fbpx
Igra

Video-igrice: 9 razloga zbog kojih su video-igrice dobre za decu

U današnje vreme, video-igrice se spominju uglavnom samo u negativnom kontekstu. Često roditelji samo brinu o tome kako su igrice opasnost za dete i ne sagledavaju da one ipak donose i neke benefite. Trebalo bi u svemu naći meru. Nikako ne znači da deca treba nekontrolisano dugo da provode vreme uz video-igrice, ali ih ne treba ni izopštiti iz društva i potpuno zabraniti igrice.

Igrice su sastavni deo savremenog odrastanja.

Moderno društvo pruža mnoge benefite i pitanje je koliko ćemo se mi, kao roditelji, dobro snaći u svim inovacijama i pratiti razvoj našeg deteta u vremenu koje mi nismo iskusili kao deca. Ako znate da odaberete prave video-igrice, one mogu biti moćan saveznik u detetovom razvoju.

U svetu sve škole imaju moderne računarske centre i bave se osnovama programiranja i čak i kreirenjem nekih jednostavnijih igrica. Kod nas, nažalost, škole mahom nisu na dobrom nivou računarski opremljene, ali postoje pomaci u edukaciji dece, kada je informatika u pitanju.  Istraživanja koja su sprovođena iz oblasti opšte psihologije, na uzorku od 1000 učenika državnih škola u Americi, pokazala su da postoje i dobre strane video-igrica, a ovo su najvažnije.

Igranje igrica i ADHD

Nove studije sugerišu da je dobro da deca igraju igrice ako imaju poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD). Najveća studija do sada otkrila je benefit od igranja igrica kod ove dece čak i van preporučenih smernica od 60 minuta i manje ispred ekrana dnevno. Najznačajnije prednosti igranja igrica su:

  • bolje pamćenje informacija,
  • bolji i brži učinak na kognitivnim testovima,
  • bolju sposobnost kanalisanja impulsivnog ponašanja i
  • veću moždanu aktivnost u pamćenju i pažnji. Izvor studije: NIH

Igranje video-igrica nije samo zabava, a nema još uvek nijednog dokaza da je neka igrica dete učinila opasnim za društvo, čak i ukoliko igraju nasilne igrice. Predugo gledanje u ekran može da utiče na zdravlje očiju, pa to treba imati u vidu. Stoga bi trebalo ograničiti vreme ispred svih vrsta ekrana i napraviti balans.

9 razloga zbog kojih su video-igrice dobre za decu

1. Video-igrice decu uče rešavanju problema

Današnje igrice od dece traže da razvijaju veštine kao što su planiranje, pregovaranje i isprobavanje različitih pristupa rešavanju problema. Deca su svesna da moraju da razmišljaju unapred da bi predupredila neke situacije, oslonjena su samo na svoje sposobnosti i znaju da će im biti potreban trud da reše određenu nastalu situaciju.

 Video-igrica je tako koncipirana da im svaki nov nivo predstavlja novi izazov koji moraju sami naći način da prevaziđu.

Ceo proces od započinjanja igrice, preko građenja igre, kroz razvijanje igre, razvija i kreativnost deteta, a pre svega razvoj poslovnih veština sa kojima će se suočavati kasnije tokom života. Deca ne uče samo iz igrica koje su označene kao edukativne. Mnoge video-igrice koje zahtevaju prelaženje nivoa, avanturističkog ili graditeljskog tipa mogu biti od koristi za dete i naučiti ga samostalnom donošenju odluka.

2. Deca uče sport iz sportskih igrica

U istraživanju su mnogi dečaci (adolescenti) govorili o tome koliko su novih poteza naučili iz sportskih video-igrica. Nove pokrete su prikupljali igrajući video-igre poput fudbala, košarke, surfovanja ili vožnje skejtborda.

Pojedini dečaci su se tek nakon igranja igrica odlučili da probaju određeni sport. Dečaci su pričali o tome kako su u igricama videli fantastične poteze i da su želeli da sami to isprobaju. Poput situacije na koju su navikli dok igraju igricu, da moraš iznova pokušavati dok ne uspeš, to su radili i sa pokušajima sporta na ulici.

Prema istraživanju, nasuprot uvreženom mišljenju da se uz video-igre ne boravi napolju, deca koja su igrala igrice sportova, povećala su vreme koje provode baveći si sportom u stvarnom životu.

igrice 2
3. Deca i roditelji provode vreme zajedno

Postoje igrice u kojima cela porodica može da bude uključena i provodi vreme zajedno. Naravno da postoje i drugi načini da provodite vreme na okupu, ali možda će i vama prijati da isprobate nešto novo i, na kraju krajeva, budete u toku sa onim što vaše dete zanima. Dete će biti zahvalno što cenite ono što njega zanima, a samim tim ćete steći i njegovo poverenje.  

Nekada kišni posle podne može biti odlična prilika da porodično razmrdate vijuge i zabavite se.  Paralelno sa vašim tinejdžerom možete provesti vreme u neobaveznom razgovoru. Videćete da će i vama sve to biti veoma zabavno.

4. Deca pomoću video-igara stiču nove prijatelje

Roditelji igrice ne vide kao društvenu aktivnost, ali one zapravo stvaraju prostor u kom se deca druže i kreativno provode vreme sa svojim prijateljima. Dečaci su skloniji da igraju video-igrice, bilo u zajedničkom prostoru ili onlajn. Učesnici u istraživanju, u adolescentskom dobu kažu da postoje dve glavne teme za razgovor u školi: devojke i igrice. Kako bi oni rekli „TWO G“(girls and games). Intovertna deca su posebno birala igrice kao kanal pomoću kog će ostvariti nova prijateljstva.

5. Video-igre motivišu decu da uče istoriju i kulturu

Postoje video-igrice kao što su: Age of Empires, Age of Mitology, Civilization. One decu motivišu da istražuju i nalaze istorijske, geografske i podatke o drugim kulturama.  Posebno ako su ih roditelji ohrabrivali i učili koji načini istraživanja postoje. Deca kojima je približena nauka i ljubav ka istraživanju preko interneta, kroz obilaske muzeja, različite enciklopedije i knjige, želeće da sama više saznaju o temi koja ih zanima. Ove igre deci često omogućavaju da razmenjuju mape i  kreativne sadržaje pomoću kojih stiču nova saznanja iz različitih razdoblja i uče strani jezik.

video-igrice
Video-igrice
6. Deca se raduju zbog takmičenja i uspeha koje nose i video-igrice

Prirodno je da sva deca, a posebno dečaci, imaju potrebu za rivalitetom i takmičenjem. Oni se bore za svoju poziciju i igre su odličan način da to ostvaruju. Video-igrice deci koja su loša u sportu mogu dati mogućnost da se istaknu.

7. Deca se uče liderstvu, ali i timskom duhu

Istraživanje je pokazalo da se deca smenjuju kada igraju igre u grupama tako što svako igra deo za koji ima najbolje veštine koje su potrebne. Ovo decu uči važnosti svakog člana tima i adekvatnoj delegaciji posla. U igricama niko ne brine o tome koliko godina ima neki igrač i koje su mu kvalifikacije, ako taj igrač vodi tim do pobede.

Deca koja su igrala video-igre stekla su liderske veštine uveravanja, motivacije drugih i posredovanja.

8. Igrice deci daju mogućnost da podučavaju druge

Oko 33% dece izjasnilo se da voli da podučava druge i zato igra igrice. Deca često diskutuju o tome kako da reše određene situacije u igrici. Postoje oni koji su se bolje snašli da reše situaciju koja im se javila. Podučavanje drugih dete će učiti strpljenju, kako da gradi društvene i komunikacijske veštine.

video-igrice
9. Igrice podstiču razvoj kreativnosti

Studija objavljena u časopisu Creativity Research Journal pronašla je vezu između razvoja kreativnosti i određenih video-igara. U studiji je učestovavalo 353 učesnika koji su igrali igre trkačkih automobila, igrali Minecraft igru bez i sa instrukcijama i nisu igrali video-igre. Nakon završene strudije, oni koji su igrali Minecraft igru bez uputstva su završili zadatke koji su im kasnije dati sa najviše kreativnosti. Zaključuje se da je razlog tome najveća stopa slobode i uz to i izazov koji im je dat tokom igranja igre.

Objavljen: 4. avgust 2020. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button