fbpx
Zatrudnjivanje

Šta je to folna kiselina i zbog čega se pije

Ukoliko planirate da zatrudnite potrebno je da svakodnevno uzimate multivitaminske preparate sa folnom kiselinom.

Zašto moram da uzimam folnu kiselinu?

Folna kiselina je B vitamin koji smanjuje rizik od rađanja dece sa defektima neuralne tube. Dva najčešća defekta neuralne tube su spina bifida i ancefalija. Spina bifida nastaje kada se kičma ne razvije normalno, dok ancefalija podrazumeva nenormalno razvijenu lobanju i mozak.

Možete značajno smanjiti rizik od nastanka ovih abnormalnosti kod vaše bebe ukoliko uzimate dovoljno folne kiseline pre začeća i tokom trudnoće.

Da li mi treba folna kiselina ako ne planiram trudnoću?

Podaci govore da je gotovo trećina svih trudnoća neplanirana. Ukoliko ste seksualno aktivni trebalo bi da uzimate folnu kiselinu, zasebno ili u sklopu multivitaminskih suplemenata.

Kako mogu da budem sigurna da sam uzela dovoljnu količinu folne kiseline?

Iako se folna kiselina nalazi u određenim namirnicama, pre svega zelenom lisnatom povrću, potrebno je mnogo više folne kiseline kako bi se sprečila pojava neuralnih defekata kod novorođenčadi.

Potrebno je da uzimate multivitaminsku suplementaciju koja sadrži 0.4 do 1.0 mg folne kiseline svakog dana ukoliko planirate trudnoću ili ukoliko ste u mogućnosti da zatrudnite.

Trebalo bi da počnete sa uzimanjem folne kiseline najkasnije dva ili tri meseca pre nego što ostanete u drugom stanju. Suplementacija je važna i tokom trudnoće, četiri do šest nedelja nakod porođaja, i tokom celog perioda dojenja.

Spina bifida kao i drugi defekti neuralne tube nastaju tokom druge i treće nedelje trudnoće. U to vreme većina žena još uvek ni ne zna da je trudna.

Uzimanjem multivitamiskog kompleksa koji u sebi sadrži 0.4 do 1.0mg folne kiseline svakoga dana, smanjujete rizik od nastanka ovakvog defekta kod bebe.

Da li je u redu uzimati više multivitaminskih suplemenata svakog dana?

NEMOJTE uzimati više od jednog suplementa dnevno. Možete uneti previše nekog drugog vitamina koji može naškoditi bebi.

Takođe potrebno je obratiti pažnju da vitamin A unosite u obliku beta karotena a ne kao retinol.

Nekim ženama potrebno je i do 5mg folne kiseline dnevno!

Pojedine žene imaju potrebu za većom količinom folne kiseline pre i tokom trudnoće. Posavetujte se sa vašim lekarom o količini folne kiseline koja je vama potrebna ukoliko:

  • vi ili vaš partneri imate defekt neuralne tube,
  • vi ili vaš partner imate dete ili bliskog rođaka sa defektom neuralne tube,
  • imate diabetes ili epilepsiju i uzimate antikonvulzive,
  • ste gojazni,
  • uzimate lekove koji blokiraju iskoristivost folne kiseline (Metotrexate, Chloramphenicol),
  • pušite, pijete alkohol ili rekreaciono uzimate narkotike.

Tekst je objavljen u saradnji sa Udruženjem HISBAS. Više o Udruženju možete da saznate na njihovoj facebook stranici (KLIK).

Pročitajte još:

Save

Ads
Via
HISBAS

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button