fbpx
TrudnoćaZdravlje trudnice

Varenje u trudnoći: Problemi sa organima za varenje tokom trudnoće

Varenje u trudnoći može biti problematično iz veoma prostog razloga. Tokom trudnoće, hormoni pomažu da se mišići tela opuste, kako bi bili elastičniji i lakše pravili mesta za bebu koja raste, ali i zbog porođaja. Otuda se događa i elastičnost organa za varenje. Neki imaju problem na početku, neki kako trudnoća odmiče, a neke žene tokom čitave trudnoće.

Loše varenje može da uzrokuje i pojavu gorušice, kiseline u trudnoći, koja je uobičajena pojava. Ovo je sve posledica bebe koja pritiska organe, ali i delovanja hormona. Postoje načini da sebi malo olakšate ovaj period tako što ćete promeniti način života i ishrane, ali po potrebi uvesti i lekove koji su dozvoljeni.

Problemi sa organima za varenje tokom trudnoće

Svaka trudnoća je individualna, čak i jedna osoba tokom različitih trudnoća može imati različite probleme sa organima za varenje, a retke su trudnice koji nisu iskusile neki od ovih problema:

 • nadimanje;
 • gorušica;
 • osećaj prejedanja čak i kad niste mnogo jeli;
 • kiselina koja vas peče u jednjaku;
 • mučnina i povraćanje;
 • opstipacija ili zatvor u trudnoći.
demetra 45

Varenje u trudnoći: Da li problemi sa varenjem mogu da ugroze bebu?

Čak i kada su problemi sa organima za varenje stalni, bebi to neće smetati. Izuzetak su epizode teškog povraćanja. Više o povraćanju u trudnoći! Vama je gorušica ili kiselina problem, ali ona nije štetna za bebu. Naprotiv, usporavanje vašeg digestivnog sistema će značiti da telo ima više vremena da koristi hranljive materije i prenese ih do bebe kroz placentu, pa će ona dobiti više hranljivih materija. 

Kako olakšati probleme sa varenjem u trudnoći?

Verovatno ćete manje-više neki period trudnoće morati da provedete sa ovim problemima. Postoje neke stvari koje možete preduzeti da lakše prebrodite ovaj period:

 • Pokušajte da ne pravite dodatni pritisak na stomak nakon obroka. Nemojte leći neposredno nakon obroka, već sačekajte u sedećem položaju najmanje sat vremena.
 • Savijanje može da smeta, pa pokušajte da čučnete (ako vam je dozvoljeno), umesto da se savijate iz struka.
 • Jedite više malih obroka tokom dana, umesto tri glavna obroka.
 • Izbegavajte hranu koja može da vam smeta: začinjenu i masnu hranu, čokoladu, voćne sokove i hranu sa kvascem.
 • Ako se problemi ponavljaju, pokušajte da zapisujete šta jedete tokom dana. Tako ćete moći da upratite koja hrana vam smeta i da je izbegavate.
 • Kafa i alkohol mogu da pogoršaju probavu, kao i svi napici sa kofeinom. Svakako bi trebalo da ograničite ili potpuno izbacite unos alkohola u trudnoći.
 • Pokušajte da smanjite ili prekinete pušenje tokom trudnoće. Osim što će pušenje pogoršati simptome, ono je i štetno za bebu. 

Konzumiranje alkohola u trudnoći

Pušenje u trudnoći

 • Pokušajte da jedete najmanje tri sata pre nego što odete u krevet.
 • Ako je to moguće, podignite dušek 10-ak centimetara. Ovo može pomoći da se smanji pritisak i gorušica. Izvor: NHS
demetra 46

Lekovi protiv gorušice u trudnoći

Ukoliko se javi gorušica u trudnoći i imate ozbiljan problem sa njom i varenjem, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom o mogućnostima da koristite i neke lekove. Na tržištu postoje brojni lekovi koji pomažu da se neutralište želudačna kiselina, kao i oni koji stvaraju zaštitni sloj preko zidova želudca. 

Neki od prirodnih načina da smirite stomak su i čaj ili kapi za unutrašnju upotrebu od bosiljka, čaj od đumbira, grickanje nekoliko badema, mineralna voda u malim gutljajima.

Ako su problemi toliko ozbiljni da ne možete da funkcionišete u toku dana i gubite na težini, posavetujte se sa lekarom šta da preduzmete. Neki od lekova koji mogu pogoršati stanje su antidepresivi, pa razgovarajte sa lekarom koju terapiju je najbolje uzeti. Kako sprečiti gorušicu u trudnoći

Lekovi za loše varenje i gorušicu u trudnoći:

 • antacidi – služe da neutralizuju kiselinu u stomaku i ima ih u slobodnoj prodaji bez potrebnog recepta,
 • alginati – za ublažavanje problema izazvanih refluksom, zaustavljaju kiselinu da ne ide iz želuca u jednjak.

Neki lekari savetuju da se ovi lekovi uzimaju pre obroka ili spavanje, pre nego što se simptomi jave. Stoga je najbolje da se o svemu sa njima dogovarate. Ako koristite i suplemente gvožđa, važno je da ih ne koristite istovremeno kada i antacide.

varenje u trudnoci

Kada se treba obratiti lekaru zbog problema sa varenjem u trudnoći?

Varenje u trudnoći je retko isto kao i mimo nje. Normalno je da imate izvesne poteškoće nekada. Postoje situacije u kojima bi ipak bilo dobro da se javite lekaru, ako se ovi problemi jave:

 • ne možete da jedete, ali ni zadržite hranu,
 • gubite težinu u drugom i trećem trimestru,
 • imate bolove u stomaku.

Objavljen: 21. novembra 2017. godine, ažuriran: 8. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button