fbpx
Razvoj deteta

Vađenje mlečnih zuba

Taman kada ste malo odahnuli od rasta zubića, došlo je vreme da krenu da se menjaju, stižete do druge faze – vađenje mlečnih zuba.

Prvi zub počinje da se klima uglavnom između 5 i 7 godina i obično je to donja jedinica, onaj koji je prvi i izrastao. Mlečni zubi krenu da ispadaju da bi napravili mesto za stalne zube. Nakon donjih obično ispadaju gornje jedinice, a zatim i dvojke. Nema pravila kada će početi da ispadaju, kao i kojim tempom će se smenjivati, ali će svima uglavnom ispasti do 13 godina svih 20 mlečnih zuba.

Roditelji su tada obično u dilemi: da li će sam ispasti, da li da pokušaju da ga izvade detetu ili da vode dete kod zubara?

pranje zubi

Kako izvaditi zub detetu?

Deca različito reaguju na ovu novonastalu situaciju. Dok se neko dete raduje dolasku Zubić Vile i tome što je ovo korak ka odrastanju, drugo dete je uplašeno da li će biti krvi i da li će ga boleti vađenje zuba. Vađenje mlečnih zuba je daleko kraći i manje bolan proces od samog izbijanja zuba.

Idealno bi bilo ostaviti zub da se dovoljno rasklima i sam ispadne, ali to je retko kada moguće.

Stalni zubi guraju zubić kada krenu sa rastom i on tako počinje da se klima. Uglavnom se tako razvija postupak zamene. Retke su situacije u kojima zub stoji čvrsto i ne klima se, a stalni zub paralelno već dosta izrasta iza ili ispred.

Roditelji se uglavnom odlučuju da prvi zubić izvade kod kuće ili ga dete samo izvadi. Oko zuba ne treba praviti veliku pompu, ovo je sasvim prirodan proces, a zubi se drže jako malo i nemaju koren, pa se treba tako i ponašati, kao da je potpuno rutinska stvar, što naravno i jeste.

Vađenje prvog mlečnog zuba je, pre svega, emotivan trenutak. Tada shvatate da vaše malo dete, baš i nije tako malo, da dolazi nova faza u njegovom životu i pokušavate sve to da ”svarite”. Neretko je i roditelj taj koji se rasplače nakon izvađenog zuba upravo od ovih snažnih emocija.

Reč stomatologa

Mnogi stomatolozi savetuju da se ne dira zub koji se klima i da ne pokušavate sami da ga vadite. Ukoliko sami povučete zub koji nije dovoljno raskliman, postupak će biti bolan i može više da krvari. Važno je da ispratite da ne dođe do infekcije rane.

Naravno roditelj će povući zub, ako ga je dete toliko rasklimalo da zub visi ili smeta mu da jede ili se boje da ga u snu ne proguta. Neki od tradicionalnih načina koje su primenjivale još bake i deke je vađenje zuba kačenjem konca na kvaku, kao što možete videti na snimku: YouTube

A evo i primera jednog tate, koji je osmislio sasvim drugačiji način kako da sinu izvadi zub. Nismo sigurni koliko je ovaj inovativan način pametan, ali su definitivno uspeli u nameri.

Dete treba da klima zub

Najvažnije je da podstaknete dete da što više klima zub, prstom ili jezikom. Naravno neće ceo dan to raditi, a neka deca će to i raditi bez opominjanja, jer im smeta i zgodnije im je da ga klimaju. Ovo je odlično jer se povećavaju šanse da zub sam ispadne. Pored toga, sam početak klimanja zuba je znak da je vreme da se uskoro izvadi i da stalni zub počinje da izbija. Ako ne budete podsticali dete da klima zub, može se dogoditi da stalni zub izbije pored. Uz to, čak i odlazak kod zubara će biti manje bolan ako je zub dosta raskliman.

Ako se i pojavi stalni zub iza ili ispred, nema razloga za paniku, potrebe za momentalno vađenje zubi i nemojte odmah razmišljati o protezi. Posebno kada su prvi zubići u pitanju, oni se lako i sami vrate na svoje mesto kada se oslobodi.

Savet plus za vađenje mlečnih zuba detetu:
Vađenje mlečnih zuba
Vađenje prvog mlečnog zuba

Dajte detetu da jede tvrdu hranu. Najbolje je celu tvrdu jabuku. Ona može da obavi posao vrlo lako, tako što će raskliman zubić ostati zaboden u njoj.

Literatura:

1. HealthyChildren: When children begin loose their baby teeth https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/oral-health/Pages/When-Children-Begin-to-Lose-their-Baby-Teeth.aspx, januar 2007.

Objavljen: 25. januar 2017. godine, ažuriran: 5. januar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button