fbpx
Zatrudnjivanje
Trending

Žuto telo (corpus luteum) – Šta je cista žutog tela i defekt žutog tela?

Žuto telo je zapravo normalna cista koja se formira na jajniku svakog meseca kod žena u reproduktivnom dobu. Ona se pojavljuje odmah nakon ovulacije i njen posao je da matericu učini zdravom za rast fetusa. Oslobađa progesteron koji matericu priprema za trudnoću u drugoj polovini ciklusa, odnosno tokom prvih nedelja trudnoće.

Šta je žuto telo?

Kada se dešava ovulacija i vodeći folikul na jajniku pukne i oslobodi jajnu ćeliju, on se pod uticajem hormona FSH i LH pretvara u žuto telo (korpus luteum). Da nema žutog tela, materica ne bi mogla da izvrši promene koje su neophodne da oplođena jajna ćelija postane fetus.

cista zutog tela

Žuto telo se formira u jajniku na mestu folikula nakon što je došlo do ovulacije. Žuto telo čine luteinske ćelije koje se razvijaju odmah nakon ovulacije, kada se žuti pigment i lipidi nakupljaju u ćelijama granuloze koja je obloga folikula. Veličina žutog tela je veoma promenljiva. (Izvor: Britannica)

Ono traje oko dve nedelje, do sledeće menstruacije, a zadatak mu je da pripremi matericu za eventualnu oplodnju i trudnoću, i da obezbedi povišeno lučenje progesterona koji održava trudnoću.

Dakle, ukoliko ne dođe do oplodnje, oko 10 dana posle ovulacije, žuto telo počinje da propada.

Visokorizični HPV virus

U slučaju da je ipak došlo do trudnoće, žuto telo ne propada, već nastavlja da postoji sledeća tri do četiri meseca trudnoće, a onda njegovu funkciju preuzima bebina posteljica.

Lutealna faza i žuto telo

Ova faza traje oko 14 dana, dešava se pre menstruacije od momenta ovulacije. Nakon što jaje napusti folikul počinje formiranje žutog tela. Ono proizvodi hormone, a pre svega progesteron spremajući matericu da prihvati oplođenu jajnu ćeliju u zdravo okruženje. Posao progesterona je da:

 • uveća matericu,
 • zadeblja sluzokožu materice (endometrijum) kako bi oplođena jajna ćelija mogla da se usadi,
 • održava matericu snabdevenu sa dovoljno kiseonika i krvi da bi fetus mogao pravilno da se razvija.

Tokom trudnoće, žuto telo će oslobađati progesteron oko 12 nedelja, dok njegovu ulogu ne preuzme posteljica. Ono će se tada smanjiti i početi da nestaje.

Ako ne dože do trudnoće tokom ciklusa, počeće nestajanje žutog tela, oko 10 dana posle ovulacije. Bez dodatnog lučenja progesterona iz žutog tela, sluzokoža materice neće proći kroz promene već će izbaciti sluznicu kroz menstrualno krvarenje.

Defekt žutog tela

Postoje situacije u kojima se razvoj žutog tela ne dešava onako kako bi trebalo. Kada se to dogodi, ono se puni tečnošću, stvarajući cistu žutog tela. Defekt žutog tela, odnosno defekt lutealne faze, dešava se kada žuto telo ne proizvodi dovoljnu količinu progesterona da bi se sluznica materice zgusnula. Ili ono proizvodi dovoljnu količinu progesterona, ali bez obzira na to ne dolazi do zgušnjavanja sluznice.

defekt zutog tela

Cista žutog tela

Ponekad se u žutom telu mogu formirati ciste, kada se ono napuni tečnošću. Nakupljena tečnost će uzrokovati cistu koja može biti veoma bolna.

Dobra vest je da ove ciste uglavnom same prolaze. One se najčešće otkriju tokom rutinskog pregleda kod ginekologa. Ovakva vrsta cisti može nestati za nekoliko nedelja, ali može doći i do 3 menstrualna ciklusa do potpunog izlečenja.

Žuto telo – simptomi ciste
 • tup ili oštar bol u maloj karlici;
 • nadutost stomaka;
 • bol u donjem delu leđa;
 • bol pri seksualnom odnosu;
 • gojenje;
 • bolno menstualno krvarenje;
 • osetljivost grudi;
 • učestalo mokrenje;
 • teškoće pri pražnjenju bešike;
 • poteškoće pri vršenju velike nužde;
 • abnormalno vaginalno krvarenje.

Ukoliko imate bolove, najbolje je da se obratite lekaru koji će obaviti pregled i utvrditi da li je sve u redu.

Nekada je pojava ciste žutog tela povezana sa ovim ponašanjima, ali ne postoji jasan razlog zašto se to dešava:

 • anoreksija, endometrioza, sindrom policističnih jajnika,
 • previše vežbanja,
 • stalna izloženost stresu,
 • previsok ili prenizak indeks telesne mase (BMI).
Kako da vaše žuto telo bude zdravo?

Nema potrebe da brinete o tome kakvo je žuto telo tokom meseca. Novo se pojavljuje sa svakim menstrualnim ciklusom, a vi se fokusirajte na održavanje zdravog balansa u životu uopšte. Zdrav način života će omogućiti i da vaši hormoni budu u ravnoteži. Dovoljno spavajte, radite umerene vežbe, zdravo se hranite uz uravnotežene obroke pune proteina i zdravih masti. Naučite da upravljate stresom i možete očekivati dobru ravnotežu hormona i zdravlje u skladu sa načinom života.

Žuto telo

Literatura:

 1. StatPearls: Anatomy, Abdomen and Pelvis, Ovary Corpus Luteum – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539704/
 2. ClevelandClinic: Corpus Luteum – https://my.clevelandclinic.org/health/body/21849-corpus-luteum

Objavljen: 14. avgust 2011. godine, ažuriran: 25. april 2024. godine

Save

Save

Save

Save

Save

Izvor
Britannica

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button