fbpx
Nega trudnice

Sunčanje u trudnoći

Trudnica i sunce

Trudnice imaju veliku dilemu da li i koliko smeju da se izlažu sunčevim zracima. Sa dolaskom lepog vremena, nekada je prosto nemoguće da izbegnu sunce, a tu je i odlazak na godišnji odmor. Da li je dozvoljeno sunčanje u trudnoći i na šta trudnice treba da obrate pažnju?

Da li trudnice smeju da se sunčaju?

Drugo stanje znači drugačije ponašanje organizma u različitim uslovima. Ma koliko žudeli za preplanulim tenom, imajte na umu da sunčanje u trudnoći nije preporučljivo.

Svakako bi treba oda izbegavate sunčeve zrake u periodu od 10-17 časova kada god je to moguće i umesto toga birate hladovinu.

Sunčanje podiže telesnu temperaturu, utiče na krvni pritisak i izaziva čitav niz drugih nepoželjnih promena u organizmu. Kao i majka, i maleno biće oseća ove promene, zbog čega boravak na najjačem suncu treba izbegavati.

Obavezno nanesite kremu za sunčanje sa visokim zaštitinim faktorom, stavite šešir sa širokim obodom i naočare za sunce.

Trudnoća menja hormon melanin što uzrokuje tamnjenje kože, poznato kao kloazma. Tamnjenje je najprimetnije na bradavicama, stomaku i licu. S obzirom da neke promene boje tena mogu da budu trajne, najbolje je da se i iz tih razloga ne izlažete direktnom suncu, kao i da naneste kremu.

U vrelim danima nosite flašicu sa raspršivaćem. Osvežavajte lice, dekolte, ali i ostale delove tela prskajući se vodom, svaki put kad osetite da vam je vruće!

Saveti za sunčanje tokom trudnoće

  • Ako osetite vrtoglavicu, mučninu ili umor, odmah idite u zatvoreni prostor ili debelu hladovinu.
  • Pijte dovoljno tečnosti i uvek imajte uz sebe flašicu sa vodom. Izbegavajte velike količine kafa i kola napitaka, jer oni deluju kao diuretici. Prednost dajte vodi i ceđenim sokovima.
  • Ako vam je prevruće da biste jeli, napravite ledeni frape, voćnu salatu, sveže povrće.
  • Ako boravite u klimatizovanom prostoru, pre izlaska napolje napravite malu razliku kako biste se privikli na ono šta vas čeka napolju.
  • Ako imate urednu trudnoću i ginekolog vam je dopustio boravak u vodi, nema nikakvih prepreka da ovog leta ne zaplivate.

Pazite samo da vam je voda prijatna, uvek lagano ulazite u vodu i postepeno se privikavajete na temperaturu vode. Plivajte lagano, stilom koji vam najviše odgovara, bez naglih pokreta i umaranja. sunčanje u trudnoći

Čime negovati kožu nakon izlaganja suncu u trudnoći?

Preparate za negu kože posle sunčanja treba koristiti svakog dana po povratku sa plaže. Ukoliko se svakodnevno koriste i odgovarajući zaštitni preparati, i sunce izbegava oko podneva, koža će lako da prebrodi prvi udar. Preparati za negu kože posle sunčanja imaju za cilj da nadoknade vlažnost. Po povratku sa letovanja, ove preparate možete da koristite dok se do kraja ne izgubi taman ten.

Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button