fbpx
Ishrana trudnice

Težina u trudnoći

Nasuprot ranijem mišljenju da trudnica treba da jede za dvoje, sada znamo da je to daleko od istine. Težina u trudnoći je veoma važna i to najmanje sa estetskog stanovišta. Trudnica treba da se ponaša i hrani isto kao i pre trudnoće ukoliko to njeno zdravstveno stanje dozvoljava. Tek u trećem trimestru potrebno je da poveća unos hrane i to za samo 300 kalorija.

da li je bezbedan Seks u trudnoci
Photo by John Looy on Unsplash

Dobijanje na težini tokom trudnoće

Nasuprot ranijem mišljenju da trudnica treba da jede za dvoje, sada znamo da je to daleko od istine. Težina u trudnoći je veoma važna i to najmanje sa estetskog stanovišta. Trudnica treba da se ponaša i hrani isto kao i pre trudnoće ukoliko to njeno zdravstveno stanje dozvoljava. Tek u trećem trimestru potrebno je da poveća unos hrane i to za samo 300 kalorija.

Koja je optimalna težina u trudnoći odnosno koliko povećanje težine?

To zavisi od toga koliko ste težili pre začeća i da li je težina bila odgovarajuća za vašu visinu. Odnos između visine i težine izražava se brojem pod nazivom “indeks telesne mase” ili BMI. na osnovu toga planira se i projektovana težina u trudnoći.

Preporučena težina u trudnoći

težina u trudnoći

Smernice za dobijanje težine u trudnoći su izdate od strane Instituta za medicinu (IOM) u maju 2009. Ovde su najnovije preporuke:

  • Ako je pre trudnoće težina bila u zdravom rasponu u odnosu na visinu (BMI od 18,5 do 24,9), trebalo bi da dobijete između 9 i 13 kilograma, i to 1 do 5 kg u prvom tromesečju, a oko 0,5 kilograma nedeljno u ostatku trudnoće za optimalan rast bebe.
  • Ako ste bili pothranjeni za svoju visinu pre začeća (BMI ispod 18,5), trebalo bi da dobijete između 10,5 i 15 kilograma.
  • Ako ste bili sa viškom kilograma za svoju visinu (BMI od 25 do 29,9), trebalo bi da dobijete između 5,5 i 9 kilograma. Ako ste bili gojazni (BMI od 30 ili više), trebalo bi da dobijete između 4 i 7 kilograma.
  • Ako nosite blizance trebalo bi da dobijete između 14 i 20 kg ako ste započeli trudnoću sa zdravom težinom, između 11,5 i 18,5 kg ako ste sa viškom kilograma i između 9 i 15,5 kg ako ste bili gojazni.

Kako da težina u trudnoći ostane unutar preporučenih vrednosti?

Jedite zdravu hranu dok ste trudni i pitajte svog lekara da vam pomogne da napravite program vežbanja koji je prava stvar za vas. Jesti za dvoje ne znači jesti dvaput onoliko koliko to obično činite. U stvari, treba vam samo oko 300 dodatnih kalorija na dan kada ste trudni u odnosu na ishranu pre trudnoće u trećem trimestru. Koliko je 300 kalorija možete videti ovde, ali ne zaboravite da je to količina koju treba da rasporedite na ceo dan. To znači da vam kod svakog obroka treba samo koji zalogaj više ili jedan skromniji obrok više u toku dana i ostalo uobičajeno.

Šta se događa ako se dobije više ili manje od preporučenog iznosa kilograma?

Istraživanja su pokazala da žene koje dobiju previše kilograma tokom trudnoće imaju veći rizik od carskog reza. One takođe imaju tendenciju da zadrže preveliku težinu i nakon trudnoće i da imaju veću težinu i u kasnijim trudnoćama. To može da bude problem jer žene koje tako započnu trudnoću su u većem riziku i od komplikacija, uključujući gestacijski dijabetes i preeklampsiju.

Štaviše, deca koju rađaju žene koje su dobile više od preporučenog iznosa težine tokom trudnoće mogu da budu prevelika pri rođenju, što može da uzrokuje komplikacije pri porođaju i za majku i dete. A i deca čije su majke trudnoću započele sa viškom težine imaju veću veroatnoću da postanu gojazna.

Konačno, žene sa prekomernom težinom pre trudnoće češće imaju poteškoće pri pokretanju i uspostavljanju dojenja. Stručnjaci veruju da postoji možda nekoliko razloga za to, uključujući i siromašnu proizvodnju mleka i poteškoće pri nameštanju deteta za podoj. Sticanje previše kilograma tokom trudnoće može da pogorša ovaj problem.

Sa druge strane, žene koje započinju trudnoću pothranjene ili koje ne dobijaju dovoljno tokom trudnoće su u većem riziku od prevremenog porođaja ili niske porođajne težine bebe (ispod 1800g). Prevremeni porođaj može da uzrokuje zdravstvene probleme ili čak biti koban za bebe ako se to dogodi prerano.

tezina u trudnoci

Da li većina žena dobije preporučeni iznos kilograma?

Najnoviji podaci pokazuju da barem polovina žena dobija više ili manje od novih smernica. Većina žena će dobiti manje kilograma a unutar smernica, ali neke žene sa zdravom telesnom težinom mogu dobiti više od savetovanog iznosa, a žene sa prevelikom težinom ili gojazne žene će verovatno dobiti previše.

Nove smernice istačinju potrebu za prenatalnim savetovanjem žena o ishrani i vežbanju, tako da trudnice imaju bolje šanse za težinom unutar preporučenih ograničenja.

Kako da se izborim sa teskobom zbog toga što se moje telo menja?

Ako ste se borile sa težinom u prošlosti ili čak i ako nikada niste držale dijetu u svom životu, može vam biti teško da prihvatite da je u redu da se sada ugojite. Normalno je da osećate teskobu kako brojevi na vagi idu gore. Pokušajte da imate na umu, međutim, da je neko debljanje važno za zdravu trudnoću i da će oni dodatni kilogrami na kraju nestati nakon što se porodite.

Ako je debljanje ono što čini da se osećate tužnom, imajte ne umu da niste same.

Kako ću se rešiti svih onih dodatnih kilograma kasnije?

Veliki deo kilograma koje predstavlja težina u trudnoći, veoma brzo će se izgubiti odmah posle porođaja. Majke obično izgube pola svojih dobijenih kilograma u prvih šest nedelja nakon porođaja. Beba teži oko 3kg (više ili manje), a plodova voda, posteljica i dodatne telesne tečnosti i krv u vašem telu dodatnih još 2,5 do 5 kilograma.

Za ostalo, setite se da je trebalo devet meseci da se ugojite i to može da bude merilo za koliko vremena se možete vratiti na staro. Zdrava ishrana u kombinaciji sa redovnim vežbanjem je najbolji način da se oslobodite kilograma – i da ih držati dalje od sebe.

Ipak, nemojte da započinjete smanjenje kalorija odmah. Biti majka novorođenčeta zahteva puno energije – a to znači da date svom telu svu hranu koja mu treba. Ako ste strpljivi i date svom telu priliku da radi svoj posao, možete da budete iznenađeni koliko težine ćete da izgubite, a pogotovo ako ste dojilja.

Ako imate problema sa gubitkom težine, razmislite o poseti nutricionisti i fitnes treneru koji će vam pomoći da izgubite odgovarajući iznos težine na zdrav način.

Photo by SHVETS production from Pexels

Objavljen: 17. novembar 2011. godine, ažuriran: 9. april 2024. godine

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button