fbpx
Zdravlje deteta

Zašto dete treba da primi HPV vakcinu (Gardasil)?

Ukoliko još uvek mislite da nemate sve informacije ili ste čuli za nju, ali još uvek niste sigurni zašto dete treba da primi HPV vakcinu, možete pročitati sve detalje koji se odnose na nju i adolescente.

tinejdzeri 1

Zašto dete treba da primi HPV vakcinu?

HPV vakcina štiti od humanog papiloma virusa, najčešće polno prenosive infekcije u svetu. Ukoliko mislite da dete ima šanse da ne dobije HPV virus, imajte na umu da se njime u nekom trenutku života zarazi preko 90% stanovništva. Veoma lako se prenosi putem genitalnog kontakta, najčešće u kasnim tinejdžerskim danima i ranim dvadesetim godinama. Nije svaki tip HPV virusa opasan. Većina ih ne izaziva simptome i nestaje nakon nekog vremena. Imuni sistem se bori protiv ovog virusa koji se u telu može zadržati čak i decenijama, pre nego što se ispolji.

Neki tipovi HPV-a dovode do genitalnih bradavica koje obično nisu opasne, ali i do promena na ćelijama koje izazivaju rak grlića materice, vagine, penisa, anusa, vulve i grla. Više od 90% slučajeva raka grlića materice je uzrokovano HPV virusom, kao i dobar deo slučajeva raka grla kod muškaraca.

Gardasil, trenutno registrovana vakcina protiv HPV-a, se preporučuje svim tinejdžerima. Ona štiti od najopasnijih sojeva ovog virusa koji izazivaju rak i genitalne bradavice. U jednoj studiji iz 2021. godine, istraživači su otkrili da je rizik od pojave raka grlića materice smanjen za 87% u generaciji žena koje su prve primile HPV vakcinu. I to upotrebom ranije verzije vakcine. Sadašnji Gardasil ima još veći obuhvat.  Izvor: Lancet

Kada je najbolje da dete primi vakcinu protiv HPV-a?

Bez obzira na pol, najbolje je da dete primi vakcinu između 11 i 12 godina, a može se dati već i sa 9 godina. Istraživači veruju da bi bilo najbolje pomeriti uzrast, da se prima ranije, kako bi se povećao obuhvat dece koja će primiti vakcinu. Izvor: Pediatrics

Lekari savetuju da svi starosti od 13 do 26 godina, koji još uvek nisu primili vakcinu treba da je prime, dok su stariji od 26 godina verovatno već bili izloženi virusu. U dogovoru sa lekarom, i stariji, do 45 godina mogu da prime vakcinu. Za odrasle u Srbiji vakcina nije besplatna, već troškove moraju da snose sami.

tinejdzeri 2

Kako se prima vakcina protiv HPV-a?

Dok deca uzrasta od 9 do 15 treba da prime 2 doze, nakon 15. godine je potrebno 3 doze. Druga doza kod dece između 9 i 15 godina se daje nakon 6 do 12 meseci, dok se kod starijih od 15 daju tri doze u periodu od 6 meseci.

Kako da vakcina bude što efikasnija?

Da bi vakcina bila što efikasnija, važno je da se dete vakciniše pre prvog seksualnog kontakta.

HPV infekcija je jedna od najčešćih i može dovesti do pojave raka, pa je vakcinacija veoma važna. Posledično od ove vrste raka godišnje i dalje umire na hiljade žena svake godine, kao i od raka penisa, vulve, vagine, anusa i grla. Vakcinacijom se ova problem može sprečiti.

Nema dokaza da vakcina može da se izbori sa sojevima kojima je dete već zaraženo, ali će ga zaštititi od vrste HPV-a s kojom nije imao raniji kontakt. Efikasnost HPV vakcine se ne smanjuje vremenom.

Vakcinu NE BI TREBALO da prime:

  • oni koji su alergični na kvasac, lateks ili su imali alergijsku reakciju na prethodnu dozu,
  • oni koji su u tom trenutku prehlađeni ili imaju virus.
  • Alergijske reakcije su veoma retke. Ako pak primetite simptome poput teškog disanja, osipa, promuklosti i ubrzanog rada srca, obratite se lekaru.

Vakcina protiv HPV-a se pokazala bezbednom, a do sada je dato preko 270 miliona doza. Jedini neželjeni efekti koji su zabeleženi su: bol na mestu uboda, vrtoglavica, mučnina i nesvestica neposredno posle primanja vakcine i kratkom roku. Sedenje 15-ak minuta posle davanja može da spreči ova neželjena dejstva.

Nijedno dugoročno neželjeno dejstvo nije prijavljeno do sada.

Kako deci objasniti zašto treba da prime HPV vakcinu?

Nekim roditeljima je neprijatno da deci saopšte da će biti vakcinisana protiv polno prenosivih infekcija, posebno ako su mlađa i ako još uvek nisu razgovarali detaljnije o intimi. Ukoliko još niste spremni da razgovarate na ovu temu, možete im samo reći da vakcina štiti od raka.

Pročitajte: Humani papiloma virus – HPV i rak grlića materice

Roditelji sa starijom decom pak brinu da se oni vakcinacijom pre ne odluče na seksualnu aktivnost i prestanu da brinu o ostalim polno prenosivim infekcijama ili trudnoći.

Zašto dete treba da primi HPV vakcinu

Dosadašnja istraživanja su pokazala da se devojke odlučuju da imaju ili ne seksualne odnose na osnovu porodičnih i ličnih vrednosti, a ne zbog toga da li su imale vakcinaciju. Praksa nije do sada pokazala da će vakcina uticati na promenu ponašanja deteta. Važno je i da i vi i oni znate da ovo nije konačna zaštita i da i dalje morate razgovarati o bezbednim odnosima i sprečavanju rizika od neželjene trudnoće i bolesti. Takođe, devojke treba redovno da idu na ginekološke preglede i rade PAPA test ukoliko su seksualno aktivne čak i ako su primile vakcinu.

Objavljen: 28. aprila 2023. godine, ažuriran: 2. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button