fbpx
Spontani pobačaj

Vanmaterična trudnoća (ektopična trudnoća)

Jedna od komplikacija sa kojima se žena može suočiti u ranoj trudnoći je ektopična ili vanmaterična trudnoća. Nažalost, ova trudnoća se mora završiti prekidom trudnoće, jer nema mogućnosti da se embrion razvija dovoljno bilo gde izvan materice.

Šta je vanmaterična trudnoća?

Vanmaterična trudnoća se događa kada se oplođena jajna ćelija usadi van materice, najčešće je to u jedan od jajovoda i embiron ne može da se razvija jer nema dovoljno mesta.

Žene simptome osećaju između 4. i 12. nedelje, a u situacijama kada simptomi izostanu, ektopična trudnoća se otkriva prilikom rutinskog pregleda. Postavljanje rane dijagnoze je veoma važno kako bi se sprečile dalje dijagnoze i po mogućstvu sačuvao jajovod.

samohrani roditelj 2
Photo by Zachary Kadolph on Unsplash

Simptomi vanmaterične trudnoće

Znaci vanmaterične trudnoće mogu biti:

–        bolovi sa jedne strane stomaka – često ne prestaju i veoma su intenzivni;

–        pojava vaginalnog krvarenje – pojava krvarenje. Može se dogoditi da žena ne zna da je trudna već misli da je dobila menstruaciju. Nekada se događa da se ovo krvarenje samo povremeno javlja i prestaje. Može biti jarko do tamno crvene boje.

–        Bolovi u spoju ramena i ruke – Nije tačno jasno zašto se bol javlja baš na ovom mestu i to obično tokom ležanja. Smatra se da je ova pojava izazvana unutrašnjim krvarenjem. Naime, krvarenje iritira frenetični nerv koji se nalazi u dijafragmi, a njegovo nadraživanje uzrokuje bol u lopatici.

–        Bolovi u abdomenu se mogu pojaviti prilikom mokrenja ili vršenja velike nužde.

–        Dijareja i povraćanje – vanmaterična trudnoća može da izazove simptome koji su nalik stomačnom virusu. (Izvor: www.pregnancybirthbaby.org.au)

Kako se otkiva vanmaterična trudnoća?

Postavljanje dijagnoze vanmaterične trudnoće prema simptomima uglavnom nije moguće, jer oni podsećaju na simptome drugih stanja. Zato je neophodno uraditi ultrazvučni pregled. Postoje situacije kada su potrebne dodatne analize krvi ili čak hiruška intervencija.

Lečenje ektopične trudnoće

Kada se vanmaterična trudnoća otkrije u veoma ranoj fazi, možda će biti dovoljan i lek Metorexat da zaustavi razvoj embriona. Tada se tkivo apsorbuje u telo. U polovini slučajeva, oplođena jajna ćelija prestane da se razvija pre nego što postane veća, te ovaj lek nije potreban.

Vanmaterična trudnoća i poodmakloj fazi zahteva operativno uklanjanje fetusa.

Kada se utvrdi vanmaterična trudnoća, opasno je ostaviti je da nastavi da se razvija jer može doći do pucanja jajovoda. Unutrašnje krvarenje može životno da ugrozi ženu.

Simptomi prsnuća jajovoda
 • jak i oštar bol,
 • mučnina i vrtoglavica,
 • opšta malaksalost i vrtoglavica,
 • pojava dijareje,
 • bol na mestu gde se rame spaja sa rukom.

Prsnuće jajovoda je hitno medicinsko stanje. Morate bez odlaganja pozvati hitnu pomoć ili otiči u najbližu bolnicu.

Zašto neke žene imaju vanmateričnu trudnoću?

U trudnoći koja se razvija normalnim tokom oplodnja jajne ćelije se dešava u jednom od jajovoda, a onda se oplođena jajna ćelija kreće ka materici i usađuje se u sluzokoži materice (endometrijum). Tu nastavlja da raste i razvija se do porođaja.

Vanmaterična trudnoća se dešava kada se oplođena jajna ćelija usadi van materice. Najčešće se dešava u jajovodu, kao posledica jajovoda koji nije dovoljno prohodan ili je oštećen.

U 2 od 100 slučajeva vanmaterične trudnoće, dešava se da se oplođena jajna ćelija usadi u jajnik, grlić materice ili trbušni zid.

Veoma često nije jasan razlog zašto je došlo do ektopične trudnoće. Čak polovina uzroka ne može da se utvrdi. Ponekad se zna da postoji problem sa prohodnošću jajovoda koji su uski, oštećeni ili začepljeni.

Povećan rizik od vanmaterične trudnoće imaju još i žene koje:

 • imaju karličnu inflamatornu bolest – infekciju reproduktivnog sistema koja je uglavnom uzrokovana hlamidijom,
 • ranije operacija jajovoda,
 • uzimanje lekova za podsticanje ovulacije kod lečenja neplodnosti može povećati rizik od vanmaterične trudnoće,
 • puše cigarete,
 • imaju istoriju prethodne vanmaterične trudnoće,
 • imaju postavljenu spiralu (mala je verovatnoća da se tada trudnoća desi uopšte, ali je povećan rizik od vanmaterične trudnoće),
 • imaju endometriozu,
 • kod žena starijih od 35 godina.
demetra 75

Nova trudnoća posle vanmaterične trudnoće

Lekar će savetovati da sačekate da prođu najmanje dva menstrualna ciklusa pre nego što pokušate da ponovo ostanete u drugom stanju, ako je trudnoća završena hiruškim putem. Kod trudnoća koje su okončane uz pomoć leka Metotrexat, potrebno je da čekate najmanje 3 do 4 meseca. Mnoge žene nisu spremne da pokušaju trudnoću tako brzo, te je prosečno vreme oko pola godine.

Šanse za uspešnu novu trudnoću će zavisiti od toga koliko su jajovodi zdravi i oporavljeni.

 Ako postoji oštećenje jajovoda ili su neprohodni, možete pokušati da zatrudnite pomoću vantelesne oplodnje. Tada se jajna ćelija oplodi sa spermatozoidom van materice, a embrion se hiruški implantira u sluzokožu materice.

Emocionalni oporavak od gubitka trudnoće

vanmaterična trudnoća

Često je emotivni bol zbog gubitka trudnoće veoma veliki. Stoga je, za razliku od fizičkog oporavka, do kog dolazi relativno brzo, proces psihičkog oporavka dosta duži. Normalno je da tugovanje traje šest, pa čak i 12 meseci. Nekada je potrebno konsultovati i stručna lica. Nemojte se libiti da potražite pomoć psihologa, ako ste se suočili sa gubitkom nerođene bebe. Više: Kako preboleti spontani pobačaj

Photo: Takatakatakumi on commons.wikimedia.org

Objavljen: 28. novembar 2014. godine, ažuriran: 17. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button