fbpx
Ishrana deteta

Važnost unosa masti u ishrani bebe

Masti služe kao temperaturni izolator, one oblažu organe i čine kožu zdravom, a u ishrani su neophodne da bi pomogle apsorpciju vitamina A, D, E i K. Masnoće su veoma važan sastojak jer deca, kao i odrasli na taj način skladište energiju.
Vrlo je važno koje masti dajete detetu. Nisu sve jednake, naprotiv jedne su zdravije od drugih, dok je neke bolje nikada ne uvoditi u ishranu.

Esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline se moraju unositi hranom. To su linolna i alfa-linolenska, odnosno omega 3 i omega 6 masne kiseline. Unos masnoća je bitan i za razvoj mozga. Kod dece je specifično što imaju nesrazmerno veliki mozak u odnosu na odraslu osobu i troše oko 50% energije unete hranom.  Osim za mozak, ključnu ulogu imaju i u razvoju vida, zdravlju kože, za pravilno funkcionisanje pojedinih hormona.

Puter u bebinoj ishrani

Punomasni mlečni proizvodi

Tokom prve dve godine života, deci je neophodno davati punomasne mlečne proizvode. Tek sa navršene dve godine, možete preći na obrano mleko i mlečne proizvode. Kravlje mleko bi trebalo izbegavati u detetovoj ishrani tokom prve godine života.
Pročitajte još:
Uvođenje kravljeg mleka
Uvođenje sira u bebinu ishranu
Mlečni proizvodi – sir i jogurt u bebinoj ishrani

Masti u bebinoj ishrani2

Način unosa masnoće u prvoj godini života

Tokom prvih četiri do šest meseci majčino mleko sadrži dovoljnu količinu gvožđa i masnoća. Da bi majka zadržala dovoljnu količinu hranljivih materija u organizmu, pa samim tim i mleku, savetuje se da posebnu pažnju obrati na unos esencijalnih masnih kiselina.

Međutim, posle tog perioda, majčino mleko ne može da zadovolji bebine potrebe i neophodno je početi sa unosom ostale hrane. Da bi beba mogla da apsorbuje dovoljno vitamina kako bi bila zdrava, neophodno joj je hranu obogatiti sa malo masnoće. Jedina vrsta masti koja je preporučljiva za bebu u ovako ranom uzrastu je esktra devičansko, hladno ceđeno maslinovo ulje. Sve ostale vrste masnoća imaju svoje nedostatke i nisu preporučljive uvek, dok je unos par kapi maslinovog ulja neophodan dodatak u svakodnevnoj ishrani i pri svakom povrtnom obroku.

Ovakav trend ishrane je potrebno nastaviti striktno sve do navršene prve godine života, a zatim i naredne godine.  Tek od treće godine, energetske potrebe blago opadaju, pa udeo masnoća u prehrani počinje da se smanjuje i prelazi na 30-33% ukupne energije, koliko prema preporukama treba da konzumiraju i zdrave, odrasle osobe.

Pročitajte više: Maslinovo ulje u bebinoj ishrani

Related Articles

Back to top button