fbpx
Pregledi u trudnoći

Veličina stomaka u trudnoći

Veličina stomaka u trudnoći se razlikuje među ženama i nekada može biti manji ili veći u odnosu na period trudnoće.

Veći ili manji stomak u odnosu na period trudnoće

Počevši od 20. nedelje, prilikom poseta ginekologu vaš lekar će možda meriti visinu fundusa materice – udaljenost pubične kosti od vrha materice. Ovo merenje daje smernicu za procenu veličine, stope rasta i položaja bebe.

Kao pravilo, visina materice u centimetrima otprilike treba da bude jednaka broju nedelja koliko ste trudni. Na primer, sa 20 nedelja visina vaše materice bi trebala da bude oko 18 do 22 centimetara.

trudnoca 10
Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Šta to znači ako sam “većih mera u odnosu na period trudnoće?”

Ako je visina fundusa veća za bar 2 cm nego što se očekivalo za tu fazu trudnoće, a na temelju određenog verovatnog termina porođaja, vaš lekar će vas verovatno pregledati i ultrazvukom kako bi saznao zašto je to tako. Saznajte više: Merenje visine fundusa u trudnoći

Veličina stomaka u trudnoći – može biti veći od očekivanog iz ovih razloga:

Zašto je možda bolje biti manjih mera u odnosu na datum porođaja?

Veličina stomaka u trudnoći
Veličina stomaka u trudnoći – Photo by Juan Encalada on Unsplash

Merenje materice koje pokazuje da je manja od očekivane za taj period trudnoće znači da je visina fundusa bar 2 cm manja od očekivane za taj stadijum trudnoće. Vaš lekar će vas verovatno pregledati ultrazvukom radi za potvrde termina, u slučaju da niste toliko dugo trudni kao što ste mislili, a kako bi se isključili problemi kao što su zastoj rasta i premalo plodove vode. 

veličina stomaka u trudnoći

Ako ste niski stasom ili imate dobro razvijene trbušne mišiće to sve može da utiče na manju početnu meru visine materice. Ili ćete možda imati malo, savršeno zdravo dete.

Neke bebe su male, jer su njihovi roditelji mali. Ali ako vaše dete ne raste koliko bi trebalo, imaćete još jedan ultrazvuk za nekoliko nedelja da proverite njegov rast jer češće praćenje je za bebinu dobrobit.

Tekst “Veličina stomaka u trudnoći” objavljen: 15. novembar 2011. godine, ažuriran: 12. marta 2024. godine

Save

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button