fbpx
Novorođenče

Vitamin K na rođenju: Zašto se novorođenčetu daje vitamin K?

Moguće je da ste na otpusnoj listi videli da je bebi dat vitamin K na rođenju, ali vam niko nije objasnio zašto se to zapravo radi. Onda počnete da se pitate da li to znači da je beba imala neki problem. Zašto se novorođenčetu daje ovaj vitamin? Druga dilema je da li treba davati bebama suplemente vitamina K tokom prvih meseci, jer oko ovoga postoje oprečna mišljenja i studije.

Zašto je vitamin K važan za bebu?

On pomaže u zgušnjavanju krvi i spečava ozbiljno krvarenje. On će kod novorođenčeta sprečiti retki, ali fatalni poremećaj krvarenja koji nastaje usled nedostatka vitamina K poznat kao hemoragijska bolest novorođenčeta. (*1)

Bebe se rađaju sa deficitom vitamina K, a ne dobijaju ga dovoljno ni od majki tokom dojenja. Čak ni u adaptiranom mleku ne postoji dovoljna količina vitamina K koja je potrebna novorođenoj bebi pre nego što počne da jede čvrstu hranu kako bi mogla da nadoknadi ovaj vitamin iz namirnica.

Do uzrasta od 6 meseci, bebe će izgraditi svoje zalihe vitamina K .

vitamin K

VITAMIN K

Kako se daje vitamin K novorođenčetu?

Najlakši i najpouzdaniji način da je beba primila dovoljno ovog vitamina jeste injekcija odmah nakon rođenja. (*3) Ova injekcija se daje odmah nakon rođenja u svim porodilištima i u sklopu je zdravstvenog osiguranja. Ona je dovoljna da bebu štiti tokom narednih meseci, dok ne bude počela da unosi vitamine iz hrane.

Može se davati i oralnim putem, ali to nije potrebno, obzirom da je dovoljna injekcija koju beba primi na rođenju. Iako su studije o tome da li oralna upotreba vitamina K kod novorođenčadi izaziva povećan rizik od karcinoma pokazale da ova tvrdnja nije tačna. (*2)Za takvom suplementacijom zapravo nema potrebe.

Da li se svim bebama daje vitamin K?

Svim bebama je potreban vitamin K. Prevremeno rođenim bebama i onim koje su rođene veoma male će možda biti date manje doze. Za njih nije dobro da oralno koriste ovaj vitamin.

Na šta je važno obratiti pažnju?

vitamin k
  • Ukoliko se dogodi da beba ima modrice ili se pojavi neko neobjašnjivo krvarenje, odmah bebu treba odvesti kod lekara.
  • Pedijatru se treba obratiti i ako beba ima fiziološku žuticu nakon tri nedelje.
  • Bebe koje su imale problem sa jetrom imaju specifičan režim kada je dodatak ovog vitamina u pitanju.

Literatura:

  1. BMC Pediatrics: Vitamin K prophylaxis in newbornshttps://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-021-02701-4
  2. Standford Medicine: Guidelines for Vitamin K Prophylaxis – https://med.stanford.edu/newborns/clinical-guidelines/vitamink.html
  3. PregnancyBirth&Baby: Vitamin K at Birth – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/vitamin-k-at-birth

Objavljen: 11. januar 2022. godine, ažuriran: 25. maja 2024. godine

Image by Shutterbug75,  Andreas Wohlfahrt from Pixabay 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button