fbpx
Igra

Kako da umirite razdražljivu bebu?

Verovatno se skoro svaki roditelj suočio sa situacijom: beba plače bez razloga. Bar bez očitog. Sita je, presvučena, zdrava. Al’ se ne da umiriti. Pokušajte  sa nekoliko “trikova” da umirite razdražljivu bebu. Oni mogu da pomognu da se beba umiri.

Beba plače

Kontakt „koža-na-kožu“

Sećate li se trenutka kad su vam odmah po rođenju bebu stavili onako golišavu na grudi? Beba koja je do tada plakala u momentu je prestala. Taj kontakt „kože na kožu“  smirio je bebu jer je osetila vaš miris i vašu toplinu. Možda ne znate činjenicu da se bebe rađaju dalekovide (sa tzv. plus dioptrijom) i da bi videle osobe (i prepoznale ih), potrebno je da im budete veoma blizu.

Stoga, to je nešto čega možete da se setite u situacijama kad je beba razdražena. Raskomotite se. Stavite bebu na grudi, da oseti sigurnost, da zna da ste tu.

To nije sve. Bebu možete da masirate, da je nosate u nosiljci na grudima, da je uvijete u ćebe… Sve što će imati efekat toplog zagrljaja, a usput podseća bebu na trenutke koje je provela u stomaku, ne baš u velikom prostoru.

Tiho okruženje

Desiće se situacija da ste bili na nekoj proslavi. Da su vam bili gosti. Gledali ste TV, slušali muziku. Prema vašoj proceni, proveli ste vrlo ispunjen dan. Al’ onda po podne sledi razočarenje – beba plače naizgled bez razloga. I ništa ne pomaže. Vrlo je moguće da je taj vaš ispunjen dan vašoj bebi preispunjen dan. Bebe često budu prestimulisanih čula. Zašto?

Kako odrastamo, tako naš mozak neke stvari radi i primećuje po automatizmu. Idete ulicom, prolazite pored ljudi, kola, drveća, ali ne razmišljate aktivno svakog trena o tome. Ne primećujete svaki detalj, svaku boju, svaki zvuk. Vaš mozak jednostavno to prihvata i negde skladišti unutra.

Ali kod nerazvijenih mozgova male dece, to još ne funkcioniše tako. Oni primećuju sve – svaki detalj, svaku boju, svaki zvuk… E sad zamislite kako je u njihovim glavama tad. Nije baš prijatno, zar ne? Stoga, kad imate takav dan, ugasite svetla, TV, muziku. Osamite se s bebom u neki mirni kutak. Dajte joj malo predaha da sumira sve što je videla i čula.

Kretanje

Kad je beba ovako uznemirena, verovatno prva stvar koju ste uradili jeste uzmeli je u naručje i nosali i ljuljali. I to je dobar potez. Bebe vole kretanje. A nije ni čudo. Provele su  devet meseci ljuljuškajući se u vašem stomaku. Ljuljanje napred-nazad, levo-desno, gore-dole, kako god, podražava to ljuljuškanje i deluje skoro hipnotički na bebina čula.

Stoga nastavite da se krećete – u naručju, u kolicima, u nosiljkama. A možda ste čuli i da su neki očajni roditelji usred noći vozili bebe kolima. Da, i to može da upali. Veliki broj dece se uspava tokom vožnje kolima.

1 2Next page

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button