fbpx
Škola

Kako da nadarena i talentovana deca u učenju imaju adekvatnu podršku

Nadarena i talentovana deca imaju ponekad različite potrebe u učenju školskog gradiva. U zavisnosti od sfere njihovog interesovanja, može im biti potrebno malo usmeravanja ka širem gradivu. Njih će zanimati deo, a ono što im nije interesantno mogu teže savladavati ili smatrati bespotrebnim.

Nadarena i talentovana deca u školi

Talentovanoj deci će možda biti potrebno uključiti i neke dodatne aktivnosti u okviru slobodnog vremena poput obilaska galerija, sportskih ili muzičkih kampova i slično.

Darovita deca vole da uče

Nadarenoj deci je nekada prosto potrebno omogućiti da uče oblasti koje ih zanimaju, ali i pružiti raznovrsne mogućnosti za njihovo opšte dobro. Moguće je da će njima zbog radoznalosti i volje savladavanje uobičajenog školskog gradiva ići lakše nego drugoj deci.

Talentovana deca su često spremna za knjige, igre i aktivnosti koje nisu svojstvene prosečnom detetu njihovog uzrasta.

talentovana deca podrška u učenju
Nadarena i talentovana deca i podrška u učenju

Ideje za svakodnevne aktivnosti sa nadarenim detetom

Deca se rađaju radoznala i dovoljno je da ih roditelji podrže u toj radoznalosti, da im pruže nove opcije i mogućnosti, te da oni napreduju brže. Često roditelji posežu za raznoraznim aktivnostima na koja upisuju decu, a to je neretko pogrešan put. Deca prerano budu prestimulisana ili sagore u pokušajima da se iskažu u sportu, te do uzrasta kada su psihički spremni da se nose sa time, ona budu nezainteresovana.

Postoji puno besplatnih načina da detetu pružite obogaćeno iskustvo – “uradi sam” igračke, društvene igre koje možda već imate, enciklopedije i knjige iz biblioteke, postoje besplatne izložbe, kao i dani kada je ulazak u muzej besplatan.

Talentovana deca i igračke

Kada birate igračke za decu, uzrast je veoma važan te bi trebalo da se držite preporuka po godinama. Kocke su uvek dobro rešenje i veoma često su podeljene upravo po uzrastima, ali se mogu uklapati, preplitati i iznova korisititi na druge načine.

Kreativni setovi, te papiri, ukrasni papiri, lepak, šljokice, flomasteri, bojice i ostalo se mogu koristiti u svim uzrastima.

Nadarena i talentovana deca i učenje
Nadarena i talentovana deca i učenje

Boravak na otvorenom

Bez obzira na detetove sklonosti i uzrast, nikada nemojte zapostaviti igranje na otvorenom. Kretanje je neophodno za pravilan razvoj deteta. Ravijanje fizičkih veština će mu pružiti mogućnost igre sa drugom decom.

Skupljanje lišća, posmatranje biljaka, proučavanje cveća i kontakt sa životinjama mogu biti početak interesovanja za prirodne nauke.

Čitanje knjiga i samostalnost u učenju školskog gradiva

Čitanjem  ćete detetu od najranijeg detinjstva omogućiti da upozna jedan sasvim novi svet. Kako dete počne samostalno da čita, bilo bi dobro da već ima izgrađenu ljubav prema knjigama. Možete mu kupovati knjige ili ga pak učlaniti u biblioteku.

Ne bi bilo loše da dete ima naviku da piše čitalački dnevnik, tu može da napraavi kratak podsetnik pročitanog, te da se iskaže ilustracijom ili na neki drugi kreativni način.

Veoma je važno da dete savlada veštinu samostalnog učenja. Idealno je ako ste u predškolskom uzrastu uspeli da dete naučite da samostalno pronalazi odgovore na pitanja koja ga zanimaju, ali i ako niste, nikada nije kasno.

Ako se dete bude interesovalo za neku temu, kog god da je uzrasta, potrudite se da od toga napravite mali eksperiment. Prvo istražite enciklopedije koje su vam dostupne, raspitajte se u okruženju, a zatim i potražite na internetu. Onda bi bilo idealno, ako tematika dozvoljava, da sve to predstavite na papiru, uz pomoć kocki, igračaka, lepka i drveta ili na neki drugi prigodan način. Vremenom će dete samostalno znati da proširi svoje znanje bez bilo čije pomoći.

Važno je da znate da uz pomoć nastavnika ili trenera prepoznate potencijal svog deteta, ali da se potrudite da koliko god je moguće budete subjektivni. Tanka je linija između podrške detetu i vršenja pritiska na nešto što dete ne čini srećnim.

učenju školskog gradiva

U današnje vreme, mogućnosti su neograničene. Postoji bezbroj kako besplatnih, tako i mogućnosti koje se plaćaju. Važno je da znate da pratite ono što dete preferira  jer detetu koje želi da se bavi proučavanjem ptica neće biti neophodno da bude prvak u šahu ili fudbalu. U redu je da ima više hobija i aktivnosti, ali zapamtite da je toplina doma i ljubav ono što je deci potrebno zauvek.

Pročitajte još: Zašto je bojenje važno za decu? BONUS Bojanka za štampanje

Literatura:

  1. Radical Acceleration of Highly Gifted Children, Gross & van Vliet, University of New South Wales, Sydney – http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.405.5835&rep=rep1&type=pdf, 2003. godina
  2. RaisingChildren.net.au: Supporting your gifted and talented child’s learning – https://raisingchildren.net.au/school-age/school-learning/gifted-talented-children/supporting-learning, mart 2019. Godine
  3. Same age, different page: Overcoming the barriers to catering for young gifted children in prior-to-school settings, Walsh, Hodge, Bowes, & Kemp, International Journal of Early Childhood, 2004. godina

Image by Михаил Мингазов from Pixabay

Objavljen: 7. mart 2021. godine, ažuriran: 24. januara 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button