fbpx
Trudna sam

Trudnoća posle menopauze

Menopauza i trudnoća

Trudnoća posle menopauze odavno više nije nemoguća stvar. Nova studija koja je pratila trudnoće 101 žene starije od 50 godina pokazala je da su ove trudnice imale vrlo slične rizike kao i one deceniju ili dve mlađe, pod uslovom da su zatrudnele pomoću donirane jajne ćelije.

Inače, žene koje su ušle u menopauzu mogu bez problema da iznesu trudnoću zahvaljujući donoru. Na taj način granica za trudnoću pomerena je čak više decenija unapred. Ovo se objašnjava time što se materica, za razliku od jajnika, veoma malo menja kako žena stari. Već u četrdesetim godinama veoma je teško da žena proizvede kvalitetnu jajnu ćeliju, ali njena materica obično je još u veoma dobrom stanju. U pedesetim godinama žene su u menopauzi ali materica se i dalje nije mnogo promenila.

Ako prime adekvatnu hormonsku terapiju, ove žene bez mnogo problema mogu da održe zdravu trudnoću, objašnjavaju lekari.

“Tim ženama ide prilično dobro”, kaže dr Mark Sauer, jedan od autora članka objavljenog u časopisu American Journal of Perinatology koji se bavi ovom temom i šef odeljenja za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost u Medicinskom centru na Kolumbija univerzitetu. Na ovom odeljenju sve žene koje su uključene u studiju dolazile su na veštačku oplodnju.

Rizici trudnoće u šestoj deceniji

Trudnoća posle menopauze
Trudnoća posle menopauze

“Ukoliko se redovno pregledaju i ako se o njima dobro brine, one bi zaista trebalo da budu OK”, dodaje dr Sauer.

Njegova studija je pokazala da trudnice starije od 50 godina imaju isti procenat šanse da obole od gestacijskog dijabetesa ili da se prevremeno porode, kao i žene mlađe od 42 godine, iako su sve one uspele da zatrudne zahvaljujući doniranoj jajnoj ćeliji.

Starije žene imaju jedva malo veće šanse da dobiju povišen pritisak.

No, dr Sauer kaže da su trudnoće u 50 ili više godina veoma retke. Slučaj 101 žene koje potpadaju u ovu grupu on je ispitivao tokom čitave decenije. Napominje da su te žene bile vrlo motivisane, po pravilu pametne i visokoobrazovane.

No, doživeo je i jedan vrlo tužan slučaj jer je jedna od trudnica preminula od srčanog udara: pušila je tri paklice cigareta dnevno i to je krila od lekara.

Kad je prekasno za trudnoću?

Ranije studije pokazale su da je 43. godina tačka preloma kada jajne ćelije žene drastično počnu da gube na kvalitetu i obično nisu više odgovarajuće u postupku vantelesne oplodnje. Zapravo, jedna studija iz 2009. godine pokazala je da tek 5% žena ima kvalitetne jajne ćelije u tom dobu. Zato su spontane trudnoće sredinom četrdesetih godina i kasnije veoma retke.

Dr Sauer navodi sa je veliki problem ubediti ženu da pokuša postupak vantelesne oplodnje sa doniranim jajnim ćelijama. On navodi da je u takvim slučajevima uspešnost oko 50 odsto, što je zaista veliki procenat.

Mama ili baba?

Poznate ličnosti koje javno govore o trudnoći u poznijim godinama zahvaljujući doniranim jajnim ćelijama pomažu da “obične” žene lakše donesu takvu odluku. Takođe, javnost mnogo lakše prihvata trudnoću u pedesetim godinama. Nekada je granica za prijem u postupak vantelesne oplodnje na klinikama bio 50 godina, a sada je ona još viša.

Lekari navode kako pedesetogodišnja žena može da očekuje da će živeti još 30 godina, te da ima vremena da odgoji dete za života. No, za dr Sauera granica je svakako 60 godina jer je tada, navodi, već previše fizičkih, emocionalnih ali i finansijskih pitanja roditeljstva.

Save

Related Articles

Back to top button