fbpx
Novorođenče

Prvi dani sa bebom: Štucanje, podrigivanje i bljuckanje

Štucanje, bljuckanje i podrigivanje su definitivno nešto sa čime ćete se susretati tokom prvih bebinih nedelja. Prvi dani sa bebom su nešto čega se većina trudnica dobar deo perioda drugog stanja plaši, pitaju se šta će beba raditi i kako se brinuti o njoj. Verovatno su vam mnogo puta već ponovili da novorođenče spava, plače, kaki i jede, na smenu, ali iako zvuči jednostavno, verovatno će vam biti potrebno još informacija, kako bi mogle da se opustite u ovom novom i neverovatnom periodu života.

Dve majke, ujedno pedijatri, Lora Džena i Dženifer Šu, napisle su o ovome zanimljivu knjigu “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”. Evo kako one to opisuju i šta preporučuju.

Vraćanje hrane i vazduha kod novorođenčeta

Nekim bebama potrebno je pomoć da podrignu, dok druge to uglavnom čine bez mnogo asistencije. Ako primećujete da je beba uznemirena tokom i nakon obroka, to će vam biti znak da treba da joj pripomognete.

Nije loša ideja da stimulišete bebu da podrigne svaki put kada menjate dojku na kojoj je, ili na svakih 10 do 15 minuta dojenja. Naravno, potrudite se to da uradite svaki put kada beba završi sa jelom. Posle nekoliko dana, sigurno ćete pronaći sistem koji odgovara vama i vašoj bebi.

Da bi beba podrignula, nije potrebno da je lupate po leđima – nežni kružni pokreti će pokrenuti vazduh. Možete probati nekoliko položaja za podrigivanje. Na primer, držite bebu tako da joj glavica bude na vašem ramenu, ili je položite stomakom na dole na vaše krilo.

Štucanje, podrigivanje i bljuckanje u bebinim prvim danima

Nemojte paničiti ako vaša beba počne da bljucka ili štuca. Štucanje je sasvim normalno i ne uzrokuju nelagodnost. Isto se odnosi na bljuckanje tokom i posle hranjenja – obično se radi o malim količinama, iako vama možda deluje kao da je to bio ceo bebin obrok.

Međutim, ako vam se čini da beba preterano bljucka ili ako je praćeno savijanjem leđa i plačem, informišite se o refluksu, koji je prilično normalan i uobičajen, kao i gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, GER-u, koji zahteva lečenje. GER je stanje u kojemu se želučani sadržaj, hrana i želučane kiseline, vraćaju u jednjak i tako uzrokuju bolove. Simptom moće biti snažno povraćanje, ali i nešto intenzivnije bljuckanje, praćeno nelagodom.

Imajte na umu da oko 65 odsto beba povremeno povrati malu količinu mleka, naročito prilikom podrigivanja nakon obroka. Takvo ponašanje je sasvim normalno. No, ukoliko su problemi vaše bebe teži, obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Urednice Demetre, Milena i Tamara pričale su o svojim iskustvima tokom bebinih prvih dana i dale po koji savet:

Pročitajte i pogledajte video snimke na teme:  štucanje, podrigivanje i bljuckanje

Literatura:

  1. HealthLine: Baby Belly Button – https://www.healthline.com/health/parenting/baby-belly-button, avgust 2018. godine
  2. RaisingChildren: Umbilical care – https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/umbilical-care, decembar 2020. godine
  3. WhatToExpect: 6 Tips to Care for Your Newborn’s Umbilical Cord – https://www.whattoexpect.com/baby-growth/umbilical-cord-care.aspx, decembar 2018. godine

Save

Ads

Related Articles

Back to top button