fbpx
Zdravlje deteta

Trodnevna groznica (Roseola infantum)

Šta je trodnevna groznica?

Trodnevna groznica ima i druge nazive: Roseola infantum, Exanthema subitum, šesta dečija bolest i trodnevni osip. Iako je većina male dece preleži, to je jedna od manje poznatih dečjih bolesti koja uzrokuje ospu. Oboljevaju samo deca u uzrastu od šest meseci do tri godine – i vrlo je zarazna.

Kako se trodnevna groznica prenosi?

trodnevna groznica - roseola infantum

Uzrok bolesti je nepoznat, ali to je verovatno zbog virusa koji je prenosi kroz respiratorne puteve. Uzrokuje je jedna vrsta herpes virusa (ne oni koji su seksualno prenosivi). Inkubacija – od infekcije do pojave simptoma – je 10 do 15 dana.
Dete je verovatno zarazno tokom celog razdoblja bolesti, a možda čak i pre nego što nastupe visoke temperature.

Koji su simptomi trodnevne groznice?

Počinje sa naglom visokom temperaturom do 40° C. Temperatura traje oko tri dana.

U nekim slučajevima (u 10-15 posto) febrilne konvulzije prate visoke temperature. To se može činiti dramatično i alarmantno. Ako se to dogodi, beba možeda ostane bez svesti i da trza ruke, noge ili  mišiće lica na dve ili tri minute. Ona takođe može da izgubi kontrolu nad svojom bešikom ili crevima. Febrilne konvulzije nisu uzrokovane trajanjem trodnevne groznica kao bolesti, već nastanu zbog iznenadnog visokog porasta temperature.

Ospa se pojavljuje kada temperatura naglo padne nakon otprilike tri dana. Obično počinje na trupu i širi se na ruke i noge. Retko se viđa na licu.
Ospa se sastoji od bledih, rozikastih tačkica (makula), možda i sa malim izdignućima na tome. Okolina promene je beličasta. Obično na dodir blede. Traje oko 12 do 14 sati. Onda se stišava.

tortikolis

Ako vaše dete ima rozeolu, ono takođe može da bude razdražljivo i umorno i ima blage prolive, smanjen apetit i natečene očne kapke ili crvene konjuktive. Limfni čvorovi u vratu, a i na temenu takođe mogu da budu malo povećani. Uopšte, deca sa rozeolom ne izgledaju posebno bolesna, s obzirom koliko visoku temperaturu dobiju.

Kako se trodnevna groznica razlikuje od drugih dečijih bolesti?

Važno je da roditelji male dece znaju bolesti i karakteristične simptome. To je potrebno kako bi se razlikovala od drugih dečijih bolesti, posebno drugih ospi.

  • Temperatura ne započne sa simptomima poput gripe, kao na primer male boginje. U početku postoji samo visoka temperatura.
  •  Kod malih boginja temperatura raste opet kada se ospa pojavi. Kod trodnevne groznice temperatura padne na normalu kada se pojavi ospa.
  •  Ospa počinje karakteristično po trupu i retko se pojavljuje na licu. I male boginje i rubela se pojavljuju na licu na početku.
Trodnevna groznica
Photo by Tuấn Kiệt Jr. from Pexels

Kako lekar donosi dijagnozu?

Tipično za tok ove bolesti je trodnevna groznica iza koje sledi ospa. Ova bolest dece nije teška za prepoznavanje pomoću gore navedenih simptoma.

Kako se trodnevna groznica leči?

Detetu treba davati lekove za sniženje temperature – kao što su paracetamol (npr. Eferalgan) i ibuprofen (npr. Brufen za decu) – za kontrolu temperature i da pomogne sa bilo kojom mogućom boli. (Nikada nemojte davati Aspirin detetu. To može da izazove Rejov (Reye) sindrom, retku ali smrtonosnu bolest.)
Proverite da li dete pije dovoljno tečnosti ta tri dana koliko temperatura traje. Ospa ne svrbi.

Pobrinite se da svi članovi porodice – posebno oni koji brinu o bebi – peru ruke često.
Deca mogu da se vrate u kolektiv kad im se temperatura vrati u normalu.

Da li je moguće da dete ima rozeolu, a da ne znate da je ima?

Moguće je da dete dobije rozeolu, ili da ste je vi imali u detinjstvu, a da to niste znali. Deca često dobijaju povišenu telesnu temperaturu, a dve trećine dece ne dobije osip na koži i onda se temperatura pripisuje drugoj bolesti.

Buduće prognoze

Bolest prati tok koji je gore opisan. Nema poznatih komplikacija. Jednom preležana daje doživotan imunitet.

beba 2
Mogu li se deca vakcinisati protiv trodnevne groznice?

Nema vakcine protiv ove bolesti.

Pročitajte: 

Literatura:
  1. Heathdirect: Roseola infantum – https://www.healthdirect.gov.au/roseola-infantum
  2. Cleveland Clinic: Roseola – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15785-roseola-infantumsixth-disease
  3. StatPearls: Roseola Infantum – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448190/

Objavljen: 21. jul 2012. godine, ažuriran: 14. februar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button