fbpx
Trudna samTrudnoća

Test je negativan, šta sada: Šta znači negativan test za trudnoću?

Negativan test za trudnoću znači da nije detektovao nivo hormona hCG u vašem urinu. Kućni test je negativan u više situacija, neke od njih mogu značiti da niste u drugom stanju, ali to ne možete tvrditi sa sigurnošću na osnovu jednog urađenog testa.

Lažno negativan test je ćešća pojava nego što mislite. Nekada je razlog tome kasnija ovulacija, prerano urađen test ili neispravan test.

Test je negativan, šta sada?

Negativan test za trudnoću može značiti da niste u drugom stanju, ali to ne možete znati sa sigurnošću. Možda ste dobili negativan rezultat jer ste:

 • Niste pravilno uradili test prema uputstvu ili mu je istekao rok (može biti da je uskladišten pogrešno).
 • Uradili test prerano – kućni testovi za trudnoću su pozitivni tek kada počne da se luči hCG hormon, odnosno najranije 8. dana od začeća, a idealno tek kada menstruacija kasni najmanje jedan dan i više.
 • Nivo hormona je nizak ili previše razblažen u urinu – najtačniji test ćete dobiti ako uradite testiranje sa prvim jutarnjim urinom.
 • Imali ste ovulaciju kasnije – Ako ste imali ovulaciju kasnije nego što mislite, moguće je da još uvek nije prošlo dovoljno od trenutka začeća da bi test za trudnoću bio pozitivan.
negativan

Da li je moguće da je negativan test za trudnoću, a da ste u drugom stanju?

Da, negativan test za trudnoću nije 100% sigurnost da niste u drugom stanju. To se dešava u oko 5% slučajeva. Ukoliko sumnjate da ste ipak u drugom stanju, najbolje je da izvadite krv i utvrdite da li postoji trudnoća ili ne. Test iz krvi je precizniji do kućnog testa za utvrđivanje trudnoće.

Da li blizanci mogu da izazovu lažno negativan test za utvrđivanje trudnoće?

Ponekad izuzetno visok nivo hCG-a sprečava kućni test da pravilno očita rezultat. Ovo može da se dogodi u odmakloj, višeplodnoj trudnoći.

Da li rezultat može da bude prvo pozitivan, pa posle negativan?

Ponekad se događa da test bude prvo pozitivan, a nakon toga negativan. Ovo može da se dogodi ako ste uradili test prebrzo nakon što ste pili lekove za plodnost koji sadrže beta hCG ili ako je u pitanju bila biohemijska trudnoća. Možda ste i u drugom stanju, ali je drugi test lažno negativan. Ukoliko dođete u ovu situaciju, najsigurnije je da zakažete pregled kod lekara i utvrdite o čemu se zaista radi ili uradite analizu beta hCG iz krvi.

zena 4

Šta ako kasni menstruacija, a svi testovi za trudnoću su negativni? Šta je uzrok tome?

Postoji više mogućih razloga zašto je menstruacija izostala, a da niste u drugom stanju. Ovulacija je obično između 14 i 16 dana menstruacije, ali može biti i između 11 i 22. dana u zavisnosti od toga koliko vam ciklusi traju.

Obično jajnici otpuštaju jednu jajnu ćeliju svakog meseca, a ako se dogodi da nemate tri meseca ciklus, a definitivno ne postoji trudnoća, potrebno je da se javite lekaru kako bi utvrdili razlog izostanka menstruacije. To mogu biti poremećaji ishrane, prekomerno vežbanje, gojaznost, stres, dijabetes, premalo telesnih masnoća, posledica uzimanja neke terapije lekovima. Najčešći uzroci su:

 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS),
 • Perimenopauza – faza u kojoj se približavate menopauzi, te menstruacija postaje sve ređa. Obično se dešava tokom druge polovine četrdesetih godina.
 • Poremećaji štitne žlezde – Nedovoljna aktivnost ili previše aktivna štitna žlezda mogu da dovedu do poremećaja menstrualnog ciklusa. Simptome hipotireoze i hipertireoze su različiti, te je potrebno da lekar utvrdi šta je u pitanju i da vam adekvatnu terapiju.
 • Visok nivo prolaktina – Previše prolaktina može da dovede do izostanka menstruacije. Ovo je uobičajeno tokom dojenja, ali može da se javi i kao posledica neke terapije. Pročitajte:

    Ukoliko ste zabrinuti zbog ishoda testa trudnoće, svakako savetujemo da se obratite ginekologu, utvrdite o čemu se radi i pokušate da to uskladite sa vašim željama.

Literatura:

 1. Washinton University School of Medicine in St.Louis: Flaw in many home pregnancy tests can return false negative results – https://medicine.wustl.edu/news/flaw-in-many-home-pregnancy-tests-can-return-false-negative-results/
 2. OASH: Pregnancy Tests – https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/pregnancy-tests
 3. Mayo Clinic: Getting Pregnant – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/pregnancy/faq-20058504

Pročitajte: Da li je i koliko pouzdan test za trudnoću?

Objavljen: 18. decembra 2023. godine, ažuriran: 30. decembra 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button