fbpx
Zdravlje deteta

Vaške u kosi deteta: Šta raditi kada dete dobije vaške?

Vaške u kosi su i dalje česta pojava i gotovo da nema generacije dece u kojoj se one bar povremeno ne pojave bilo u vrtićkoj grupi ili razredu u školi. Vaške su sitni insekti bez krila koji žive u ljudskim vlasima i snabdevaju se krvlju iz kože glave. Kod dece se češće sreću nego kod odraslih i lako se šire, a teško ih se otarasiti.

Vaške su dosadne, ali nisu opasne i nisu nosioci nekih zaraznih bolesti. Njihov ugriz može da izazove svrab i iritaciju temena, a grebanje kože glave eventualno može dovesti do dalje infekcije.

Važno je da znate da vaške nisu odraz loše higijene, a pravovremeno lečenje će spečiti njihovo dalje širenje.

Vaške u kosi deteta: Kako da prepoznate da dete ima vaške?

Ukoliko posumnjate da dete ima vaške, treba da potražite gnjide. Gnjide su jaja vaši i sitne su žute ili smeđe boje. Izgledaju kao tačkice pre nego što se izlegu i blizu su korenu dlake. Pomalo liče na perut, ali se ne uklanjaju četkanjem ili otresanjem kose. Samo ako dete ima puno vaški, videćete i njih. Treba između jedne i dve nedelje da se gnjide izlegu, a preostala ljuska ostaje pričvršćena za dlaku. Kako kosa raste, tako se ljuska jajeta udaljava od vlasišta.

Odrasle vaške nisu veće od semena susama i sivkaste su ili smeđe. Postaju odrasle nedelju do dve nakon što se izlegu, a ovaj životni ciklus se ponavlja na oko tri nedelje. Preko krvi se hrane nekoliko puta dnevno, a bez kože glave mogu živeti do dva dana.

Kod jednog broja dece se javljaju crvene tačkice, dok druga imaju iritaciju i ogrebotinice od češanja po temenu. Obratite pažnju da dete nema otečene limfne čvorove. Oni mogu biti znak infekcije, te ćete morati da se obratite lekaru za antibiotsko lečenje.

Svrab se ne javlja odmah i kod sve dece. Sve zavisi od toga koliko je dete osetljivo. Nekada može proći i više nedelja dok dete ne počne da se češe, a neka deca će se brzo žaliti da ih nešto svrbi ili im se kreće po glavi.

Kako da proverite da li dete ima vaške?

Potražite vaške i gnjide na koži glave, oko potiljka i iza ušiju. Retko se mogu naći i na obrvama ili trepavicama. Teško je uočiti odraslu jedinku jer se veoma brzo kreću, a gnjide su pričvršćene za blizu kože glave, odnosno za koren kose. Možda će izgledati kao da dete ima perut ili prljavštinu. Gnjide ostaju zakačene za dlaku za razliku od peruti.

Najlakše je da nakon pranja kose nanesete dosta regeneratora za kosu i razdelite kosu na manje delove i potražite vaške i gnjide. Možete nakon iščešljavanja gustim češljem njega obrisati o maramicu i videti da li su ostale gnjide ili vaške.

sta raditi kada dete dobije vaske
Photo by Liubov Ilchuk on Unsplash

Šta raditi kada dete dobije vaške?

Dva glavna načina za lečenje su: šampon (krema ili losion) i ručno uklanjanje. U svakoj apoteci možete kupiti šampon protiv vaški ili losion. Budite sigurni da je on bezbedan za svaki uzrast deteta. Neki su samo bezbedni za decu nakon 2 meseca, a drugi nakon 2 godine i stariju. Pažljivo pratite uputstvo i vodite računa da ne preterate jer i prevelika upotreba može biti štetna po dete, a ukoliko stavite nedovoljno, neće biti efikasno.

Ručno uklanjanje može završiti deo posla, ali samo po sebi nije 100% efikasno. Najbolje je da koristite kombinovano šampon/losion i gusti češalj za uklanjanje. Provlačite češalj sa sitnim zupcima kroz mokru kosu deo po deo. Balzam će učiniti da kosa bude klizavija i lakša za raščešljavanje. Nakon svakog raščešljavanja obrišite češalj papirnim ubrusom da biste proverili da li ima gnjida ili vaški. Ponavljajte to na svaka dva do tri dana naredne 2-3 nedelje dok ne budete sigurni da ste rešili problem.

Ranije su se razna kućna sredstava koristila poput vazelina, maslinovog ulja i majoneza, međutim, ne postoji garancija da će oni raditi posao. Bolje je da se držite proverenih stvari.

VAŽNO!!! Nakon tretiranja vaški nemojte koristiti fen za kosu jer neki šamponi protiv vaški imaju zapaljive supstance. Takođe nemojte koristiti ni pesticide koji mogu biti otrovni za kožu, kao ni različita ulja za koja još uvek ne postoje proverene studije o dejstvu.

kako izgledaju vaske
Vaške u kosi – Izvor: Wikimedia Commons

Da li deca treba da izostaju iz škole i vrtića kada imaju vaške u kosi?

Vaške se brzo šire i najčešće ih zato ima u vrtićima, školama, kampovima i na sportskim aktivnostima. One ne mogu da lete ili skaču već se drže za kosu i šire se direktnim kontaktom među osobama koje dele češljeve, posteljinu, garderobu. Kućni ljubimci nisu prenosioci vaški.

Ranije se savetovalo da deca odsustvuju iz škole i vrtića dok imaju vaške, ali sada to više nije slučaj. U većini slučajeva je dovoljno da se vrati odmah nakon uklanjanja, ali bi trebalo da izbegava blizak kontakt sa decom dok infekcija traje. Može nositi kosu pokupljenu u punđu ili pletenicu, ako je duga, tokom tih dana.

Mogu li se sprečiti vaške i gnjide?

  • Da bi sprečili da se vaške vrate, potrebno je da operete svu posteljinu i plišane igračke, kao i odeću koju je dete tih dana koristilo dva dana pre toga. Idealno je da perete na najmanje 60 stepeni i nakon toga koristite mašinu za sušenje (ako je imate).
  • Usisajte tepihe i sav tapacirani nameštaj.
  • Usisajte i presvlake u automobilu.
  • Češljeve, šnalice i trake za kosu operite u vrućoj vodi.
  • Proverite kosu svim članovima porodice. I svi tretirajte kosu šamponom kako ih ne bi prenosili jedni drugima.
  • Svaka tri do četiri dana proveravajte sve osobe koje su bile u bliskom kontaktu.

Ako ste uradili sve što je bilo moguće, a vaške se još uvek pojavljuju možda ste neke gnjide propustili da uklonite ili je dete stalno u blizini nekoga ko ima vaške. Pored toga, postoji i mogućnost da je tretman koji koristite neefikasan, pa savetujemo da probate drugo sredstvo.

Ukoliko koža glave kod deteta izgleda zaraženo, a vaške se i dalje pojavljuju posle dve nedelje, obratite se lekaru.

Budite strpljivi, uklanjanje vaški jeste zamorno, ali je neophodno. Sada postoje i specijalizovani saloni za uklanjanje u većim gradovima, ali je ovaj tretman relativno skup. Kao preventivnu meru možete kupiti losion za prevenciju ili gumice za kosu protiv vaški. Napominjemo da gumice služe da dete ne dobije vaške, ali ne pomažu ako ih već ima.

Pročitajte još:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button