fbpx
TrudnoćaZdravlje trudnice

Vrtoglavica u trudnoći

Jedan od prvih znakova da ste u drugom stanju je vrtoglavica u trudnoći. Nekim ženama se događa da im se sve vrti pri pokušaju da ustanu i par dana imaju taj problem da bi na posletku shvatile da su u drugom stanju. Ako su vrtoglavice česte i jake, tako da otežavaju svakodnevne aktivnosti, neophodno je da se posavetujete sa lekarom.

 Vrtoglavica je češće neprijatna nego što je znak nekog ozbiljnog problema u trudnoći.

Trudnoća i vrtoglavica

Studija koju je 2019. godine radila JAHA (Journal od the American Heart Association) pokazale su da su vrtoglavica i nesvestica česta pojava kod trudnica. Zaključak studije je da nesvestica tokom prvog tromesečja povećava rizik od komplikacija u trudnoći i srčanih problema kod žene kasnije. (Izvor: studija)

Vrtoglavica na početku trudnoće

Vrtoglavica je jedan od simptoma trudnoće. Porast Beta HCG hormona izaziva mučninu i vrtoglavicu, ali obično se poboljšava stanje do kraja prvog tromesečja. Vrtoglavica se javlja kod jednog broja trudnica kao posledica dilatacije hormona i može čak uzrokovati slabovidost. Ova pojava se može poboljšati, ali i pogoršati kako trudnoća napreduje.

rh faktor i trudnoca
Rh faktor i trudnoća

Šećer u krvi i vrtoglavica u trudnoći

Trudnice često imaju oscilacije šećera u krvi, a na početku trudnoće šećer im može biti nizak i kada su gladne. Tada osećaju vrtoglavicu, mučninu i počinju da se tresu.

Krajem drugog trimestra, telo se bori da proizvede adekvatne količine insulina. Poseban problem  mogu imati žene koje se prekomerno ugoje. Tada se kod nekih javlja gestacijski dijabetes koji može uzrokovati vrtoglavicu.

Važno je da žene u trudnoći obraćaju posebnu pažnju na svoju ishranu. Poželjno je da imaju više manjih obroka adekvatne hrane i tako obezbede optimalni nivo šećera u krvi.

Zašto se javlja vrtoglavnica kasnije u trudnoći?

Kako materica raste, ona pritiska druge organe. Tada se mogu javiti problemi sa disanjem. Pritisak na pluća može praviti veliki problem sa disanjem. Disanje često može biti otežano, pa trudnice mogu da se osećaju vrtoglavicu kada vežbaju, teško dišu ili im je prevruće.

nesvestica kod dece

Kako rešiti problem vrtoglavice u trudnoći?

Polako ustajanje

Potrudite se da ne pravite previše nagle pokrete, posebno kada ustajete. Ljudima se često dešava da se zavrti u glavi kada naglo ustanu. Razlog tome je pad krvnog pritiska zatezanjem mišića u nogama.

Obratite pažnju na vežbanje

Vežbanje je veoma važno za održavanje zdravog tela i lakše podnošenje trudnoće, a posebno za zdravlje srca. Vodite računa da pratite svoj tempo. Nemojte previše intenzivirati vežbe i konsultujte se sa lekorom, ako primetite da vam nešto smeta.

Jedite više puta dnevno

Jedite manje obroke, nekoliko puta dnevno. U trudnoći bi trebalo da rasporedite i unos proteina na nekoliko obroka. Proteini, kao recimo jaja, su posebno važni u trudnoći. 

Pročitajte još: Šta je to od hrane što bi trebalo da izbegavamo u trudnoći?

Unos tečnosti

Pijte dovoljno vode, pre svega. Dehidratacija u trudnoći može da utiče na pojavu vrtoglavice.

Čuvajte se stresa i stavite pod kontrolu anksioznost

Ako do sada niste, nemojte čekati da se obratite stručnom licu kada je vaše mentalno zdravlje u pitanju. Psihološka podrška je danas sve prisutnija i potrebnija. U periodu koji vas čeka, ne želite da vam anksioznost pokvari uživanje.

Spavajte na levom boku

Ležanje na levom boku će sprečiti matericu da vrši pritisak na jetru i pobošljaće protok krvi do bebe u razvoju.

Moguće komplikacije zbog vrtoglavice

Važno je da pazite da ne padnete i ne zadobijete povrede. Beba u stomaku je zaštićena, ali vi možete povrediti glavu ili se ugruvati.

vrtoglavica u trudnoći

Ako se javlja vrtoglavica, nemojte voziti auto jer ste potencijalno ugroženi i vi i beba i ostali učesnici u saobraćaju.

Vrtoglavica koja se javila iznenada i traje duže od nekoliko sekundi zahteva pregled lekara. Nemojte na svoju ruku ostati kod kuće, ako primetite da je stanje drugačije od uobičajenog.

Objavljen: 27. januar 2012. godine, ažuriran: 22. januar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button