fbpx
Trudna sam

Trudnoća sa spiralom – Da li je moguće zatrudneti sa spiralom?

Da li je moguća trudnoća sa spiralom? U kojim situacijama može da se dogodi i šta kada se dogodi?

Spirala upravo služi tome da spreči trudnoću i smatra se jednom od najefikasnijih kontraceptivnih sredstava, sa procentom efikasnosti preko 99%. To ipak znači da će nešto manje od jedne na svakih 100 žena ostati u drugom stanju uprkos korišćenju spirale.

Ukoliko žena posumnja da je u drugom stanju, a ima postavljenu spiralu, treba da odmah zakaže ginekološki pregled. Najvažnije je da se tada utvrdi mesto implantacije, gde je postavljena spirala, a onda i ženina želja da zadrži ili ne trudnoću, ukoliko to uopšte bude moguća opcija.

Da li je moguća trudnoća sa spiralom?

Spirala je veoma efikasna kontracepcija i procenat trudnoće sa hormonskom spiralom iznosi 0,1 – 0,4%, dok procenat sa bakarnom spiralom iznosti 0,8%. (1) Trudnoća sa spiralom se veoma retko događa, ali je moguća ako žena ima odnos u prvih 7 dana od postavljanja spirale.

Trudnoća je moguća i ako se spirala pomeri ili nestane sa mesta gde je postavljena, mada se to retko dešava. Ovo se događa u 2-10% slučajeva tokom prve godine postavljanja spirale i veća je verovatnoća da se dogodi ženama koje doje ili ako postave spiralu ubrzo nakon porođaja ili abortusa.

Nekada, kada se spirala pomera sa mesta, ona će potpuno ispasti i žena može primetiti da ne može da napipa končiće. Ako se spirala samo pomeri sa pozicije, žena neće znati i misliće da je još uvek zaštićena.

trudnoca sa spiralom px 1

Koji su znaci da spirala nije na svom mestu?

 • Kratki ili neujednačeni končići koji vire,
 • pojava obilnog krvarenja,
 • neobičan vaginalni iscedak,
 • jaki grčevi. Ukoliko primetite bilo šta od ovih simptoma, trebalo bi da odete na ginekološki pregled što pre.

Trudnoća sa spiralom – simptomi:

Ako žena ostane u drugom stanju dok ima spiralu, može da primeti neke uobičajene znake trudnoće poput: umora, propušene menstruacije, mučnine, osetljivih grudi i promena raspoloženja. Žene koje ostanu u drugom stanju tokom korišćenja spirale mogu primetiti da im končići nisu na mestu ili su neravnomerni.

Vanmaterična trudnoća sa spiralom

Žene koje zatrudne tokom upotrebe spirale imaju veću verovatnoću da dođe do vanmaterične trudnoće. Ona nastaje kada se embrion implantira izvan materice, najčešće u jajovodima. Mogu primetiti: bol u leđima, blage bolove u stomaku i karlici, neuobičajeno vaginalno krvarenje i bol sa jedne strane stomaka.

Ako trudnoća napreduje, postepeno dolazi do ozbiljnijih simptoma: iznenadnih jakih bolova, slabosti, vrtoglavice, bola u ramenu i važno je odmah zatražiti hitnu lekarsku pomoć.

Moguće komplikacije zbog spirale u trudnoći

Prema pregledu studija(3) koja je obuhvatila 221.800 porođaja žena koje su zatrudnele sa spiralom, postoji nekoliko mogućih komplikacija:

 • prevremeni porođaj14% sa spiralom u odnosu na 6,8% bez spirale,
 • bakterijska infekcija – 5% u odnosu na 0,6% bez spirale,
 • mala težina bebe na rođenju11,3% sa spiralom u odnosu na 6,6% bez spirale,
 • gubitak trudnoće – 2% u odnosu na 0,5% bez spirale.

Najveći rizik kada se dogodi trudnoća sa spiralom je zbog potencijalne vanmaterične trudnoće koja se može nastaviti puknućem jajovoda i u najgorem slučaju smrtnim ishodom ukoliko se ne ode kod lekara na vreme.

Šta može da se preduzme ako se desi trudnoća sa spiralom?

Ako žena posumnja da je trudna, treba da razgovara sa lekarom koji će potvrditi trudnoću. On će utvrditi i da li je trudnoća vanmaterična ili ne. Ukoliko je vanmaterična, radi se hitan prekid trudnoće operativnim putem ili, ako proceni da je moguće, daje injekciju metotreksata koji će sprečiti ćelije embriona da rastu.

Ako trudnoća nije vanmaterična, lečenje će zavisiti od toga koliko je trudnoća napredovala, gde je postavljena spirala, da li je spirala vidljiva i lako dostupna i ženine želje da trudnoću zadrži ili ne.

Ukoliko žena želi da nastavi trudnoću, doktor će pažljivo ukloniti spiralu, ako to bude moguće. Ako spirala ne bude nađena, biće potreban rendgenski snimak da se utvrdi gde se nalazi.

Kod žene kojoj se spirala nalazi unutar materice lekar će ukloniti spiralu povlačenjem končića, a ako se nalazi iznad grlića materice, moraće da upozori na potencijalne rizike i komplikacije nastavka trudnoće.

trudnoća sa spiralom
Trudnoća sa spiralom
Prekid trudnoće i vađenje spirale

Ako je trudnoća uredna, ali žena želi da je prekine, lekar može ukloniti spiralu prilikom hiruškom prekida ili pre nego što se izvrši medikamentozni abortus. Važno je da lekar uputi pacijentkinju u sve procedure i pruži joj mogućnost izbora vezanih za anesteziju, kada se radi o hiruškom abortusu, odnosno medikamenata vezanih za proceduru abortusa pomoću tableta.

Postoji mala mogućnost, ali nije uobičajeno da dođe do trudnoće sa spiralom, prilikom korišćenja bilo koje vrste spirale. Najveća šansa da dođe do trudnoće je u prvih nekoliko dana posle postavljanja spirale. Drugi način da dođe do trudnoće je ako se ona pomerila ili ispala (što se takođe dešava tokom prvih nedelja uglavnom).

trudnoca sa spiralom px 2
Trudnoća sa spiralom
Trudnoća sa spiralom – literatura:
 1. CDC: Contraception – https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm
 2. MNT: Pregnant with IUD – https://www.medicalnewstoday.com/articles/pregnant-with-iud
 3. Eurek Alert: Conception during IUD use increases risks to mother and infant — Ben-Gurion University study – https://www.eurekalert.org/news-releases/734834
 4. Image by Wikimedia Commons
 5. Image by elenaros from Pixabay 
 6. Photo by Peter Olexa

Objavljen: 12. jul 2019. godine, ažuriran: 18. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button