fbpx
Zdravlje deteta

Zelena stolica kod dojene bebe: Zašto je bebina stolica zelena?

Zelena stolica može biti uznemirujuća, a najčešće zapravo nije razlog za zabrinutost. Evo šta može da je uzrokuje, a kada se treba obratiti lekaru.

Zelena stolica kod dojene bebe

U bebinim prvim mesecima, uglavnom brinemo oko mnogo čega, nekada je briga bezrazložna i zbog ukorenjenih pogrešnih uverenja. Zelena stolica kod dojene bebe je nekada bila razlog za uzbunu. Nekada se smatralo da su zelene stolice bebe takozvane „stolice gladi“, pa je žena neretko prestajala da doji, uvodila dohranu i slično. Danas znamo da zelene stolice najčešće nisu razlog za brigu i da ne treba prekidati dojenje.

novorodence 2
Photo by Gigin Krishnan on Unsplash

Zašto je bebina stolica zelena?

Zelena stolica kod bebe nije odmah razlog za zabrinutost. Boja inače varira od zelenkasto-braon do zlatno žute, a više o bebinoj stolici možete pročitati ovde: Stolica novorođenčeta – kako izgleda i šta je normalno

Ako vaša beba ima zelenu stolicu, razlozi za to mogu biti:

  • Možda pijete preparate gvožđa, ali i ako vi ili beba pijete neke lekove.
  • Ako je beba primila vakcinu, na neku može reagovati zelnom stolicom.
  • Beba guta odjednom previše mleka. Moguće da joj se stvore sitni mehurići vazduha koji će proizvesti eksplozivne zelene stolice. Možete pokušati da hranite bebu tako što ležite na leđima, da mleko ide sporije i dokle god ona to želi. U tom položaju će mleko ići sporije.
  • Može se dogoditi da beba reaguje na nešto što ste vi pojeli. Ako pored zelene stolice dobije i ekcem i osip, najbolje je da je odvedete na pregled kod pedijatra.
  • Beba može imati infekciju, posebno ako ima i dijareju. Stolica dojene bebe je uobičajeno retka, ali ako primetite i promenu u izgledu stolice, odvedite bebu na pregled kod pedijatra. 
menjanje pelena

Ako niste sigurni da li je beba dovoljno jela, držite je par minuta nakon što završi uspravno, a onda joj ponudite dojku ponovo. Neke bebe vole da naprave pauzu pre nego što nastave obrok. Vaša beba zna koliko joj je hrane potrebno i ne možete je previše hraniti ako je isključivo dojite. 

Objavljen: 13. novembra 2013. godine, ažuriran: 10. maja 2024. godine

Related Articles

Back to top button