fbpx
Trudna samTrudnoća

Trudnoća u četrdesetim i pedesetim: Kada je kasno za trudnoću?

Trudnoća u četrdesetim više nije retkost i u poslednje vreme se veliki broj žena odlučuje da trudnoću ostvari u ovim godinama. Stručnjaci upozoravaju da ovakve trudnoće nose mnogobrojne rizike, ali ova odluka ima i neke prednosti.

Kao razlog svesnog odlaganja majčinstva, uglavnom se navode razloga:

  • želja za stvaranjem karijere pre majčinstva,
  • finansijska nemogućnost da se gaji dete i
  • kasno pronalaženje partnera za ostvarivanje porodice.

Ovo se odnosi na žene koje su svojevoljno odlagale majčinstvo, ali ima i onih koje su provele u lečenju neplodnosti više od jedne decenije.

Prosečna starost majke u Srbiji

Podaci iz Srbije slično pokazuju. Tokom 1999. godine prosečna starost majke pri rođenju sve dece (prvog, drugog, trećeg…) bila je 26,5 godina, dok je 2009. godine prosečna starost majke bila 28,2 godine. Takođe, prvo dete žene su 1999. godine rađale u proseku sa 24,9 godina, a tokom 2009. godine imale su 26,9 godina, dok je 2019. godine prosečna starost majke pri rođenju prvog deteta pomerena na 28,7 godina.

Muškarci su se ženili sa 28,1 godinom, a žene udavale sa 24,8 godina tokom 1999. godine, dok su 10 godina kasnije te brojke porasle na 30,1 godinu (za muškarce) i 26,9 godina (za žene). Podaci iz 2019. godine pokazuju da su u trenutku venčanja muškarci imali 31,4 godine, a žene 28,6 godina.

Stopa žena koje rađaju bebe u 40-im godinama je u porastu još od 1985. godine. Statistika 2018. godine ukazuje na to da je procenat žena koje u četrdesetim godinama rode bebe 1,18% u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je i tamo stopa nataliteta u padu, ova grupa će verovatno imati trend rasta u budućnosti.

infografik170920
Izvor: Republički zavod za statistiku

Zdrava trudnoća u četrdesetim godinama

Ako ste trudnica koja ima 41, 44 ili više godina, razumljivo je da brinete o tome kako će vaše godine uticati na trudnoću. Iako su rizici od komplikacija manji u 20-im i 30-im godinama, možete imati zdravu trudnoću i u 40-im godinama, posebno ako nemate nijedno hronično zdravstveno stanje i imate redovnu prenatalnu negu.

Jedna od najvećih prepreka za trudnoću u četrdesetim i pedesetim godinama je vaša plodnost. Kada je u pitanju trudnoća u 50-im, ovde se najčešće radi o donorskim jajnim ćelijama ili jajnim ćelijama koje ste zamrzli u vašim dvadesetim godinama. U četrdesetim još uvek ima žena koje nemaju problem da zatrudne, ali je statistički gledano, ovaj broj žena mali. Moguće da će im biti potreban neki vid potpomognute oplodnje.

Statistički gledano, šansa za spontanu trudnoću u kasnijim tridesetim godinama u roku od jedne godine je oko 60%. U jednom ciklusu 20% žena koje imaju između 30 i 31 će zatrudneti, dok će se ovo desiti kod samo 13,2% žena koje imaju 38 do 39 godina. Dok ova stopa pada na 6,6% kod žena koje imaju 44 godine. (Izvor: Fertility and Sterility)

Stope trudnoće značajno opadaju iz godine u godinu, a manje šanse da ostanu u drugom stanju imaju žene koje nisu imale decu.

Lečenje steriliteta

Oko trećine žena starijih od 35 godina se obrati specijalisti za plodnost, a ovaj procenat se povećava sa svakog godinom starosti. Sa 40 godina, 50% žena će trebati da se obrati za pomoć lekaru pre nego što ostvari trudnoću. Starost partnera takođe utiče na zdravlje trudnoće. Folikuli jajnika možda neće imati jajne ćelije odgovarajućeg kvaliteta obzirom da se ona smanjuju s godinama. Lekar će vas onda posavetovati da uradite određene testove plodnosti.

Ukoliko ne ostanete u drugom stanju nakon 6 meseci, a imate 35 godina i više, nemojte čekati da potražite lekarsku pomoć.

trudnoca 2

Trudnoća u četrdesetim godinama

Ne postoji trudnoća u kojoj ne postoji rizik od pobačaja, a u četrdesetim je taj rizik nešto veći. Hronična stanja poput dijabetesa, visokog pritiska, problema sa štitnom žlezdom mogu da zakomplikuju trudnoći i povećaju rizik od problema tokom nje, kao i od pobačaja. Ovo je razlog zašto je držanje bolesti pod kontrolom veoma važno pre začeća.

Fizičke promene i trudnoća u četrdesetim godinama

Trudnoća menja telo žene, a žene koji imaju decu i u ranijim godinama i u četrdesetim primećuju da je u 40-im fizički zahtevnija nego kada su bile mlađe. Jedan od najvećih izazova kada je u pitanju trudnoća u četrdesetim godinama jeste nivo kondicije. Neko ko je bio veoma aktivan sa veoma malo bolova s kojima se svakodnevno sreće, verovatno neće imati probleme u trudnoći. Ali ako već imate neke probleme koje povezuju sa srednjim životnim godinama, možete otkriti da su se sada pogoršali.

Dobra vest je nema razloga da prestanete sa vežbanjem, ako to već činite. Časovi prenatalnih vežbi će vam pomoći da se brže i lakše porodite. Babica vas takođe može posavetovati o eventualnoj izmeni.

Emocionalne promene i trudnoća u četrdesetim i pedestim godinama

Trudnoća delovanjem hormona menja vaše emocije. Promene raspoloženja koje prate trudnoću su gotovo svima poznate i ne bi trebalo da bude išta drugačije nego kod mnogo mlađih žena. Ipak, zrelije žene se bolje i efikasnije nose sa ovim promenama u odnosu na mlađe. Sa godinama dolazi određena doza stabilnosti koja će vam prijati.

Komplikacije i rizici trudnoće u četrdesetim godinama

Mada veliki broj žena u četrdesetim godinama može da rodi sasvim zdravo dete, takva trudnoća nije lišena problema.

Jajne ćelije žene, kako ona stari, postaju sve lošijeg kvaliteta. U pubertetu su najpre počele da se oslobađaju one najkvalitetnije jajne ćelije, a sada se tokom ovulacije dobijaju preostale, značajno lošije. Zbog toga je mnogo veća šansa da će žena imati pobačaj (kod žena starijih od 45, pobačaj se dogodi u 75 odsto slučajeva) ili će plod imati genetske anomalije. Daunov sindrom kod beba čije su majke u četrdesetim godinama, značajno je učestaliji.

Takođe, šansa da će uspeti vantelesna oplodnja kod žene od 40 godina u proseku je 1:10.

Trudnoća u četrdesetim se smatra rizičnom. Mnogo su češće poznati trudnički problemi kao što su dijabetes i hipertenzija. Osim toga, mnogo se češće porađaju carskim rezom, bebe obično imaju nižu porođajnu težinu i mogu se roditi prerano.

Trudnoća u četrdesetim godinama – koje su prednosti?

Jajnici žena u četrdesetim godinama ispuštaju mnogo brže preostale jajne ćelije tokom ovulacije, jer se polako pripremaju za menopauzu. Zbog toga se neretko dešava da žene u petoj deceniji dobiju blizance.

trudnoca u cetrdesetim godinama
Trudnoća u četrdesetim godinama

Prednosti trudnoće u četrdesetim je i što su se žene ostvarile i ispunile sve ili bar većinu uslova koje su sebi postavljale: napravile su karijeru i stekle finansijsku nezavisnost i sigurnost, i verovatno su pronašle čoveka svog života.

U četrdesetim godinama žene su emocionalno mnogo zrelije i spremnije, imaju veliko životno iskustvo, smirenije su i spremnije na veliku žrtvu i upornost.

Porođaj u 40-im godinama

Porođaj ima veći rizik da bude komplikovaniji kako godine odmiču. Jedna dobra vest je da, ako ovo nije vaša prva beba, rizik od prevremnog porođaja je manji nego kod majki koje rađaju prvu bebu posle 40. godine. Ono što porođaj čini komplikovanijim je uglavnom zdravlje žene, koja je već imala neko hronično stanje ili ga je stekla u trudnoći.

Rizik za porođaj carskim rezom nakon 40 godina skače na 48%. Ovo ne znači da ćete imati carski rez, ali je veća verovatnoća.

Iako postoje neki rizici koje trudnoća u ovim godinama nosi sa sobom, imajte na umu da niste sami. Broj žena koje rađaju bebu u ovom periodu se povećava, a uz odgovarajuću brigu i medicinu i majka i beba mogu proći jedan lep pu. Užuvajte u trudnoći koliko god je to moguće.

Objavljen: 25. novembra 2011. godine, ažuriran: 18. februar 2024. godine{loadmodule mod_random_image,KALENDAR TRUDNOĆE 2018.}Save

Save

Save

Izvor
Fertility and SterilitySpringer LinkAJOGPubMed

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button