fbpx
Nega trudnice

Strije u trudnoći

Još jedna stvar koja muči trudnice su strije u trudnoći. One se pojavljuju kod velikog broja trudnica i neretko su velike i upadljive. Dobra vest je da možete uraditi neke stvari da predupredite ili bar ublažite pojavu strija.

Šta su strije?

Strije su mali, udubljeni tragovi na koži koji se pojavljuju najčešće na stomaku u kasnijim fazama trudnoće, kada se trbuh brzo širi za smeštaj bebe koja raste. Neke žene će ih takođe dobiti na stražnjici, bedrima, bokovima, a i grudima.
Strije su prouzrokovane promenama u elastičnom tkivu koje se nalazi neposredno ispod kože kao potporno tkivo. Na početku su ružičaste, crvenkasto smeđe, ljubičaste ili tamno smeđe, zavisno od boje kože. Kasnije izblede, iako nikada potpuno ne nestanu.

Kako mogu da znam da li ću dobiti strije u trudnoći?

Teško je predvideti. Najmanje polovina trudnica dobije strije, ali niko ne može da kaže sa sigurnošću ko će ih dobiti, a ko neće. Međutim, postoje neki činioci koji povećavaju vaše šanse za dobijanje strija.

Istraživanja pokazuju da genetika igra ulogu: ako su vam majka ili sestra dobile strije u trudnoći, velika je verovatnoća da će ih i vi dobiti. Takođe, neke studije pokazuju da su mlađe mame više sklone dobijanju strija.

Osim toga, što se više kože proširi tokom trudnoće i brže se to dogodi, to je verovatnije da će se razviti strije. Iz tog razloga, veća je verovatnoća da ćete dobiti strije ako: 

strije u trudnoci 2
Photo by Jan Canty on Unsplash

Šta mogu da učinim kako bi sprečila strije?

Nažalost, nema puno toga što možete da učinite. Potrudite se da ne dobijete više od preporučene težine – u većini slučajeva, preporučeno je da dobijete 9 do 12 kilograma i to postepeno – jer bi to moglo da smanji vaše šanse za dobijanje strija.

Nema dokaza da bilo koje od kreme, losiona i ulja za koje tvrde da bi sprečilo strije zapravo imaju efekata. (Iako hidriranje vašeg stomaka koji raste može da smanji svrab.)

Da li se strije javljaju svim ženama u trudnoći?

Strije se ne javljaju svim ženama tokom trudnoće, ali su veoma česte. Oko 50-90% trudnica razvije strije, koje obično nastaju zbog brzog istezanja kože i hormonskih promena. Faktori koji mogu povećati verovatnoću pojave strija uključuju genetiku, brzinu i količinu dobijanja težine, kao i elastičnost kože.

Strije se najčešće javljaju na stomaku, grudima, butinama i zadnjici. Iako se ne mogu potpuno sprečiti, održavanje hidratacije kože, pravilna ishrana i kontrola težine mogu pomoći u smanjenju rizika.

kratak dah u trudnoci
Photo by Max Böhme on Unsplash

Da li strije ikada prođu?

Strije u trudnoći koje se jednom pojave ne mogu potpuno nestati, ali vremenom mogu postati manje vidljive. U početku, strije su obično crvene, ljubičaste ili ružičaste, ali kako vreme prolazi, one postaju bleđe i manje primetne, prelazeći u srebrnkasto-belu boju. Postoji nekoliko tretmana koji mogu pomoći u smanjenju vidljivosti strija:

  1. Kreme i gelovi: Proizvodi koji sadrže retinoide, hijaluronsku kiselinu ili vitamin E mogu pomoći u poboljšanju izgleda strija.
  2. Laserski tretmani: Laserska terapija može stimulisati proizvodnju kolagena i poboljšati teksturu kože, čineći strije manje vidljivim.
  3. Mikrodermoabrazija: Ovaj tretman uključuje uklanjanje gornjeg sloja kože kako bi se podstakla regeneracija kože.
  4. Hemijski pilinzi: Piling sa hemijskim supstancama može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i stimulisati rast nove kože.
  5. Masaže i hidratacija: Redovna masaža sa hidratantnim uljima ili kremama može poboljšati cirkulaciju i elastičnost kože.

Važno je napomenuti da nijedan tretman nije potpuno efikasan i da rezultati mogu varirati od osobe do osobe. Pre započinjanja bilo kakvog tretmana, najbolje je konsultovati se sa dermatologom ili stručnjakom za kožu.

Strije kod trudnica: Mogu li išta da učinim da bi se oslobodila strija kasnije?

Nećete biti u mogućnosti da ih otklonite potpuno, ali ako vam strije još uvek smetaju nakon trudnoće, razgovarajte sa dermatologom o načinima kako ih smanjite. Postoje različite mogućnosti lečenja.

Aktuelni lekovi kao što su tretinoin (retinol-A) i glikonke kiseline mogu da pomognu. (Napomena: Retinol-A nije siguran za korišćenje tokom trudnoće i nema pouzdane informacije o količini koja se izlučuje u majčino mleko ili njegovom uticaju na odojče, tako da je najbolje izbegavati ga dok dojite.)

strije u trudnoci
Strije u trudnoći – Photo by Alexander Grey on Unsplash

Postoje neki dokazi da laserski tretmani mogu da pomognu da se vrati elastičnost kože i promena pigmentacije pa da strije više liče ostatku vaše kože.

Budite svesni da se pojava strija smatra pre svega kozmetičkim problemom.

Objavljen: 6. januar 2012. godine, ažuriran: 7. jun 2024. godine

Pročitajte: Oporavak od porođaja – Od 1. nedelje do 6 meseci kasnije

PRATITE NAS:

SaveSave

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button