fbpx
Nega bebe

Kolika treba da bude temperatura za kupanje bebe?

Temperatura za kupanje bebe treba da bude između 37 i 38°C. Bebe imaju tanku kožu i često nedovoljno razvijenu termoregulaciju, pa im treba nešto niža temperatura nego odraslima.

Roditelji su često zbunjeni brojnim savetima, počev od onih da li bebe treba kupati svaki dan ili samo dva puta nedeljno, kada se misli na kupanje u kadici napunjenoj vodom. Nekada je novim roditeljima lakše da bebu kupaju u kadici, upravo zbog procene temperature vode.

Temperaturu možete proceniti laktom ili termometrom za vodu.

temperatura za kupanje bebe
Temperatura za kupanje bebe

Koja temperatura za kupanje bebe treba da bude?

Temperatura vode kojom se novorođenče kupa je oko 36 stepeni, a beba između 37 i 38 stepeni. Voda kojom se kupaju odrasli je verovatno previše vruća za bebu. Osiguraćete adekvatnu temperaturu vode za bebu tako što ćete:

 • Proveriti toplotu vode laktom – lakat je osteljiviji na toplotu i ako voda nije ni hladnija ni toplija od lakta, temperatura je adekvatna.
 • Proveriti temperaturu vode termometrom za vodu za bebe.
 • Dobro promešajte vodu da budete sigurni da nema delova vode gde je ona vruća.
 • Ako ćete ispirati bebu pod slavinom, povedite računa da ne krene previše vruća voda, da ne opečete bebu.
 • Nikada nemojte dodavati vodu direktno iz slavine u kadu, dok je beba u njoj, kako je slučajno ne biste opekli.
Redosled uvođenja namirnica kod beba
Temperatura za kupanje bebe

Saveti za kupanje bebe

Vreme za kupanje bebe je divno za povezivanje i opuštanje. Nekada tate vole da oni obavljaju pretežno ovaj ritual, jer često rade i manje vremena tokom dana provode sa bebom, a, ukoliko beba sisa, i to je segment iz kog su isključeni. Da bi vam bilo prijatnije, a pre svega bezbednije, prilagodite uslove:

 • Neka to bude ritual u vreme kada vam svima odgovara, roditelji se češće odlučuju za vreme pred spavanje. Više: Večernja rutina pred spavanje
 • Učinite da kupatilo ili soba u kojoj se beba kupa bude topla, ali ne i pretopla.
 • Možete staviti i bebin peškir na radijator, da se zagreje dodatno dok je kupate.
 • Pripremite sve što će vam trebati u blizini pre kupanja.
 • Maženje i pričanje bebi tokom kupanja će vam omogućiti da se bolje povežete sa njom.
 • Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora dok je u kadici ili na podlozi za presvlačenje, čak i ako je na minut ili ste u istoj prostoriji. Obavezno ponesite bebu sa sobom, ako vas zove starije dete ili treba da nešto uzmete iz druge prostorije.
 • Nemojte starije dete ostavljati da gleda bebu, jer ono možda nema razvijenu percepciju o tome šta je opasno.
vto o trošku države

Kupanje bebe

Savet je da sa kupanjem bebe na tradicionalni način u kadici počnete tek nakon što joj otpadne pupak. Tokom prvih nedelja, temperatura bebine vode ne bi trebalo da odstupa od 36, a najviše do 37⁰C. Nakon 6 nedelja, adekvatna temperatura će biti između 37 i 38⁰C.

Više o kupanju novorođenčeta: Kupanje bebe – prvi dani sa bebom (VIDEO)

Nije neophodno da se termometar za vodu nađe na spisku stvari za bebu koje morate kupiti. Ipak, većina roditelja, posebno kada očekuje prvo dete kupi termometar jer uz brojne dileme koje imaju kao novopečeni roditelji ne žele još da misle o tome da li je voda za bebu previše hladna ili topla. Sa termometrom su sigurni da je sve u redu. Kada se vremenom budu opustili i sami će spontano prestati da proveravaju temperaturu vode na ovaj način.

Roditelje ne treba previše opterećivati, a posebno ne kriviti, ako vam se učini da su preokupirani ovakvim stvarima kao što je to da temperatura vode bude sasvim idealna. Normalno je da im treba vremena da se naviknu i prilagode, te da shvate da bebe nisu baš toliko osetljive i da će sve biti u redu.

Objavljen: 5. april 2022. godine, ažuriran: 1. januar 2023. godine

temperatura za kupanje bebe
Temperatura za kupanje bebe
Literatura:
 1. AAD: How to Bath a Newborn? – https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/newborn-bathing
 2. PLOS ONE: Newborn infant skin gene expression: Remarkable differences versus adults – https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0258554
 3. MNT: Baby Bath Temperature – https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-bath-temperature

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button