fbpx
Dojenje

Zamrzavanje majčinog mleka

Kako se zamrzava majčino mleko?

Zamrzavanje majčinog mleka zahteva da pratimo neke smernice.

Prvo što treba da odredimo a vezano za zamrzavanje majčinog mleka, jeste koje vrste posuda koristimo za to. Idealno je koristiti čiste sterilne staklene ili plastične posude namenske za sakupljanje mleka. Iako često možemo čuti savet da za zamrzavanje majčinog mleka mogu da posluže i sterilne posude za uzimanje uzorka urina, to nije preporučljivo jer one nisu od bpa free plastike.

zamrzavanje majcinog mleka

Ostaviti mesta na vrhu posude jer će se mleko širiti kada se zamrzava.

Zamrzavanje majčinog mleka je najbolje u količinama za manje obroke (50-100ml po posudi), tako da se može zamrznuti i odmrznuti brže.

Zamrznuti možemo i kolostrum, iako je za isto praktičnije da bude uskladišten u špricevima.

Označite svaku posudu s datumom. Majčino mleko se zamrznuto može čuvati:

  • do 3 meseca, ako je zamrzivač ustvari pregrada u samom frižideru
  • do 6 meseci, ukoliko je zamrzivač samostalan.

Stavite posude u zamrzivač odmah. Mleko stavljajte u pozadinski deo zamrzivača (ne u vratima), gde je najhladnije, i ne dirajte ih dok ne odlučite da ih otopite i date bebama.

Kako odlediti majčino mleko za bebu?

Ako mleko nećete koristiti odmah, jednostavno ga premestiti u frižider, gde je potrebno oko 24 sati da se otopi.

Zagrejte mleko prelivanjem tople vode preko posude sa mlekom ili je stavite u posudu u kojoj je topla voda i iskoristite ga u roku od 24 sata.

Ako vam je potrebno odmah, izvadite ga iz zamrzivača i potopite posudu sa mlekom u posudu sa toplom vodom, dok ne poprimi sobnu temperaturu.

Nakon što ste otopili majčino mleko, nemojte da ga ponovo zamrzavate! Ugrejano mleko potrebno je iskoristiti u roku 2 sata.

Nemojte mleko odmrzavati ili zagrevati u mikrotalasnoj rerni ili direktno na plotni! Tako postoji rizik od pregrevanja mleka a i time se uništavaju enzimi i imuna svojstva mleka.

(izvor: CDC )

Milena Kostić, savetnica za dojenjeSave

(objavljeno 10.5.2013., uređeno 1.2.2024.)

Related Articles

Back to top button