fbpx
Zdravlje trudnice

Višak plodove vode – povećana količina plodove vode – polihidramnion

Višak plodove vode je prekomerna akumulacije amnionske tečnosti koja okružuje plod u materici tokom trudnoće.

Kod velikog broja trudnica kod kojih se uoči, reč je o kraju drugog i trećem tromesečju, kod trudnica koje imaju gestacijski dijabetes i spontano se povlači nakon uvođenja specijalne ishrane, a neretko uz bolničko praćenje. Ipak, ovo nije uvek slučaj već postoje i druge situacije kada se javlja.

Kada se javlja višak plodove vode?

Višak plodove vode javlja se tokom druge polovine trudnoće. Količina može biti umereno do dosta povećana u odnosu na prosek i starost trudnoće. Retki su slučajevi u kojima se višak plodove vode javlja već u ranoj trudnoći.

Lekar će pratiti svaku pojavu viška plodove vode. Mala povećanja plodove vode se lako regulišu, nekada je za njih potrebna samo blaga dijeta. Ako je u pitanju veća količina plodove vode, mora se vršiti često praćenje stanja trudnice, često uz privremenu hospitalizaciju kako bi se izvršila ispitivanja.

trudnoca 7
Photo by ???????? Janko Ferlič on Unsplash

Dijagnoza – povećana količina plodove vode

Dijagnoza polihidramniona (povećane količine plodove vode) se postavlja tako što će vaš ginekolog pri ultrazvučnom pregledu bebe izmeriti zapreminu amnionske tečnosti (AFV). To se radi tako što meri najveći i najdublji džep tečnosti oko bebe i njegova vrednost ne sme prelaziri 8 centimetara. Sve preko toga ukazuje na povećanu količinu plodove vode. 

AFI preko 250 (25 cm) je povećana količina plodove vode.

Drugi način na koji se vrši merenje amnionske tečnosti je u četiri specifična dela materice. Kada se sva ova merenja saberu, dobija se indeks plodove vode (AFI). Ako je zbir veći od normalnog, lekar će vas možda uputiti na dalje analize ili privremeno hospitalizovati kako bi se izvršili svi potrebni pregledi. AFI preko 250 (25 cm) je povećana količina plodove vode. 

Prvo što lekari savetuju, kada se javi višak plodove vode, je da trudnica uradi test opterećenja glukozom i da se isključi rizik od gestacijskog dijabetesa. Ovo je ujedno i najčešći uzrok, te se problem lako rešava uvođenjem redukovane ishrane

Ginekolog će nakon toga uraditi i druge testove koji mogu biti povezani. Testove iz krvi koji mogu biti uzročnik zaraznih bolesti povezanih sa povećanom količinom plodove vode. Takođe može predložiti da se uradi amniocenteza. Takođe možda će se vršiti i testiranje bebine srčane aktivnosti.

Koliko često trudnice imaju višak plodove vode?

Višak plodove vode, poznat kao polihidramnion, je relativno redak medicinski stanje. Otprilike 1-2% svih trudnoća se suočava sa ovim problemom. Evo grafičkog prikaza koji pokazuje procenat trudnoća sa polihidramnionom (višak plodove vode) u odnosu na trudnoće bez polihidramniona. Kao što se može videti, oko 2% trudnoća je pogođeno ovim stanjem.

Procenat trudnoca sa polihidramnionom
Grafički prikaz trudnica sa viškom plodove vode u odnosu na ostale trudnice
Simptomi povećane količine plodove vode?

Višak plodove vode pre svega vrši pritisak na matericu, a zatim i na okolne organe, otuda simptomi koji se javljaju. Ne moraju svi simptomi biti prisutni, a neki od njih su prisutni samo kod dosta uvećane količine plodove vode:

Uzroci povećane količine amnionske tečnosti

Neki od uzroka koji mogu izazvati višak amnionske tečnosti su:

 • Gestacijski dijabetes – najčešći uzročnik;
 • Urođeni defekti ploda koji se odnose na sistem organa za varenje (beba ne može da guta tečnost, a bubrezi je luče) ili vezani za centralni nervni sistem;
 • Blizanačka transfuzija – ova pojava se dešava kada je jedan blizanac krupniji i prima više krvi od drugog;
 • Anemija fetusa;
 • Nekompatibilnost mame i bebe;
 • Infekcije u trudnoći;
 • Nepoznati uzrok – nekada se dešava da se uzrok ove pojave ne nalazi.
Lečenje povećane količine plodove vode

Kada postoji mali višak plodove vode i kod graničnih slučajeva (oko AFI 250), savetuje se češća kontrola i isključivanje eventualnog postojanja gestacijskog dijabetesa. Neretko se dešava da se količina plodove vode sama reguliše. 

višak plodove vode

Ako osećate simptome stalno, teško dišete i imate bolove, moguće je da ćete morati da ležite neko vreme na odeljenju patologije trudnoće gde će vas pratiti i eventualno izvršiti intervenciju kao što je vađenje viška plodove vode. Ovakve procedure se izbegavaju ako nisu neophodne jer nose mali procenat rizika od komplikacija koje uključuju prevremeni porođaj, odlubljivanje posteljice ili pucanje opne.

Postoje i lekovi koji se koriste kako bi se smanjila količina plodove vode, odnosno kako bi fetus smanjio proizvodnju urina. Uzimanje ovih lekova se ne prepisuje nakon 31. nedelje trudnoće. 

Zbog potencijalnih problema sa srcem bebe, učestalo će vam preporučiti fetalnu ehokardiografiju i dopler. Nivo amnionske tečnosti se prati na svake dve do tri nedelje. 

Sa drugim propratnim problemima, kao što su mučnina, gorušica, povraćanje i problemi sa varenjem, moraćete da se borite, kao i druge trudnice.

Kod blage do umerene pojave povećane količine plodove vode, može se planirati verovatni termin porođaja – VTP, dok se kod teškog oblika savetuje raniji porođaj, kako bi se izbegao rizik po mamu i bebu.

voda 3
Komplikacije zbog viška plodove vode

Moguće komplikacije koje se mogu javiti kao posledica viška plodove vode su:

 • Prevremeni porođaj;
 • Preuranjeno pucanje opne nastalo usled stalnog povećanja vode;
 • Odlubljivanje posteljice;
 • Prolaps pupčanika – situacija kada pupčana vrpca na porođaju krene da izlazi pre bebe;
 • Carski rez;
 • Teška krvarenja usled izostanka dovoljnog tonusa mišića i kontrakcija tokom porođaja.

Što se višak plodove vode javi ranije, to je veći rizik od komplikacija.

Objavljen: 3. mart 2018. godine, ažuriran: 1. jun 2024. godine – Photo by Leah Kelley from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button