fbpx
Nega trudnice

Strije u trudnoći

Šta su strije?

Strije su mali, udubljeni tragovi na koži koji se pojavljuju najčešće na stomaku u kasnijim fazama trudnoće, kada se trbuh brzo širi za smeštaj bebe koja raste. Neke žene će ih takođe dobiti na stražnjici, bedrima, bokovima, a i grudima.

strije u trudnoci
Strije su prouzrokovane promenama u elastičnom tkivu koje se nalazi neposredno ispod kože kao potporno tkivo. Na početku su ružičaste, crvenkasto smeđe, ljubičaste ili tamno smeđe, zavisno od boje kože. Kasnije izblede, iako nikada potpuno ne nestanu.

Kako mogu da znam da li ću dobiti strije?

Teško je predvideti. Najmanje polovina trudnica dobije strije, ali niko ne može da kaže sa sigurnošću ko će ih dobiti, a ko neće. Međutim, postoje neki činioci koji povećavaju vaše šanse za dobijanje strija.

Istraživanja pokazuju da genetika igra ulogu: ako su vam majka ili sestra dobile strije u trudnoći, velika je verovatnoća da će ih i vi dobiti. Takođe, neke studije pokazuju da su mlađe mame više sklone dobijanju strija.

Osim toga, što se više kože proširi tokom trudnoće i brže se to dogodi, to je verovatnije da će se razviti strije. Iz tog razloga, veća je verovatnoća da ćete dobiti strije ako: 

  • dobijate puno na težini brzo;
  • nosite veliku bebu;
  • imate višak plodne vode.

Šta mogu da učinim kako bi sprečila strije?

Nažalost, nema puno toga što možete da učinite. Potrudite se da ne dobijete više od preporučene težine – u većini slučajeva, preporučeno je da dobijete 9 do 12 kilograma i to postepeno – jer bi to moglo da smanji vaše šanse za dobijanje strija.

Nema dokaza da bilo koje od kreme, losiona i ulja za koje tvrde da bi sprečilo strije zapravo imaju efekata. (Iako hidriranje vašeg stomaka koji raste može da smanji svrab.)

Da li strije ikada prođu?

Dobra vest je da obično postaju znatno manje vidljive oko šest do 12 meseci nakon porođaja. Pigmentacije blede i obično postaju bleđe od okolne kože (boja će se razlikovati zavisno od boje vaše kože), ali njihova tekstura ostaje ista.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Mogu li išta da učinim da bi se oslobodila strija kasnije?

Nećete biti u mogućnosti da ih otklonite potpuno, ali ako vam strije još uvek smetaju nakon trudnoće, razgovarajte sa dermatologom o načinima kako ih smanjite.

Postoje različite mogućnosti lečenja.

Aktuelni lekovi kao što su tretinoin (retinol-A) i glikonke kiseline mogu da pomognu. (Napomena: Retinol-A nije siguran za korišćenje tokom trudnoće i nema pouzdane informacije o količini koja se izlučuje u majčino mleko ili njegovom uticaju na odojče, tako da je najbolje izbegavati ga dok dojite.)

Postoje neki dokazi da laserski tretmani mogu da pomognu da se vrati elastičnost kože i promena pigmentacije pa da strije više liče ostatku vaše kože.

Budite svesni da se pojava strija smatra pre svega kozmetičkim problemom.Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button