fbpx
Ishrana deteta

So u ishrani bebe: Zašto se bebama do 1 godine ne soli hrana?

Nema potrebe da se uvodi so u ishrani bebe. Količina soli koja je bebama potrebna je manje od 1 gram dnevno do navršenih 12 meseci i bebini bubrezi ne mogu da podnesu više od ove količine.

Pre navršenih šest meseci, beba će sav potreban natrijum dobijati iz majčinog ili adaptiranog mleka. Kada beba počne da jede čvrstu hranu sa šest meseci, ne treba joj dodavati so ni u ono što vi spremate, ali ni u kupovne kašice.

So u ishrani bebe prvih 6 meseci

So  je neophodna za pravilan rast i razvoj ljudi, ali dodavanje obične soli opterećuje bebine nezrele bubrege. Na taj način se mogu stvoriti male lezije u bubrezima koje su osnov za razvoj bubrežnog kamenca i mokraćnih infekcija u odrasloj dobi.

 Najmanje pre navršenih 6 meseci nije dozvoljeno bebi davati hranu sa dodacima soli(sir, pavlaka).

Najčešća roditeljska greška je dodavanje soli da bi bebina hrana bila ukusna.

Majčino i adaptirano mleko sadrže dovoljne količine soli u sebi.

da li se bebama soli hrana 2
So u ishrani bebe

Nemojte dodavati so i sušeni začin bebama!

U bebinu ishranu dozvoljeno je dodati začinskog bilja da biste upotpunili ukus hrane. Pod začinskim biljem se nipošto ne misli na sušeni začin, kao ni kockice za supu i instant supe. Dodavanje sušenog začina (bio začin,…) je najbolje potpuno izbaciti iz ishrane svih ukućana. Bebi je opasno davati ove začine zbog soli i aditiva koje sadrže.

Svež ili sušen peršunov list, list celera, bosiljak, ruzmarin, kim i beli luk će dati odličnu aromu obroku. Podrazumeva se da ne preterate ni sa ovim začinima.

Proverite u tabeli ishrane šta je dozvoljeno dodavati u kom uzrastu bebe:

Hrana prilagođena bebama

Nisu samo komercijalni razlozi ti zbog kojih se bebama daje odvojena hrana, a ne ona koja je predviđena za odrasle. Čak i žitarice ili musli koji je pakovan za odrasle obično sadrži veću količinu soli nego što bebini bubrezi mogu da podnesu. Čak i mališanima nakon prvog rođendana ne treba više soli od 2 grama dnevno, odnosno 0.8 g natrijuma.
Hrana prilagođena bebama ima nizak sadržaj soli, jer se so ne dodaje tokom obrade i pogodna je za njihovu ishranu. Povedite računa o tome da bebi ne dajete jela koja mogu imati soli više nego što je njima potrebno u toku dana:

 • pite,
 • krekere,
 • keks,
 • soseve,
 • picu,
 • grickalice i
 • gotove supe.
da li se bebama soli hrana 1

Umesto da bebi dajete ovu hranu, ponudite im zdrave namirnice koje su prilagođene njima, kao što su: voće i povrće, meso, jaja, ribu, mahunarke i uobičajeno mleko koje beba pije – majčino ili adaptirano.

Pirinač i testenina imaju malo soli, ali su dozvoljeni, ako ne dodajete so u vodu za kuvanje. Vodite računa šta piše na etiketama, ako kupujete voće ili povrće koje je zamrznuto ili konzervirano. Ako nema dodataka šećera ili soli, onda je u redu. Isto tako, bezbedna količina soli i hrana koju slobodno MOŽETE da date bebi ima:

 • nizak nivo soli od 0,3 g soli ili manje na 100g (0,1 g natrijuma).

Skrivena so u ishrani bebe

Mesne prerađevine sadrže veliki procenat soli. Čak i ukoliko se radi o ”domaćim” prerađevinama. Sušeno meso u kućnim uslovima uglavnom nema aditive, ali ima velike količine soli. Takođe savetujemo da deci dajete samo hranu koja je pod sanitarnim i inspekcijskim nadzorom, čuvana u provereno adekvatnim uslovima, da ne biste rizikovali da dete unese potencijalno opasne bakterije poput listerije.

Gotovi sosevi, konzervirana hrana i grickalice takođe sadrže veliki procenat soli. 

so u ishrani bebe
Literatura – So u ishrani bebe:
 1. The Children’s Nutrisionist: How much salt do babies need? – https://www.childrensnutrition.co.uk/full-blog/salt-and-weaning
 2. BabyCentre: Can I put salt in my baby’s food? – https://www.babycentre.co.uk/x555836/can-i-put-salt-in-my-babys-food
 3. HealthLine: Salt for Babies: How Much Is Safe? – https://www.babycentre.co.uk/x555836/can-i-put-salt-in-my-babys-food

Objavljen: 16. maj 2015. godine, ažuriran: 8. januar 2024. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button