fbpx
Ishrana deteta

Mlečni proizvodi – jogurt i sir u bebinoj ishrani

Jogurt i sir u bebinoj ishrani se mogu naći pre kravljeg mleka. Bez obzira što su u pitanju mlečni proizvodi, jogurt i sir, za razliku od kravljeg mleka ne sadrže laktozu, pa nema razloga da brinete o oštećenju osetljive crevne flore i sluzokože creva ili problema sa želudcem i hemoroidima (kada odraste) i anemijom.

  Zašto su dobri jogurt i sir u bebinoj ishrani pre prvog rođendana?

  Ne postoji neka čarobna formula zbog koje je neophodno uvesti što pre jogurt i sir u bebinu ishranu. Jednostavno, to je u redu. Benefiti uvođenja jogurta i sira u ishranu su:

  • Za razliku od kravljeg mleka neće sigurno naškoditi vašoj bebi.
  • Naravno, bitno je i da previše ne žurite, bebini organi za varenje treba da se naviknu na druge vrste namirnica (povrće, voće, žitarice i meso).jogurt u bebinoj ishrani
  • Mnogi ljudi sa intolerancijom na laktozu bez problema mogu da jedu sir ili jogurt. Isto važi i za ljude koji imaju alergije na još neke proteine mleka (kazein ili surutku). Jogurt i sir se lakše vare od mleka, jer je laktoza delimično ili sasvim uklonjena.

  Jogurt u bebinoj ishrani: Kada bebi dati jogurt?

  Većina pedijatara savetuje uvođenje jogurta između 7 i 8 meseca starosti. Izbor punomasnog jogurta je bitan. Bebama je neophodno davati punomasne mlečne proizvode, kako bi se obezbedio njihov pravilan rast.

  Jogurt i sir možete uvesti bebi već sa navršenih 7 meseci života.

  Većinu voća i povrća koje ste do sada uveli možete mešati sa jogurtom i time dobiti širok izbor mogućnosti za pravljenje sasvim novih obroka za bebu.

  Neke od kombinacija koje možete napraviti su:

  • Jogurt sa jabukom i štapićem cimeta
  • Jogurt i borovnice
  • Jogurt sa breskvom i bananom
  • Jogurt sa pšeničnim klicama
  • Jogurt i avokado
  • Jogurt sa slatkim krompirom i cimetom
  • Jogurt sa šargarepom i breskvom
  uvođenje jogurta i sira u bebinu ishranu

  Ukoliko jogurt pomešate sa bilo kojim voćem i tome dodate vodu, napravićete ”baby smoothie” (korišćenjem vode ublažavate ukus i dobijate strukturu obroka koji se lako može davati bebi na flašicu ili u šolju sa piskom/trening čašu. Ovo je odličan izbor za užinu u letnjim mesecima.

  Ukoliko kupujete gotove voćne jogurte, za bebe mlađe od godinu dana, birajte isključivo one prilagođene njima (sa oznakom za uzrast). Kupovni voćni jogurti imaju puno aditiva koji nisu preporučljivi za bebe, čak ni u malim količinama.

  jogurt i sir u bebinoj ishrani
  Jogurt i sir u bebinoj ishrani

  Objavljen: 19. april 2012. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

  Photo by Polina Tankilevitch, kelvin octa, Karolina Grabowska from Pexels

  Ads

  Tamara Petkovic

  Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

  Related Articles

  Back to top button