fbpx
Neplodnost

Sekundarni sterilitet

Sigurno ste čuli šta je to sterilitet, jer se, nažalost veliki broj ljudi suočava sa time. Ali, da li znate šta je to sekundarni sterilitet?

Nemogućnost začeća nakon prve trudnoće

Pokušavamo da imamo drugo dete već dve godine. Imamo li problem sa plodnošću?

Da. Iako se uglavnom priča o primarnom sterilitetu, neretko se dešava da parovi nemaju problem da dobiju prvo dete, ali se druga trudnoća nikako ne dešava. Često imaju problem i sa nerazumevanjem okoline, jer ih neretko pitaju zašto je važno da imaju još dece.

Šta uzrokuje sekundarni sterilitet i kako se on leči?

Sekundarni sterilitet je posledica istih faktora kao i primarni: neprohodni jajovodi, endometrioza, izostanak ovulacije, hormonski problemi, muški sterilitet. Osim toga može se dogoditi da sterilitet bude posledica prethodne trudnoće ili samog toka porođaja. Takođe, može se dogoditi da problemi budu i posledica godina, ako je prošlo dosta od prethodne trudnoće. Opšte je poznato da kako ženska, tako i muška plodnost opada nakon 35. godine života.

Parovi koji već imaju dete se ređe obraćaju lekaru, pre svega, jer smatraju da je sa njima sve u redu ako su jednu trudnoću uspeli da ostvare. Čak i oni koji su i prvi put imali problem da ostvare trudnoću, smatraju da su izlečeni i da nema potrebe da ponovo odlaze na preglede.

Rastrzanost između ljubomore zato što drugi imaju više dece i osećaja krivice zbog želje za još jednim detetom

Iako volite svoje dete, osećate se uskraćeno – nemate veliku porodicu o kojoj ste oduvek sanjali. Loše se osećate zbog toga što mislite da vaša sreća nije potpuna, imate grižu savesti što imate zdravo dete i to vam nije dovoljno, a i zbog toga što osećate ljubomoru prema prijateljima sa više dece. Ovo su sve normalna i uobičajena osećanja kod parova koji imaju problem sa sekundarnim sterilitetom.

Roditelji koji se suočavaju sa ovom vrstom steriliteta se osećaju kao da se nigde ne uklapaju. Pošto imaju bar jedno dete, teško mogu da nađu podršku parova koji imaju problem sterliteta. A opet, oni koji imaju više dece, ne znaju ništa o toj temi i nemaju puno razumevanja.

Pored toga, javlja se frustracija, bes i nesigurnost. Žalite što vaše dete nema brata ili sestru, a silno želite da mu to poklonite. Izgleda kao da svima u okruženju ide lako. sekundarni sterilitet

Ukoliko se javi potreba za vantelesnom oplodnjom, to je skup izdatak i pitanje je da li to možete da uklopite sa potrebama deteta, a opet ne možete da se oslonite ni na finansiranje države, jer već imate dete. Mada su najavljene promene ovih mera u celoj Srbiji. Za sada je samo u Beogradu ovo i zvanično najavljeno.

Nemojte bežati od toga da se obratite stručnjaku za pomoć. Imaćete bezbroj uspona i padova, i vi i partner, a tu je i dete na koje sve to ne sme da se odražava. Pokušajte da se obratite porodici ili prijateljima za pomoć oko deteta. Potrudite se da se sa njim igrate zabavnih igara i tako okupirate misli, a njemu ulepšate detinjstvo.

Save

Related Articles

Back to top button