fbpx
Neplodnost

Suplementi i biljke za plodnost sa pozitivnim uticajem

Određeni suplementi i biljke za plodnost mogu imati odreženu dozu efikasnosti i povećati šanse za začeće, kada do njega ne dolazi “preko noći”.

Kada se suoče sa neplodnošću, parovi na sve načine pokušavaju da učine nešto kako bi poboljšali svoje izglede za začeće. Lečenje neplodnosti je često dugotrajno, skupo i neizvesno. Parovi se nadaju da će uz pomoć nekih alternativnih metoda uspeti da ostvare svoj cilj. Medicina nema dokaza da je bilo koja biljka apsolutno delotvorna kao tretman za neplodnost, studije koje su rađene nisu na velikom broju uzoraka, ali nekada vredi i sa tim pokušati.

Biljke i suplementi kojim se može povećati fertilitet

Kada su u pitanju biljke, veoma je važno da se raspitate koje su dozvoljene i bezbedne na tržištu. Nikako se ne preporučuje kupovina osušenih biljaka na pijacama i prodavnicama „zdrave hrane“ ako nisu fabrički zapakovane, jer ne znate da li kupujete zaista tu biljku, u kojim uslovima je čuvana i koji je stepen njene čistoće.

Najbolje je da sušeno bilje kupujete upakovano sa jasno istaknutim sastavom i rokom upotrebe ili ekstrahovano u vidu kapsula ili ulja, takođe sa jasno istaknutim broj rešenja iz upisa u registar dijeteskih suplemenata.

Imajte na umu da ako koristite sveže ili sušene biljke, one ne mogu imati jak efekat kao ekstrahovana biljka, jer su procenti korisnih sastojaka u daleko manjem broju. Sa druge strane, nemojte preterivati sa konzumiranjem u bilo kom obliku, jer neumerenost može dovesti do problema takođe.

Biljke za plodnost

Kopriva i njen uticaj na plodnost

Kopriva se najčešće spominje kada je u pitanju lečenje neplodnosti u pitanju. Ona jača matericu i podstiče rad bubrega i nadbubrežnih žlezda. Najbolje je piti jednu do dve šolje ovog čaja dnevno, kako bi tokom nekoliko meseci, ženino telo bilo spremno za trudnoću, a materica dovoljno zadebljana da lakše dođe do začeća.  Kopriva je ujedno i jak antihistaminik, pa ako ste alergični na nešto, simptomi alergije će biti blaži.

Kopriva sadrži i veliku količinu vitamina K, koji je potreban i mami i bebi. Dozvoljen je u trudnoći i koristan, ukoliko pijete najviše jednu šolju dnevno.

Crveni zdravac i njegov uticaj na plodnost

Dr Brojs savetuje da se pije crveni zdravac u terapiji lečenja neplodnosti i to svako posle podne po jednu malu šolju hladnog čaja. Običan zdravac je lekovita biljka, ali ne može pomoći kod problema neplodnosti.

Crvena detelina za lečenje neplodnosti

Crvena detelina se savetuje zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma koju sadrži. Ovi minerali su važni za plodnost žena. Crvena detelina je pogodna za lečenje žlezda i dovodi do hormonskog balansa.  Osim deteline, koristan je i list od crvene maline. Možete ga dodati ovom čaju.

Čaj od deteline je najefikasniji ako ga pravite kao kombinaciju deteline i nane. Ovaj čaj je seksualni stimulans za žene i pije se jedna šolja dnevno. Čaj uvek pripremajte i čuvajte poklopljen da bi se sačuvala eterična ulja.

biljke za plodnost
Image by Zigmars Berzins from Pixabay

Zlatna maka za muškarce

Uticaj zlatne make je odavno poznat. Pre svega, ova biljka daje snagu i povećava libido. Do danas ne postoje studije koje pokazuje da utiče i na plodnost, ali je njen uticaj na libido evidentan.

Imajte na umu da sve biljke imaju potencijalnu interakciju sa lekovima. Ako već uzimate bilo kakvu terapiju, obavezno se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom da li ta biljka može nekako da utiče na lekove koje već pijete i vaš organizam.

Ako vi ili partner primeti bilo kakve probleme i poteškoće, odmah prestanite sa daljim uzimanjem i obratite se vašem lekaru.

Suplementi koji mogu pozitivno uticati na plodnost

Vitamin C

Određene doze vitamina C mogu pozitivno uticati na žensku plodnost, ali i kod muškaraca kada je određeni tip neplodnosti u pitanju. Svakako doze preko 1g dnevno ni u jednom slučaju nisu preporučljive.

Vitamin E

Postoje studije o povezanosti konzumiranja vitamina E i poboljšane pokretljivosti sperme kod muškaraca koji su imali nizak broj spermatozoida. Neki lekari savetuju da se vitamin E uzima zajedno sa vitaminom C i selenom.

Folna kiselina

Svim ženama se savetuje obavezno uzimanje folne kiseline, najmanje tri meseca pre planirane trudnoće i tokom cele trudnoće. Više o tome pročitajte:

Planirate bebu? Unosite folnu kiselinu

Sve o folnoj kiselini

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da folna kiselina u kombinaciji sa cinkom može da poboljša broj spermatozoida, ali nije dokazano da to ima uticaja na začeće.

biljke za plodnost

L-karnitin

Iako se jedno vreme savetovalo da muškarci obavezno uzimaju velike količine  L-karnitina, ne postoji nijedna studija koja je pokazala bolju pokretljivost spermatozoida i povećanu proizvodnju sperme.

Koenzim Q10

Postoji nekoliko studija o pozitivnom uticaju uzimanja Koenzima Q10  na povećanje broja spermatozoida i njihovu pokretljivost, ali nema dokaza o poboljšanim šansama za trudnoću. Takođe Koenzim Q10 može poboljšati kvalitet jajnih ćelija kod žena.

 

Pročitajte još:

 Image by katya899 from Pixabay

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button