fbpx
Ishrana deteta

Veganska ishrana dece: zašto je treba odložiti

Mogući deficit u ishrani u prvih šest godina života su toliko rizični, da nije preporučljivo da se uvodi veganska ishrana dece. Ukoliko detetu servirate vegeterijansku ishranu, ona je već nešto drugo, ali veganstvo se ne savetuje.

Veganska ishrana dece

Dok traje rast i razvoj dece, minimum prvih 6 godina, a idealno dok se ne završi rast ne treba uskraćivati deci hranu životinjskog porekla, pa čak ni ribu, osim pod strogim medicinskim nazorom uz stalne kontrole i analize.

Mimo mesa, uskraćivanje mleka, putera i jaja po decu može imati ozbiljne posledice po zdravlje, zaključili su učesnici na Kongresu Evropskog društva za ishranu u Pragu, 2017. godine. (*1)

Dosadašnja istraživanja: Veganska ishrana dece

Usvajanje veganske ishrane izlaže decu nedostatku velikog broja hranljivih materija koje su ključne za pravilan razvoj. Stoga su se stručnjaci složili da veganstvo nije preporučljivo čak ni uz strog medicinski nadzor, a pogotovo ako on izostane.

Pre svega, deca se najčešće suočavaju sa nedostatkom vitamin B12, zatim kalcijuma, cinka i proteina koji sadrže sve masne kiseline. Ovi nedostaci izlažu decu zdravstvenim problemima koji mogu biti veoma opasni: razvoj koštanog sistema niske gustine do neuroloških poremećaja. Deca vegani su sitnija i mršavija od svojih vršnjaka, takođe su pokazala istraživanja Univerzitskog koledža u Londonu. (*3)

veganska ishrana dece
Veganska ishrana dece – Photo by Ella Olsson from Pexels

Koja je razlika između vegeterijanske i veganske ishrane kada je zdravlje dece u pitanju?

Mnogo je manji problem ako su deca na vegeterijanskoj u odnosu na vegansku ishranu.

Najčešće se kod dece koja su na veganskoj ishrani uočava problem sa vitaminom B12. On je neophodan za stvaranje DNK koji mora biti sadržan u svakoj novoj ćeliji u telu, a i za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema i krvnih zrnaca.

Lekari savetuju da bi veganska ishrana dece trebalo da se odloži najmanje do polaska u školu, ali ako roditelji ne pristaju na to, onda bi morali da vrše detaljne redovne analize određenih vitamina i minerala, kao i sistematske preglede dece, a sve uz medicinsku podršku i savete o kombinovanju namirnica.

ishrana odojceta

Dojenje i veganska ishrana

Razlike u razvoju dece su uočene i kod dojenje dece, pa se preporučuje obavezna dopuna ishrane, čak i kada analize ne otkrivaju posebne nedostatke. Savetuje se da pređu na neku vrstu vegeterijanstva u periodu dojenja.

Za razliku od onih koji isključuju meso, ribu, mlečne proizvode i jaja, kod malih vegeterijanaca dolazi do poboljšanja lipidnog profila čak i ako se poveća unos dijetalnih vlakana.

Važna napomena: uočena je tendencija prekomernoj telesnoj težini kod osoba svih uzrasta koje su na veganskoj ishrani ili postu, usled prekomernog unosa ugljenih hidrata.

Veganska ishrana dece

Glavni izvori biljnih proteina

Kada je u pitanju veganska ishrana dece, upotreba suplemenata je neizbežna, jer nije moguće da nedostatak mikronutrijenata nadoknade iz ishrane. Prema Evropskoj asocijaciji za pedijatriju, gastroenterologiju, hepatologiju i nutriciju (ESPAGAN), takozvana „biljna mleka“ od pirinča, badema, soje i ovsa nisu nutritivno adekvatna zamena za kravlje mleko. Problem se uglavnom odnosi na nizak nivo kalcijuma koji je ključan za pravilan razvoj koštanog sistema i prevenciju rahitisa, koji se češće sreće kod dece vegana.

Kupovni biljni napici su uglavnom lošeg kvaliteta sa veoma malim procentom glavnog sastojka, o tome opširno i detaljno možete pročitati na blogu Vitki gurman. Sa druge strane, kupovni biljni napici su najčešće obogaćeni kalcijumom, vitaminom D i B12, mada ne u dovoljnom procentu za ishranu dece. Ako se odlučite da sami pravite „biljno mleko“, onda će dete svakako biti uskraćeno za ove minerale i vitamine, pa je potrebno da mu dajete suplementaciju. Uz sve to, deci bi trebalo povećati i količinu zelenog lisnatog povrća.

Literatura:
  1. ESPGHAN: https://www.espghancongress.org/fileadmin/user_upload/ESPGHAN_17_Vegan_Diets_in_Children_Press_Release.pdf, jul 2017.
  2. Fondatione Roberto Veronesi: Dieta Vegana Nei Bambini Meglio Rimandare la scelta – https://www.fondazioneveronesi.it/magazine/articoli/alimentazione/dieta-vegana-nei-bambini-meglio-rimandare-la-scelta, jun 2017.
  3. ESPGHAN: PAEDIATRIC VEGAN DIETS – http://www.espghancongress.org/fileadmin/user_upload/ESPGHAN_17_Infographic_Vegan_Diets_in_Children.pdf
  4. NCBI: Van Winckel, M., Vande Velde, S. et al. Clinical practice: Vegetarian infant and child nutrition. European Journal of Pediatrics. 2011. V. 170. No. 12. pp. 1489-1494.
  5. Photo by Ella Olsson from Pexels

Objavljen: 15. decembar 2021. godine, ažuriran: 8. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button