fbpx
Pre trudnoćeVantelesna oplodnja

Kada je vreme za VTO: 4 razloga kada je najbolja opcija vantelesna oplodnja

Mnogi parovi se pitaju kako da znaju kada je vreme za VTO i koji je momenat u kom su iscrpeli sve opcije. Ukoliko posle godinu dana redovnih odnosa ukoliko imate manje od 35 godina, ne ostanete u drugom stanju, trebalo bi da potražite pomoć stručnjaka. Ukoliko ste stariji od 35 godina, onda je potrebno da se lekaru obratite posle 6 meseci.

Današnja saznanja nam govore da ni muškarci nisu pošteđeni otkucavanja biološkog sata, te je i za njih važno da li imaju 35 godina i više.

Kada su žene u pitanju, poznato je da mogućnost začeća između 35 i 40 godina opada za 30% u odnosu na period do 35. godine. Dok, posle 40. godine, plodnost opada za čak 70%. Suprotno ranijim verovanjima, u 50% slučajeva neplodnosti kod parova, problem je u muškom partneru.

Pregledi kod doktora ne znače da ćete odmah čuti: vaša opcija je vantelesna oplodnja, već će oba partnera obaviti potrebna ispitivanja i dobiti smernice za dalje. Proces lečenja neplodnosti je veoma složen i često dugotrajan, a postoji niz ispitivanja koje je neophodno uraditi. Vantelesna oplodnja je jedan od načina ostvarivanja potomstva. Međutim, bez podrobrne analize nećete znati da li je ili ne vreme za vantelesnu oplodnju.

Mit: za veliki broj parova koji krenu na ispitivanja opcija je vantelesna oplodnja. Zapravo, samo oko 5% parova od onih koji se obrate lekaru radi VTO prema Američkom društvu za reprodukciju.

javni skup apel za život

Vantelesna oplodnja – jedini izbor

Kada je reč o parovima kojima se saopšti da je vreme za vantelesnu oplodnju, u pitanju mogu biti dva razloga:

 • da su probali sve druge tretmane poboljšanja plodnosti i ostvarivanja potomstva,
 • da im je to jedini način da dobiju biološko dete.

4 razloga kada je opcija vantelesna oplodnja kao jedini izbor

Postoje situacije u kojima ćete znati da je vreme za VTO jer nema druge šanse da dobijete biološko dete. Neke od situacija su:

1. Potpuna neprohodnost jajovoda

Ako su oba jajovoda blokirana, onda nema razloga da razmatrate da li je opcija vantelesna oplodnja prava za vas ili ne. To je zapravo jedini način da dobijete biološko dete. Ako jajna ćelija ne može da stigne do materice kroz jajovode, a sperma ne može da stigne do jajne ćelije, ne može doći do trudnoće.

Nekada se hiruškim putem može izlečiti neprohodnost jajovoda, ali ako to nije vaš slučaj, ne odlažite vantelesnu oplodnju.

2. Težak oblik neplodnosti muškarca

Ako se radi o teškom slučaju muške neplodnosti, inseminacija sa doniranom spermom illi vantelesna oplodnja mogu biti jedine opcije. U ovom slučaju se preporučuje metod vantelesne oplodnje ICSI. Prilikom ovog postupka spermatozoidi se ubrizgavaju direktno u jajnu ćeliju što je neophodno kod loše pokretljivosti ili problema sa morfologijom sperme.

Azoospermija je zdravstveno stanje kada muškarac nema spermatozoide. Njegov rezultat na pregledu na 0. Neki od ovih muškaraca ipak mogu da dobiju biološko dete zahvaljujući ICSI postupku vantelesne oplodnje kada se koriste spermatozoidi dobijeni biopsijom direktno iz testisa.

3. Visok rizik od genetskih bolesti i vantelesna oplodnja

Ukoliko je visok rizik od neke genetske bolesti, jedna od opcija je vantelesna oplodnja. Posebno ukoliko se radi o prenošenju teške ili smrtonosne genetske bolesti. U ovom slučaju će biti potrebno da se obavi i prenatalna genetska dijagnostika.

4. Vantelesna oplodnja posle lečenja raka

Pre nekih vrsta operacije i lečenja karcinoma, savetuje se da sačuvate zamrznute jajne ćelije, embrione, spermatozoide ili tkivo jajnika. Nakon toga će za ostvarivanje trudnoće biti potrebno da uradite vantelesnu oplodnju, a kod zamrznute sperme će možda biti dovoljna i inseminacija.

vantelesna oplodnja vto

Zamrzavanje jajnih ćelija poslednje dve decenije rade i žene koje imaju mogućnosti i dok su mlade, kako bi izbegle problem sa neplodnošću koji ima veze sa godinama. Ali, ako se odlučite njih da koristite, biće potrebno da radite vantelesnu oplodnju.

Još jedna od opcija je ukoliko žena nema matericu ili joj je uklonjena iz medicinskih razloga, te je potrebno surogat majčinstvo ili kada je potrebna donacija jajne ćelije. Nijedna od ovih opcija nije moguća u Srbiji za sada.

Kada je vreme za vto?

Svaki par se gleda individualno i lečenje se sprovodi tako. Ne možete unapred znati kada je kod vas preostala samo opcija vantelesna oplodnja, ako se ne radi o nekom od navedenih razloga. Obično se kod neobjašnjive neplodnosti sprovode i pokušaji lečenja klomifenom, uzima se u obzir i da li žena ima policistične jajnike. Zatim da li je potrebna terapija gonadotropinima, pa onda i najmanje 3 inseminacije.

Šta ako ne želite da idete na vantelesnu oplodnju?

Bez obzira što vam je lekar možda saopštio da je vreme za vto, uvek imate opciju da ne želite da je sprovedete. Neki od najčešćih razloga zašto je žene ne žele su:

 • rizik od ove procedure,
 • nemogućnost finansiranja postupka,
 • verski razlozi,
 • odluka da se ne nastavi za lečenjem zbog loših izgleda uspeha,
 • želja za usvajanjem deteta.

U nekim situacijama spontano dolazi do trudnoće, bez obzira što ste bili kandidat za vantelesnu oplodnju i izgledi za uspeh su mali. Svoje šanse možete povećati:

 • inseminacijom,
 • akupunkturom,
 • hiruškim procedurama,
 • samostalnim pokušajima ili
 • razmatranjem usvajanja deteta.

A možda će vaš izbor jednostavno biti da nastavite život bez dece i okrenete se drugim interesovanjima. Ukoliko imate poteškoća sa nastavkom ili pak prestankom lečenja, obavezno se obratite stručnom licu. Psihoterapija može da pomogne u ovoj situaciji.

Imajte na umu da vantelesna oplodnja nije potrebna svim parovima. Nemojte unapred brinuti, brzati i padati u očaj. Strpljenje i izbor doktora u kog imate poverenja su veoma važni, kao i da očuvate vezu sa partnerom kroz sve faze lečenja i ostvarivanja potomstva ili pak odustajanja od njega, u krajnjoj liniji. Nebrojeno puta se desilo da dođe do trudnoće spontano baš onda kada parovi zaokupe pažnju drugim interesovanjima iz, naizgled, nemoguće situacije.

Objavljen: 11. jul 2022. godine, ažuriran: 3. januara 2024. godine

 Literatura:
vreme za vto
 1. MedilinePlus: IVF – https://medlineplus.gov/ency/article/007279.htm
 2. VeryWellFamily: How to Know If You Might Be Infertile – https://www.verywellfamily.com/am-i-infertile-quiz-1960173
 3. WJCC: Full-term pregnancy in breast cancer survivor with fertility preservation: A case report and review of literature – https://www.wjgnet.com/2307-8960/full/v7/i1/58.htm
 4. Oxford Academic: How successful is TESE-ICSI in couples with non-obstructive azoospermia? – https://academic.oup.com/humrep/article/30/8/1790/951272

Save

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button