fbpx
PorođajTrudnoća

Tehnike disanja na porođaju

Usavršite tehnike disanja na porođaju, vežbajte ih kod kuće i sa babicom i dobar deo stvari koje su važne na samom porođaju ste savladali. Tehnike disanja, kao što su sporo i duboko disanje, ritmičko disanje i disanje u skladu sa kontrakcijama, često se podučavaju u prenatalnim časovima i mogu biti od velike pomoći tokom porođaja.

Zašto ja važno pravilno disanje tokom porođaja?

Pravilno disanje tokom porođaja je važno iz nekoliko razloga:

 1. Smanjenje stresa i anksioznosti: Pravilne tehnike disanja mogu pomoći trudnicama da ostanu mirne i opuštene. Duboko i kontrolisano disanje aktivira parasimpatički nervni sistem, što smanjuje nivo stresa i anksioznosti.
 2. Povećanje kiseonika za majku i bebu: Disanje omogućava da se više kiseonika dostavi do mišića koji rade tokom porođaja, kao i do bebe. Ovo može pomoći u održavanju energije i smanjenju umora.
 3. Ublažavanje bola: Fokusiranje na disanje može poslužiti kao distrakcija od bolova. Takođe, pravilno disanje može pomoći u kontroli kontrakcija i smanjenju nelagodnosti.
 4. Poboljšanje efikasnosti porođaja: Pravilno disanje može pomoći trudnici da bolje koordinira svoje napore tokom kontrakcija, što može ubrzati porođajni proces i smanjiti potrebu za medicinskim intervencijama.
 5. Smanjenje rizika od hiperventilacije: Nepravilno disanje može dovesti do hiperventilacije, što može izazvati vrtoglavicu, trnjenje ruku i nogu, pa čak i gubitak svesti. Pravilne tehnike disanja pomažu u izbegavanju ovih problema.
 6. Podrška psihološkoj pripremi: Vežbanje tehnika disanja tokom trudnoće može pomoći trudnicama da se osećaju pripremljeno i samopouzdano u trenutku porođaja, što može pozitivno uticati na celokupno iskustvo.
tehnike disanja na porođaju

Tehnike disanja, kao što su sporo i duboko disanje, ritmičko disanje i disanje u skladu sa kontrakcijama, često se podučavaju u prenatalnim časovima i mogu biti od velike pomoći tokom porođaja.

Fokusirajte se na disanje! Ako vam je lakše, držite oči zatvorene sve vreme dok dišete!

Tehnike disanja na porođaju: Udah/izdah

Vežbajte tokom trudnoće disanje. Bitno je da fokusirano možete što duži vremenski period da održavate iste vremenske razmake između uzdaha i izdaha. Ritmično disanje u normalnim okolnostima pomaže da telo optimalno funkcioniše i da se beba snabdeva adekvatnim količinama kiseonika.

Ovakvo disanje primenjujte kada počnu da se javljaju kontrakcije i sve do momenta dok ne počnu da se javljaju na svakih 5 minuta.

disanje
Photo by Max van den Oetelaar on Unsplash

U našim školicama za trudnice savetuju da koristite sledeće načine disanja:

 • kod učestalih dugih kontrakcija (na 5 minuta) – kada počinje kontrakcija udahnite i izdahnite na usta tri puta, a kako kontrakcija bude rasla koristite brzo površinsko disanje.
 • kada se kontrakcije javljaju jedna za drugom – koristiti brzo površinsko disanje (udah na nos, izdah na usta)
 • ako je beba još visoko – disati dvaput kratko, a onda jednom dug izdisaj. Sve vreme bi bilo dobro da ležite na levom boku.

Uglavnom se, ukoliko pohađate pripreme za porođaj, spominju ustaljeni tipovi disanja, ali često se događa da trudnica pronađe svoj ritam disanja koji nije identičan naučenom, a njoj najviše pomogne. Kada kontrakcije budu jake, vaše disanje će biti dosta pliće. To je u redu sve dok ne pređe u panično disanje.

Pokušajte sledeće tehnike disanja na porođaju:

 • Relaksacija – Ne dozvolite da vam misli lutaju daleko. Polako udišite i izdišite. Kada izdišete pokušajte da ispraznite bilo kakvu napetost iz vašeg tela. Fokusirajte se na mišiće koji su postali zategnuti kada ste pod stresom.
 • Brojte – Dok udišete, polako brojte do tri ili četiri (onoliko koliko vam je prijatno) i kada izdišete – opet brojte do tri ili četiri. Uglavnom mnogi smatraju da je lakše udisaje brojati do tri, a izdisaje do četiri.
 • Disanje na nos i usta – probajte da usta držite blago otvorena i dok udišete i izdišete. Istovremeno udišite i na nos i usta, kao i pri izdisajima. Takođe, mnoge žene smatraju da je korisno tokom izdaha koristiti zvuk ”ooooooh” ili ”aaaah”. Između kontrakcija kvasite usta da ne bi ostala suva.
tehinke disanja na porođaju
Pravilno disanje na porođaju – Photo by Tim Goedhart on Unsplash

Tehnike disanja na porođaju: Disanje i naponi

U drugoj fazi porođaja, beba gura napolje da ugleda svet. Ženama se često govori da drže dah i guraju što je duže moguće. To više nije preporučljivo jer nema dokaza da to znači ni vama, niti bebi, a povećava rizik od cepanja. Sledite prirodu i gurajte onda kada osetite napon. Možda ćete čak imati i potrebu da gurate u jednom naponu tri do pet puta sa nekoliko udisaja između.

Objavljen: 9. mart 2012. godine, ažuriran: 18. jun 2024. godineSave

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button