fbpx
Igra

20 malih stvari koje deci mnogo znače

U stalnoj žurbi i brizi kako ćemo odgajiti i vaspitati dete, zaboravljamo da postoji puno malih stvari koje deci mnogo znače. Oni možda neće pamtiti kakvu su majicu imali, ali hoće priču pred spavanje i da ste jednom sasvim neplanirano otišli na sladoled posle škole.

Deca vole da se osećaju primećeno i voljeno. Oni vas vole i najvažnije im je da imaju vašu nepodeljenu pažnju. Da li je to ono kada ste im napravili palačinke koje su želeli da jedu ili sa njima ležali u travi i gledali nebo, nije važno. Važno je da su to stvari koje će zauvek pamtiti. Ako ste se pitali šta je to što deca vole i što će dugo pamtiti, ovo je spisak malih stvari koje deci mnogo znače i koje će im staviti osmeh na lice.

male stvari i deca
Male stvari koje deci mnogo znače – Photo by Boxed Water Is Better on Unsplash

Male stvari koje deci mnogo znače

 1. Provedite kvalitetno vreme zajedno – Ovo je nešto o čemu nema potrebe da mnogo pričamo. Svako dete voli da ima pažnju svog roditelja. Da li ćete sesti na pod i igrati se, otići u šetnju, bioskop ili na sladoled. Nemojte pričati telefonom, biti na društvenim mrežama, samo pokažite detetu da ste tu sa njim i zbog njega.
 2. Iznenađenje u kutiji za užinu – Da li ćete se potruditi da im napravite posebnu užinu tipa tost hleba u određenom obliku, sa malim viljuščicama ili možda napisati slatku poruku, nije važno. Važno je to koliko će dete biti iznenađeno i srećno što ste s pažnjom pripremali njegov obrok. Poruke im možete ostaviti i u njihovoj sobi, pored kreveta ili na jastuku. Koliko god telefoni bili zastupljeni, niko još nije prestao da se raduje pisanim porukama. Maloj deci možete nacrtati srce ili cvetić.
 3. Pokažite interesovanje – Bilo da slažete lego, igrate igricu ili zajedno crtate, pokažite interesovanje za interesovanja svog deteta.
 4. Razmislite o porodičnom sloganu – Smislite neki slogan koji je motivišuć i koji će učiniti da se dete oseća ohrabreno. Okačite ga ispisan na frižider i sigurno će se osećati bolje kada ga vidi.
 5. Pokažite njihov projekat – Ako vam dete napravi narukvicu, onda je i nosite. Okačite crtež na vidno mesto, pokažite da ste ponosni na njihovo umetničko delo, a oni će biti ponosni i dobiti samopouzdanje za dalje poduhvate.
 6. Obucite odeću koja se slaže sa vašom – Ne morate stalno kupovati uparenu odeću, daleko od toga, ali dajte nekada detetu majicu nalik na vašu ili haljinu. Oni vole i žele da budu vaša kopija u nekim godinama. Biće veoma ponosni na to što vi mislite da mogu da se obuku slično.
 7. Pustite ih da budu nezavisni – Nezavisnost je od vitalnog značaja za male ljude. Dajte im priliku da biju svoje bitke, nemojte uvek intervenisati i mešati se. Nemojte umesto njih raditi poslove. Kasnije će vam zbog toga biti zahvalni.
 8. Uradite sa njima nešto neuobičajeno – Idite na vožnju u luna parku, igrajte se u parkiću, spustite se niz veliki tobogan u akva parku. Uradite nešto neuobičajeno, netipično vama i pokažite entuzijazam za adrenalinsku zabavu sa svojim detetom. To su male stvari koje deci mnogo znače.
 9. Dozvolite im da napuste aktivnost koju ne vole – Ukoliko im baš ne prija neki sport ili druga vanškolska aktivnost, pustite ih. Podržite ih u tome da je u redu da odustanu i da imaju drugačija interesovanja.
 10. Napravite im nešto posebno – Napravite im sami čestitku za rođendan ili figuricu za tortu. Pokažite im da vam je baš važno da taj dan za njih bude poseban i da ste uložili trud koji ne podrazumeva da ste samo nešto kupili.
 11. Izradite fotografije – Napravite foto albume sa njihovim slikama. Neka imaju fizički svoj tok odrastanja u slici. Sigurno će se radovati da periodično gledaju kako je izgledalo kada su odrastali i ko su ljudi koji su provodili vreme sa njima.
 12. Razgovarajte – Pitajte ih šta su radili tog dana, kako su se proveli. Razgovarajte sa njima o njihovim osećanjima. Pitajte ih za određenog druga ili neku sitnicu koja će možda pre pokrenuti razgovor nego da samo pitate: „Kako je bilo u vrtiću/školi?“ jer je to pitanje na koje najčešće sledi odgovor: „Dobro.“ I, uvek ih slušajte. Možda vam to deluje logično, ali roditelji nekada zbog drugih obaveza jednostavno zaborave da slušaju decu.
 13. Pohvalite ih – Nemojte zaboraviti da pohvalite njihov doprinos. Recite im da vam je drago što neki posao obavljaju sami. Deca posebno pozitivno reaguju na pohvale koje su konkretne tipa: „Baš mi se dopada kako crtaš!“, „Divno si napravila ovu čestitku!“, „Odlično si to odsvirao!“.
 14. Gađajte se jastucima ili se golicajte – Izađite iz zone komfora i odjednom počnite sa borbom jastucima. Iznenadite dete tako što ćete ga gađati ili zagolicati. Oduševiće se spontanošću i zabavom koju nije očekivalo.
 15. Osmislite neki ritual – Zabavni rituali su nešto što deca obožavaju. Osmislite subotnju vožnju bicikla, kućni bioskop petkom ili nešto sasvim treće. Neka to bude nešto u čemu uživaju svi članovi porodice.
 16. Plešite – Đuskanje je uvek aktuelno i izvor zabave. Plešite sa detetom, sami, osmislite koreografiju, pokažite im kako se nekada igrao tvist. Dozvolite sebi da uživate bez stega.
 17. Pristanite da usvojite kućnog ljubimca – Ako mislite da je imati mačku ili psa prevelika odgovornost, kupite ribice, hrčka ili kornjaču.
 18. Gledajte u nebo – Tokom dana lezite na ćebe na travi i gledajte u nebo, posmatrajte vedro nebo i oblake koji se kreću. U letnjim noćnim mesecima posmatrajte zajedno zvezde, mesec po fazama. Osmislite priču. Uživaćete!  
 19. Spremite zabavan doručak – Jednom u nedelji, sasvim neplanirano, spremite za doručak nešto neočekivano poput američkih palačinki ili uštipaka u obliku srca. Iznenadite decu i obradujte ih. Ovo su male stvari koje deci mnogo znače.
 20. Budite sentimentalni prema svojim uspomenama – Pokažite im svoje slike kada ste bili mali, podelite sa njima neke svoje stare zapise ili dnevnike. Razgovarajte o tome kako je bilo nekada, a kako sada i čega se sećate iz svog detinjstva.
malih stvari koje deci mnogo znače
Male stvari koje deci mnogo znače – Photo by Boxed Water Is Better on Unsplash
kalendar razvoja deteta
20 malih stvari koje deci mnogo znače – Photo by Kristin Brown on Unsplash

Tekst “20 malih stvari koje deci mnogo znače” objavljen: 20. decembra 2023. godine, ažuriran: 1. april 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button