fbpx
Novorođenče

Kako izgleda novorođenče

Nekima su sve bebe lepe, drugima ne. Ali, ono što je sigurno, sva novorođenčad u prvim satima života izgledaju čudno i dele nekoliko zajedničkih karakteristika.

Izgled novorođene bebe

Novorođenče ima veliku glavu, kratak vrat i otečen abdomen. Često se beba rađa sa izobličenom blago kupastom glavom, posebno ako je porođaj bio dug. Bebina glava ima dva meka dela na temenu. Ovi delovi se zovu fontanela. To su otvori na lobanji koji omogućavaju da se kosti bebine lobanje pomeraju u toku porođaja. Ovo je neophodno da bi bebina glava mogla da prođe kroz porođajni kanal.

Kada se beba rodi, možda primetite da su joj otečene genitalije i grudi. Ovo je zbog povećanog prenosa ženskih hormona od vas na bebu neposredno pre porođaja. Srećom, ova pojava nestaje u prvim danima posle porođaja.

Bebina koža može biti savršeno čista, a može se pak dogoditi i da primetite da je beba rođena sa aknama i drugim crvenim tačkicama. Savršeno je normalno da se beba čak rodi i sa ispupčenjima sa malo gnoja na koži.

Na sreću, koža će joj se očistiti u narednih nekoliko nedelja i nećete morati da brinete o bubuljicama do puberteta.

Normalno je i da se beba rodi sa belegom. Postoji nekoliko različitih tipova belega, ali je najčešći rodin ujed. Beleg se može pojaviti kako odmah, tako i posle par nedelja. Rodin ujed najčešće prolazi do druge godine života.

Bebe se nekada rađaju sa crvenom ili plavom kosom, čak i kada oba roditelja imaju tamnu kosu. Imajte na umu, bez obzira na boju kose novorođenčeta, da postoji velika šansa da će dete promeniti boju kose bar još jednom ili dva puta. Nije neuobičajeno da plavokoso novorođenče kasnije ima smeđu kosu.Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button