fbpx
Posle porođaja

Vežbanje posle carskog reza: Kada početi sa vežbanjem nakon carskog reza?

Carski rez je ozbiljna operacija i ne bi trebalo da ga olako shvatite. Mame nekad žele da se što pre vrate u formu i počnu da praktikuju vežbanje posle carskog reza. Ovo naravno ne znači da ne treba da ustajete i brinete o bebi, ali nikako nije dobro ni da se brzo vratite svakodnevnim napornijim obavezama. Prvih šest nedelja nakon porođaja je vreme za lečenje.

vezbe 3
Photo by Josh Duke on Unsplash

Šta možete i treba da vežbate par dana posle carskog reza?

Vežbe koje su dozvoljenje odmah su Kegelove vežbe. One se odnose na jačanje mišića karlice i veoma su važne da bi se sve vratilo na svoje mesto. Kegelove vežbe će vam veoma pomoći i ako imate problem sa kontrolom urina.

Više o :

Kada podižete bebu, vežbate zglobove i mišiće ruku, a time što pokušavate da se ispravite vežbate mišiće leđa. Ubrzo ćete početi da stiskate i stomak tek toliko koliko je potrebno da budete ispravljeni i toliko koliko će vas beba opteretiti. Ovo je dobro jer ćete time svoj stomak, ranjiv od operacije veoma postepeno i blago vraćati u formu, a izbeći ćete bolove u leđima ili kasnije pojavu stomačne kile.

Nežne vežbe istezanja nogu neće praviti pritisak na vaše šavove, niti oštetiti ožiljak, pa nema bojazni ako budete istezali noge šest nedelja nakon porođaja. Međutim, nijedan bol nije dobar, pa prekinite vežbanje ako ostetite da vas nešto boli i obratite se lekaru.

Podizanje težih stvari i vežbanje posle carskog reza

VAŽNO je da znate da svaka majka, bez obzira na način porođaja, može odmah da drži svoju bebu. Jedina stvar oko koje prvih dana u porodilištu treba da pripazite je da ne držite bebu ako imate vrtoglavicu. Inače, beba nije teška i ne može vam škoditi.

Iako je važno da ne ležite stalno, kako bi se lakše i brže oporavile i vratile organizam na staro, ne smete podizati ništa teško najmanje prva dva meseca.

vezbanje posle carskog reza
Vežbanje posle carskog reza

Trbušnjaci su zabranjeni nakon carskog reza

Najmanje 3 meseca nemojte ni pomišljati na vežbe za stomak, kao što su trbušnjaci. Idealno je da ne vežbate stomak 6 meseci posle carskog reza. Tako ćete izbeći dodatne probleme u vidu stomačne kile ili toga da se mišići ne vrate na mesto.

Imajte na umu da su vaši mišići u trudnoći morali da se razdvoje i da im posle rođenja bebe treba između 6 nedelja i 3 meseca da se ponovo sastave. To ćete proveriti tako što legnete na pod, savijete skupljene noge u kolenima i pokušate da privučete glavu grudima. Dok god možete da stavite kažiprst ili više između trbušnih mišića, znači da se mišići nisu vratili u prvobitan položaj i da je vežbanje zabranjeno.

Masaža ožiljka

Posavetujte se sa lekarom oko toga kako bi dalje trebalo da radite na oporavku. Blagom masažom doći ćete do toga da se povrati osetljivost tog dela, kada rana potpuno zaraste. Samim tim, bolje ćete se osećati i lakše kretati.

Šetnja sa bebom

Nakon par dana, možete postepeno krenuti u šetnju i povećavati vreme iz dana u dan. Nemojte odmah kretati da dugo pešačite, već povećavajte postepeno 5 po 5 minuta koliko vam bude prijalo. Nakon 3 meseca možete početi sa brzim hodanjem, plivanjem i vožnjom bicikla. Krenite sa 10 minuta, pa postepeno povećavajte vreme koje tako provedete.

Početak vežbi posle carskog reza: I zglobovima treba vreme nakon trudnoće

Hormoni su imali veliki uticaj, kako na mišiće, tako i na zglobove. Posebno ako ste dobili više od preporučenih 10-12kg tokom trudnoće, kičma i zglobovi su morali da podnesu taj teret. Sada ih ne smete dodatno opterećivati kako ne biste imali kasnijih problema. Stoga se savetuje da se klonite trčanja, aerobika i drugih vežbi koje opreterećuju zglobove dok se potpuno ne oporavite. Potpun oporavak se očekuje nakon 9 meseci, koliko je trajala i sama trudnoća.

Šest meseci je idealno sačekati do početka vežbi posle carskog reza koje iziskuju angažovanje stomačnih mišića. Šta god da vežbajte, slušajte svoje telo. Ne treba da vežbate do iscrpljenosti, već da biste bili u formi zbog svog zdravlja.

vezbanje posle carskog reza
Vežbanje posle carskog reza

Ukoliko idete na vežbe negde, OBAVEZNO obavestite instruktora o tome da ste imali carski rez. Posebno jer je on ozbiljna operacija, kao i svaka druga, a sa druge strane i trudnoća i porođaj sami po sebi nose dosta izmena u funkcionisanju organizma.

Literatura:

  1. Tommys.org – https://www.tommys.org/pregnancy-information/giving-birth/caesarean-section/when-and-how-exercise-after-c-section

 

Objavljen: 9. oktobar 2018. godine, ažuriran: 19. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button