fbpx
Porođaj

Tehnike disanja na porođaju

Usavršite tehnike disanja na porođaju, vežbajte ih kod kuće i sa babicom i dobar deo stvari koje su važne na samom porođaju ste savladali.

Fokusirajte se na disanje! Ako vam je lakše, držite oči zatvorene sve vreme dok dišete!

Tehnike disanja na porođaju: Udah/izdah

Vežbajte tokom trudnoće disanje. Bitno je da fokusirano možete što duži vremenski period da održavate iste vremenske razmake između uzdaha i izdaha. Ritmično disanje u normalnim okolnostima pomaže da telo optimalno funkcioniše i da se beba snabdeva adekvatnim količinama kiseonika.

Ovakvo disanje primenjujte kada počnu da se javljaju kontrakcije i sve do momenta dok ne počnu da se javljaju na svakih 5 minuta.

U našim školicama za trudnice savetuju da koristite sledeće načine disanja:

  • kod učestalih dugih kontrakcija (na 5 minuta) – kada počinje kontrakcija udahnite i izdahnite na usta tri puta, a kako kontrakcija bude rasla koristite brzo površinsko disanje.
  • kada se kontrakcije javljaju jedna za drugom – koristiti brzo površinsko disanje (udah na nos, izdah na usta)
  • ako je beba još visoko – disati dvaput kratko, a onda jednom dug izdisaj. Sve vreme bi bilo dobro da ležite na levom boku.

Uglavnom se, ukoliko pohađate pripreme za porođaj, spominju ustaljeni tipovi disanja, ali često se događa da trudnica pronađe svoj ritam disanja koji nije identičan naučenom, a njoj najviše pomogne. Kada kontrakcije budu jake, vaše disanje će biti dosta pliće. To je u redu sve dok ne pređe u panično disanje.

Pokušajte sledeće tehnike disanja na porođaju:

  • Relaksacija – Ne dozvolite da vam misli lutaju daleko. Polako udišite i izdišite. Kada izdišete pokušajte da ispraznite bilo kakvu napetost iz vašeg tela. Fokusirajte se na mišiće koji su postali zategnuti kada ste pod stresom.
  • Brojte – Dok udišete, polako brojte do tri ili četiri (onoliko koliko vam je prijatno) i kada izdišete – opet brojte do tri ili četiri. Uglavnom mnogi smatraju da je lakše udisaje brojati do tri, a izdisaje do četiri.
  • Disanje na nos i usta – probajte da usta držite blago otvorena i dok udišete i izdišete. Istovremeno udišite i na nos i usta, kao i pri izdisajima. Takođe, mnoge žene smatraju da je korisno tokom izdaha koristiti zvuk ”ooooooh” ili ”aaaah”. Između kontrakcija kvasite usta da ne bi ostala suva. tehnike disanja na porođaju

Disanje i naponi

U drugoj fazi porođaja, beba gura napolje da ugleda svet. Ženama se često govori da drže dah i guraju što je duže moguće. To više nije preporučljivo jer nema dokaza da to znači ni vama, niti bebi, a povećava rizik od cepanja. Sledite prirodu i gurajte onda kada osetite napon. Možda ćete čak imati i potrebu da gurate u jednom naponu tri do pet puta sa nekoliko udisaja između.

Pročitajte još:

Save

Related Articles

Back to top button