fbpx
Posle porođaja

Strije posle porođaja: Kako se rešiti strija posle porođaja na 8 načina?

Story Highlights
  • Čak 90% trudnica se suoči sa strijama u trudnoći.
  • Na pojavu strija u trudnoći ne utiče samo povećanje telesne mase i obima stomaka, već i kvalitet vašeg vezivnog tkiva.

Strije posle porođaja su više nego uobičajena pojava. Strije su mali delovi tanke kože, nastali istezanjem usled brzog širenja, kao posledica nedostatka elastičnosti kože. Na pojavu strija u trudnoći ne utiče samo povećanje telesne mase i obima stomaka, već i kvalitet vašeg vezivnog tkiva. Moguće je da ste o njima počeli da brinete i pre nego što ste zatrudneli.

U prvoj fazi pojavljivanja, one izgledaju kao mali ljubičasti končići, onda se polako šire. A nakon nekog vremena, biće iste boje kao koža i primećivaće se malo ili više u zavisnosti od toga koliko ih dobijete.

Strije su postale sinonim za trudnoću baš kao i prljave pelene i jutarnja mučnina. Više nisu tabu, čak ih i poznate ličnosti pokazuju na društvenim mrežama, pa nema razloga ni da ih se vi stidite. Koliko god da nam je poznato da su one česte, a posebno nakon trudnoće, još uvek nam nije najjasnije zašto ih neke žene imaju, a neke ne? Da li se one mogu sprečiti i kako se rešiti strija posle trudnoće?

strije posle porodaja 2
Strije posle porođaja – 11 godina kasnije

Kako se rešiti strija posle trudnoće?

Šta su strije?

Strije su jedna vrsta ožiljaka i izgledaju kao udubljene pruge na koži. Mogu biti ružičaste, crvene, crne, ljubičaste i plave. Sve zavisi od toga šta je uzrok njihove pojave, gde se nalaze i koliko su stare. Ponekad su u prvi mah blago ispupčene, ali vremenom postaju udubljenja u koži. Prilikom pojave se ponekad dešava da uzrokuju svrab.

Mnoge žene se sa pojavom strija prvi put susreću kao devojčice, već u pubertetu, kada se strije pojavljuju u dnu leđa i na butinama, kao posledica brzog razvoja i rasta. Ni dečaci nisu pošteđeni njihove pojave, najčešće na leđima.

Gde se strije posle porođaja najčešće pojavljuju?

Mesta na kojima se najviše pojavljuju strije posle porođaja, odnosno u trudnoći su: stomak i grudi, a kod onih koji se ugoje više od preporučenih kilograma, često zna da ih bude na zadnjici, butinama i kukovima.

Strije se pojavljuju zato što se koža prebrzo rasteže i istezanje kida potporne strukture u donjem i srednjem delu tkiva kože praveći ožiljke. Obično se javljaju tokom naglog rasta i povećanja telesne težine, kao i u trudnoći. Čak 90% trudnica se suoči sa strijama u trudnoći. (Izvor: AAFP)

Istraživanja (Izvor: PubMed) su pokazala da su neki ljudi skloniji pojavi strija od drugih, te tako neće svi dobiti ni strije istog intenziteta. Ako su vaša majka i baka imale strije u trudnoći, velika je šansa da ih dobijete i vi. Mlađe žene kod kojih je koža jedrija češće dobijaju strije, kao i one koje se goje više od preporučenog.
Kortizol može da oslabi elastičnost kože zbog čega se stvara veći broj strija, pa su im skloniji oni koji koriste kortikosteroide češće ili imaju neko zdravstveno stanje koje je vezano za povišen kortizol.

Strija se nekada nije moguće trajno osloboditi!

Tokom narednih par meseci, strije će izbledeti i biti manje vidljive. Za šest meseci će izgledati potpuno drugačije.
Vežbanje je uvek dobra opcija. Ono neće uticati na to da strije nestanu, ali će zategnuto telo izgledati mnogo bolje, a strije manje vidljive.

Kombinacija zdrave ishrane i vežbanje će pomoći da ubrzo vratite svoju staru liniju. Osim što ćete se bolje osećati, bićete boljeg imuniteta i zdraviji.

Kako se rešiti strija posle trudnoće?

Strije posle porođaja se mogu izbledeti, ali je pitanje da li ćete uspeti u potpunosti da ih uklonite. Lečenje svežih strija je mnogo efikasnije nego kada pokušavate da se rešite strija koje su nastale pre više godina. Dakle, ukoliko ste u mogućnosti, pokušajte što pre da počnete da uklanjate strije posle porođaja. (Izvor: PubMed)

Strije posle porođaja su svakako tu, a vi se nemojte obeshrabriti ni ako vam se čini da je prošlo previše vremena. Na vama je da pokušate da ih uklonite ukoliko vam smetaju, obzirom da je tehnologija napredovala i postoje načini da se one ublaže.

Najbolje je da razgovarate sa lekarom, dermatologom, vezano za vaše strije posle porođaja i on će vas posavetovati o opcijama lečenja i uklanjanja. Postoje različite opcije uklanjanja i ublažavanja strija. Neke od njih su: hemijski piling, laserska terapija, radiotalasna terapija, mikronidling, mikrodermoabrazija…

1. Hemijski piling i strije posle porođaja

Hemijski piling je kozmetička procedura koju može obaviti dermatolog ili plastični hirurg. Nemojte bilo koji od ovih zahvata raditi u kozmetičkom salonu, jer oni nisu dovoljno stručni za ove tretmane. Piling glikolne kiseline će stimulisati kolagen u vašoj koži i tako ublažiti ožiljke.

depositphotos demetra
2. Kako se rešiti strija pomoću lasera?

Laserska terapija je medicinska procedura koja se koristi da smanji bol, ožiljke i otok. Može da umanji pojavu strija povećanom proizvodnjom kolagena u koži i obnavljanjem elastičnih vlakana, kao i zadebljanjem epidermalnog sloja. Laserska terapija je prilično skupa, a potrebno je obaviti više tretmana.

3. Mikrodermoabrazija i strije posle porođaja

Mikrodermoabrazija je minimalno invanzivna procedura kojom dermatolog poboljšava teksturu i tonus kože i koristi je kod oštećenja kože od akni, sunca, kod staračkih pega, bora i drugih stanja kože. Ova metoda je relativno efiksna, ali ne daje siguran rezultat.

4. Mirkonidling

Ovo je metoda pri kojoj se koriste fine igle koje probijaju kožu i ove sitne povrede podmađuju i obnavljaju kožu. Obično se radi 4 do šest tretmana i veruje se da pomažu u smanjenju bora i ožiljaka, pa su i jedan od načina kako se rešiti strija posle trudnoće. Istraživanja su pokazale da je ova metoda efikasnija od mikrodermoabrazije.

5. Radiotalasna terapija za uklanjanje strija

Radiotalasna terapija je neinvanzivna terapija koja koristi radio talase za zagrevanje dubljih slojeva kože u pokušaju da se aktivira proces zarastanja rana, stimuliše proizvodnja kolagena i zategne koža. Neke manje studije su pokazale da ova metoda može biti efikasna, posebno u kombinaciji sa ultrazvučnom, ali se svakako konsultujte sa dermatologom.

6. Kreme i gelovi sa hijelurnoskom kiselinom za uklanjanje strija

Primena hijeluronske kiseline može da učini strije manje vidljivim i svakodnevna masaža pomaže u smanjenju strija. Potpuno uklanjanje nije moguće iako je moguće da one bude veoma malo uočljive.

7. Kako se rešiti strija pomoću kreme sa tretinolom?

Upotreba krema i ulja neće učiniti da strije nestanu, ali neće ni škoditi. Od njih će koža biti lepša i elastičnija, pa će i strije biti manje vidljive. Nemojte bacati novac na skupe preparate, dovoljno će biti prirodno ulje, pogodno za korišćenje na koži i ono koje je dozvoljeno tokom dojenja.

Krema za kožu dobijenu od vitamina A, kao što je tretinoin* (Retin-A), može imati efekat na poboljšanje stanja strija, ali neće učiniti da nestanu.

*Veoma je važno da znate da su ove kreme strogo zabranjene tokom trudnoće, pa ih izbegavajte ako želite da zatrudnite ponovo.

8. Različite kreme za uklanjanje strija

strije posle porođaja

Veoma je popularno i povoljno da probate da tretirate strije kremama sa kakao puterom ili vitaminom E koje možete kupiti u svakoj drogeriji ili apoteci. Isto važi i za savete da mažete maslinovo ili bademovo ulje u borbi protiv strija. Nažalost, ne postoji nijedna studija koja je pokazala da ovi sastojci pomažu u smanjenju postojećih strija.

Sa druge strane, sigurno će vam koža biti mekša i prijatnija pa će vam prijati da je mažete i tokom trudnoće i nakon nje. Ove kreme su uglavnom i bezbedne tokom cele trudnoće i perioda dojenja.

Pročitajte: Oporavak od porođaja – Od 1. nedelje do 6 meseci kasnije

Objavljen: 24. april 2013. godine, ažuriran 27. januar 2024. godine

 

Izvor
AAFPPubMedPubMed

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button