fbpx
Igra

30 predloga za zabavne zimske aktivnosti sa decom

Nekada je hladno vreme posebno izazovno da smislite šta biste mogli da radite sa decom. Izazovno je i kako osmisliti zabavne zimske aktivnosti sa decom različitog uzrasta. Gledajte na zimu kao izvrsno vreme za povezivanje sa porodicom. Tokom zimskih meseci, svi se manje kreću, ali to nije razlog da ne uživate u udobnosti svoga doma, ali ni razlog da ne izađete van. Znate kako smatraju stanovnici Severne Evrope: “Nema lošeg vremena, samo neadekvatne garderobe”.

Nije važno da li ćete zimu provesti u svom mestu i nećete putovati, čak i ispred zgrade ili kuće može da bude zabavno. Važno je da vam vreme ne prođe tako što će svako u svojoj sobi gledati u telefon ili drugi uređaj, bez međusobne interakcije članova porodice.

Imajte na umu da će zabavne zimske aktivnosti poboljšati mentalno zdravlje cele porodice, a aktivnosti na otvorenom i fizičko zdravlje, kako dece, tako i odraslih.

Zabavne zimske aktivnosti 4

Zabavne zimske aktivnosti sa decom

Prilagodite zabavne zimske aktivnosti potrebama svoje porodice. Ukoliko je previše hladno, nemojte dugo biti napolju, ali vožnja do muzeja, bioskopa ili rođaka može da bude prijatna promena. Ako u kući postane previše napeta atmosfera, nemojte birati društvene igre, već izlazak napolje. Nekada će možda svima biti lepše da gledate film uz kokice ili provedete vreme slažući lego kocke ili slagalicu u pidžami.

Zabavne zimske aktivnosti: IZLETI

 1. Idite na klizanje
 2. Prisustvujte paradi, novogodišnjem bazaru ili predstavi na otvorenom – Verovatno vaša lokalna zajednica organizuje neke dane, kada će se stanovništvo okupiti na trgu, prošetati glavnom ulicom i provesti neko vreme zajedno. Raspitajte se u grupi lokalne zajednice na Fejsbuku i društvenim mrežama i ako ste novi u gradu.
 3. Uključite se u organizaciju bazara ili novogodišnje predstve za decu u vašem naselju. Dogovorite se sa komšilukom da napravite malo okupljanje.
 4. Pomozite svratištu za decu i beskućnike – Naučite decu da treba da brinu o drugima. Odvojite neke tople stvari koje vam više nisu potrebne. Odnesite ostatke hrane. Pomozite ljudima koji nemaju i olakšajte im već i onako teške uslove za život. Više o pomoći deci iz svratišta: Deca koja žive i rade na ulici – kako sve možemo da im pomognemo ovih dana
 5. Idite na piće u baštu kafića – Iskoristite dan kada nije previše hladno, da se u bašti kafića ogrnete ćebetom i popijete toplu čokoladu, čaj, kafu ili kuvano vino. Kako kome prija.
 6. Pogledajte nešto u bioskopu – Iako su bioskopi prilično skupi, možda jednom tokom zime možete sebi priuštiti odlazak sa njima na neku zanimljivu projekciju uz kokice.
 7. Posetite lokalnu farmu ili idite na selo – Ukoliko nemate rodbinu na selu, verovatno postoji neka farma u blizini vašeg grada na koju možete otići i tokom zime. Biće zanimljivo da vidite kako žive životinje tokom ovih meseci.
 8. Idite u muzej.
Zabavne zimske aktivnosti 3

Zabavne zimske aktivnosti sa decom u zatvorenom

 1. Bojite zajedno – Postoji mnoštvo bojanki za odrasle, možete da zajedno bojite i dečije bojanke, crteže koje ste sami crtali ili odštampali na štampaču. Bojanke i na odrasle deluju opuštajuće, kao i na decu.
 2. Ukrasite šišarke – Nakon što u šetnji sakupite šišarke. Kod kuće ih obojite, zalepite na njih šljokice i druge ukrase i napravite dekoraciju za dom.
 3. Kuvajte zajedno ručak ili večeru – Osim što je korisno da nešto nauče, osećaće se bolje da svi doprinosite obroku, a možete i svakom članu dodeliti šta je njegov zadatak da pripremi.
 4. Pecite kolačiće – Priprema kolačića u zabavnim oblicima, poput medenjaka je posebno zabavna. Možete praviti i kućicu od medenjaka. Za to će vam biti potreban ili kalup ili gotovi medenjaci koje samo treba sastaviti.
 5. Napravite stazu sa preprekama ili za automobile – ako je previše hladno, možete u kući napraviti poligon za igru sa jastucima na podu, stolicama koje treba preskočiti. Uz pomoć malo papirne trake, možete da napravite i stazu za kretanje automobila kroz dnevnu sobu.
 6. Gađajte se jastucima – Deca obožavaju da skaču po krevetima i gađaju se jastucima. To su igre koje im nikada ne dosade. Povedite samo računa da pomerite stvari koje lako mogu da se polome. Možete napraviti i tvrđavu od jastuka.
 7. Slažite slagalicu – Možete napraviti zabavnu tradiciju, da tokom praznika svake godine složite neku veću slagalicu. Naravno prilagođavajte se uzrastu dece, ali imajte na umu da oni uvek mogu možda malo više nego što očekujete.
 8. Napravite plesnu zabavu – Možete se igrati i muzičkih stolica ili jednostavno pojačajte muziku i igrajte svako na svoj način.
 9. Napravite piknik u domu – stavite ćebe na pod, donesite nešto za jelo, sok i čime ćete se zabavljati dok pravite piknik na podu. Piknik možete praviti i sa dečijim igračkama – sudovima, a gosti koje poslužujete plišane igračke.
 10. Igrajte društvene igre – Sva deca vole da igraju druđtvene igre. Možete se igrati asocijacija i za njih vam ne trebaju rekviziti, kao i vruće-hladno. “Čoveče, ne ljuti se” je uvek dobar izbor, karte, ali i mnoštvo drugih društvenih igara poput Riziko, Monopol i drugih.
 11. Nastavi priču – Okupite se zajedno i igrajte se nastavi priču. Svako treba da kaže po neku rečenicu dok ne zaokružite priču. Videćete da nećete moći da pretpostavite gde će vas to odvesti u odnosu na zamisao sa početka.
 12. Naravite potragu za blagom – Sakrijte neki predmet i napravite mapu traženja blaga i tragova.
 13. Kućni bioskop – Gledanje porodičnih fimova i crtanih filmova uvek spada u zabavne zimske aktivnosti sa decom. Napravite kokice, udobno se smestite i pustite film po želji. Naše predloge možete pročitati ovde:
zabavne zimske aktivnosti sa decom
Zabavne zimske aktivnosti sa decom na otvorenom

Koliko god da je hladno, uživaćete napolju sa decom bar neko vreme. Posebno ako je pao sneg. Nemojte propustiti da izađete i zabavite se. Zimske aktivnosti sa decom na snegu su brojne:

 1. Napravite led sami – Ukoliko je temperatura ispod nule, ostavite napolju posudu koja ne može da se polomi napunjenu vodom. Proverite koliko je vremena potrebno da se zaledi. Vratite ga kasnije unutra i vidite koliko će biti potrebno da se otopi.
 2. Napavite kućicu za ptice – Na Pinterestu postoji mnoštvo ideja kako da napravite kućicu za ptice. Možete im u gotovo svakoj prodavnici hrane za kućne ljubimce kupiti hranu. Važno je da im ne ostavljate semenke koje su slane ili začinjene, već isključivo ono što je njima prilagođeno.
 3. Obojte kamenje – akrilnim bojama na kamenju i ciglama nacrtajte zimske teme, a onda ih rasporedite po dvorištu, pored ulaznih vrata ili na terasi.
 4. Šetajte kroz prirodu.
Zabavne zimske aktivnosti na snegu
 1. Napravite Sneška Belića.
 2. Sankajte se i spuštajte kliskom.
 3. Napravite snežnu tvrđavu.
 4. Grudvajte se.
 5. Pravite anđele u snegu.
Zabavne zimske aktivnosti 2

Zabavne zimske aktivnosti – Fotografije: Pexels

Objavljen: 27. decembar 2022. godine, ažuriran: 7. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button