fbpx
Nega trudnice

Sunčanje u trudnoći: Trudnica i boravak na suncu

Trudnice imaju veliku dilemu da li i koliko smeju da se izlažu sunčevim zracima. Sa dolaskom lepog vremena, nekada je prosto nemoguće da izbegnu sunce, a tu je i odlazak na godišnji odmor. Da li je dozvoljeno sunčanje u trudnoći i na šta trudnice treba da obrate pažnju?

suncanje
Photo by chi liu on Unsplash

Da li trudnice smeju da se sunčaju?

Drugo stanje znači drugačije ponašanje organizma u različitim uslovima. Ma koliko žudeli za preplanulim tenom, imajte na umu da sunčanje u trudnoći nije preporučljivo.

Svakako bi treba oda izbegavate sunčeve zrake u periodu od 10-17 časova kada god je to moguće i umesto toga birate hladovinu.

Sunčanje podiže telesnu temperaturu, utiče na krvni pritisak i izaziva čitav niz drugih nepoželjnih promena u organizmu. Kao i majka, i maleno biće oseća ove promene, zbog čega boravak na najjačem suncu treba izbegavati.

  sunčanje u trudnoći

  Obavezno nanesite kremu za sunčanje sa visokim zaštitinim faktorom, stavite šešir sa širokim obodom i naočare za sunce.

  Trudnoća menja hormon melanin što uzrokuje tamnjenje kože, poznato kao kloazma. Tamnjenje je najprimetnije na bradavicama, stomaku i licu. S obzirom da neke promene boje tena mogu da budu trajne, najbolje je da se i iz tih razloga ne izlažete direktnom suncu, kao i da naneste kremu.

  U vrelim danima nosite flašicu sa raspršivaćem. Osvežavajte lice, dekolte, ali i ostale delove tela prskajući se vodom, svaki put kad osetite da vam je vruće!

  Saveti za sunčanje u trudnoći

  • Ako osetite vrtoglavicu, mučninu ili umor, odmah idite u zatvoreni prostor ili debelu hladovinu.
  • Pijte dovoljno tečnosti i uvek imajte uz sebe flašicu sa vodom. Izbegavajte velike količine kafa i kola napitaka, jer oni deluju kao diuretici. Prednost dajte vodi i ceđenim sokovima.
  • Ako vam je prevruće da biste jeli, napravite ledeni frape, voćnu salatu, sveže povrće. Saznajte više: Ishrana trudnice
  • Ako boravite u klimatizovanom prostoru, pre izlaska napolje napravite malu razliku kako biste se privikli na ono šta vas čeka napolju.
  • Ako imate urednu trudnoću i ginekolog vam je dopustio boravak u vodi, nema nikakvih prepreka da ovog leta ne zaplivate.

  Pazite samo da vam je voda prijatna, uvek lagano ulazite u vodu i postepeno se privikavajte na temperaturu vode. Plivajte lagano, stilom koji vam najviše odgovara, bez naglih pokreta i umaranja.

  Koju kremu za sunčanje treba da koriste trudnice?

  Trudnice bi trebale koristiti kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (SPF), obično SPF 30 ili viši. Evo nekoliko saveta za trudnice kada biraju kremu za sunčanje:

  1. Visok SPF: Preporučuje se korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili višim.
  2. Širok spektar zaštite: Krema treba da štiti i od UVA i od UVB zraka.
  3. Fizički filteri: Kreme koje sadrže fizičke filtere kao što su cink oksid ili titanijum dioksid su obično sigurnije za upotrebu tokom trudnoće jer ne prodiru u kožu kao hemijski filteri.
  4. Hipoalergene formule: Izaberite proizvode koji su bez parabena, mirisa i drugih potencijalno iritantnih sastojaka.
  5. Vodootporne formule: Ako planirate plivati ili se znojiti, odaberite vodootpornu kremu za sunčanje.

  Upotreba odgovarajuće zaštite od sunca je važna za trudnice kako bi se smanjio rizik od opekotina, hiperpigmentacije i drugih oštećenja kože izazvanih sunčevim zracima.

  suncanje u trudnoci
  Sunčanje u trudnoći – Photo by Anders Jildén on Unsplash
  Čime negovati kožu nakon izlaganja suncu u trudnoći?

  Preparate za negu kože posle sunčanja treba koristiti svakog dana po povratku sa plaže. Ukoliko se svakodnevno koriste i odgovarajući zaštitni preparati, i sunce izbegava oko podneva, koža će lako da prebrodi prvi udar. Preparati za negu kože posle sunčanja imaju za cilj da nadoknade vlažnost. Po povratku sa letovanja, ove preparate možete da koristite dok se do kraja ne izgubi taman ten.

  PRATITE NAS:

  Objavljen: 18. april 2012. godine, ažuriran: 7. jun 2024. godine

  Save

  Uredništvo

  Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

  Related Articles

  Back to top button