fbpx
Zdravlje deteta

Zapušen nosić i upala uha: Da li je tačno da kod beba prehlada može da uzrokuje infekciju uha?

Na koji način se mogu dovesti u vezu zapušen nosić i upala uha? Često se vodi polemika oko toga da li je prehlada kod dece ono što prethodi upali ušiju i da li postoji način da se upala ušiju spreči. Veliki broj dece ima problem sa čestim infekcijama uha, a ako se one blagovremeno ne saniraju, to može uzrokovati i brojne druge probleme, kao što je oštećen sluh.

Prehlada nije direktni uzročnik infekcije ušiju. Ipak, ona nekada može dovesti do toga da se javi upala uha.

Kako dođe do infekcije uha nakon prehlade?

Kada je beba prehlađena, eustahijeve tube – cevčice koje povezuju srednje uho sa zadnjim grlom se mogu blokirati. Na ovaj način dolazi do zadržavanja tečnosti i bakterija u srednjem uhu. Ovo okruženje je idealno za pojavu upale ušiju.

Bakterije se najlakše i najbrže razmnožavaju na toplom, vlažnom i tamnom mestu, a uši napunjene tečnošću su upravo to. Kada bakterije počnu da se množe, bebu će početi da boli iza ušiju. Možda će se javiti i otok u i oko uha.

Zapušen nosić i upala uha
Kako da smanjite rizik od upale ušiju kada se dete prehladi?

Kod beba i dece predškolskog uzrasta su češće upale ušiju jer je njima eustahijeva tuba kraća, uža i horizontalnija u odnosu na stariju decu i odrasle. Zato se kod neke dece privremeno ugrađuju cevčice da bi se premostio period dok malo ne porastu. Ugrađene cevčice vremenom ispadaju ili se vade kada dođe vreme. Uz odraslijoj dobi, cevčice se produžuju i postaju vertikalnije, pa tečnost lakše odlazi.

Istraživanja pokazuju da oko 60% dece uzrasta do 3 godine ima najmanje jednom upalu ušiju.

namirnica koje ne bi trebalo da držite u frižideru

Zapušen nosić i upala uha: Kako da smanjite rizik od upale ušiju kada se dete prehladi?

Prvo, osnovno i najvažnije je redovna toaleta nosa.

Vodite računa da bebi dovoljno često pumpicom čistite nos. Postoje različiti tipovi pumpica za nos, ali najbolje je da se opredelite za pumpicu koja sa druge strane ima crevo koje se stavlja na usta roditelja ili onoga ko se stara o bebi. Invanzivnija je pumpica koja se stavlja na usisivač, ali je daleko efikasnija od ove koja se stavlja na usta.

Fiziološki rastvor se mora redovno koristiti za čišćenje nosa. Raspitajte se kod pedijatra ili pedijatrijske sestre kako da koristite fiziološki rastvor pomoću šprica ili u ampulama, a da bebi sadržaj izađe na drugu nozdrvu, a ne da se zadržava.

Ako je beba intenzivno prehlađena, čistite joj sadržaj iz nosa koliko je često potrebno, nemojte čekati da se napuni nos previše ili da se saržaj dugo zadržava bez čišćenja.

Uz sav trud vaspitačica u predškolskim ustanovama, one nisu u mogućnosti da koriste pumpice za nos, a bebe i mlađa deca ne znaju dovoljno sami da izduvaju nos i tokom boravka u vrtiću zato mnogo češće dolazi do upale ušiju. Razlog tome nije loša briga o deci, kao što se često misli, već nedostatak sredstava kojima bi se na adekvatan način sanirala prehlada.

Ostali preduslovi da dete teže dobije infekciju uha

upala usiju i zapusen nosic
Upala ušiju i zapušen nosić
  • Dojenje je ključno za građenje imuniteta kod dece. Sva veća istraživanja su pokazala da deca koja su dojena najmanje 6 meseci imaju mnogo manji rizik da razviju upalu ušiju. Majčino mleko ima antitela koja se odlično bore sa bakterijama i sprečavaju pojavu infekcije uha.
  • Nemojte hraniti bebu dok je potpuno u horizontalnom položaju. Bolje je da im glava bude više od ostatka tela. Tako je manja verovatnoća da će doći do infekcije uha.
  • Ako se ponavljaju upale ušiju, trebalo bi bebi izbaciti upotrebu varalice. Ipak, obzirom da je prema istraživanjima Američke pedijatrijske akademije značajno smanjen rizik od SIDS-a kod beba mlađih od 12 meseci koje koriste varalicu, konsultujte se da pedijatrom šta je bolje da uradite.
  • Vodite računa da se ne družite sa ljudima koji su prehlađeni. Ako i dođe do prehlade deteta, povedite računa o toaleti nosa kao što je ranije navedeno u tekstu.
  • Vakcina protiv pneumokoka je značajno smanjila rizik od infekcija uha kod dece.
  • Razmislite o vakcini protiv gripa.
  • Izbegavajte boravak u prostoru u kom se puši. Pasivno pušenje povećava rizik od upale ušiju za 37%. Deca koja žive sa osobom koja puši mogu imati problem sa sluhom, a čak 62% imaju veći rizik od upale ušiju ona deca čije majke puše, od dece čije majke nisu pušači.

Pročitajte: Upala ušiju kod beba i dece

  • Objavljen: 27. septembar 2019. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button