fbpx
Novorođenče

Stolica novorođenčeta – kako izgleda i šta je normalno

Novopečene mame se često pitaju šta je normalna stolica novorođenčeta, kako treba da izgleda kada beba kaki, šta ako beba kaki zeleno? Posebno što postoji staro verovanje da su zelene stolice – stolice gladi, a ovo nije tačno. Bebina stolica izgleda različito u zavisnosti od situacije. Stolica bebe se razlikuje od stolice kod starije dece i veoma zavisi od toga čime se beba hrani.

!!! Tekst sadrži fotografije koje nekima možda neće biti prijatne, te upozoravamo unapred na to !!!

Kako teba da izgleda stolica novorođenčeta?

stolica novorođenčeta

Stolica novorođenčeta može biti u različitim bojama koje se menjaju u zavisnosti od razvoja bebe i toga šta jede. Beba kaki crno gotovo kao katran na samom početku i ova stolica se zove mekonijum. Stolica bebe koja sisa je žućkasta, mekana i izgleda kao da ima seme, a stolica bebe na mlečnoj formuli je gušća i braonkaste boje. Kada beba počne da jede čvrstu hranu, stolica će imati jači miris. I bebe mogu da imaju zatvor ili dijareju, kao i odrasli, pa tada beba kaki drugačije. (Izvor: Babycenter)

Ako ste jedni od onih roditelja koji provode vreme gledajući u sadržaj bebine pelene u pokušajima da dešifrujete da li je sve u redu, niste sami. Ponekad se roditelji obraćaju i lekaru, a zapravo je sa bebom sve u redu. Ukoliko pak ipak brinete, najbolje je da nedoumice otklonite kod nadležnog pedijatra.

mekonijum2
Mekonijum

Mekonijum: zelenkasto-crna stolica bebe

Prva bebina stolica je skoro crna i naziva se mekonijum, ona stolica je prisutna u bebinim crevima pre rođenja. On je napravljen od sluzi, anmionske tečnosti, mrtvih ćelija i drugih stvari koje je beba progutala u materici i nema miris. Kada beba bude imala 2 do 4 dana, stolice će postajati svetlije, žućkasto-zelene i manje lepljive. Ova prelazna faza je znak da je beba počela da vari rano majčino mleko ili mlečnu formulu i da crevni trakt radi dobro.

Više: Mekonijum – prva bebina stolica

Zeleno-žuta stolica kod bebe

Između drugog i šestog dana od rođenja, počinje da se formira bebina stolica. Ona je mešavina mekonijuma i svarene hrane pa je u boji spanać-zelene uglavnom.

Žuta, zelena ili smeđa kod bebe

Kasnije, beba će imati žute, zelene ili smeđe stolice, bilo formirane ili ne. Najčešće je stolica bebe koja je dojena zlatno-žute boje i nema previše karakterističan miris. Pročitajte: Zelena stolica kod dojene bebe

bebina stolicaZatvor kod beba

Bebe retko imaju zatvor dok ne počnu da jedu čvrstu hranu. Posebno bebe koje su dojene. Ako beba koja pije adaptirano mleko i ima zatvor, konsultujte se sa pedijatrom da promenite vrstu mleka. Zapravo problem je ako beba ima tvrdu stolicu. A učestalost bebinih stolica nije najvažnija. Može se dogoditi da beba nema stolicu nedelju dana i to je u redu, pojedini pedijatri čak tvrde da je sve do 10 dana u redu. Samo je važno da beba redovno piški.

Neke bebe jednostavno iskorišćavaju više materija iz mleka i ne kake svakodnevno, već samo piške redovno.

Proliv kod novorođenčeta

Proliv se manifestuje stolicama koje su mukozne, jakog mirisa i češće nego inače. Moguće je da se pojave tragovi krvi ili vodenasti prstenovi na peleni oko stolice. Proliv nije česta pojava kod novorođenčeta i prepoznaćete ga po ovim znacima jer je stolica u prvim mesecima svakako uglavnom tečna.

Pojava tragova krvi u stolici nije znak za paniku, posebno ako je beba imala više proliva tokom dana. Bebina sluzokoža je osetljiva i lako se može iziritirati. Svakako je treba odvesti lekaru i uvesti probiotik.

  Korisni saveti o brizi o bebi 

  Dojene bebe uglavnom imaju češće stolice – nakon svakog hranjenja ili bar tri do četiri stolice dnevno kada sisaju redovno. Uglavnom bebe imaju svoj ritual da kake za vreme ili odmah nakon podoja.

  stolica novorodenceta

  Tokom prvih mesec dana nakon rođenja, bebe uglavnom kake i noću. Važno je da se trudite da ih noću ne razbuđujete i da hranjenje i menjanje pelena obavljate uz malo osvetljenje. A zatim da tokom dnevnog spavanja nikada ne zamračujete prostoriju u kojoj beba spava. Ovako će beba lakše naučiti da razlikuje dan i noć i brže prestati da kaki noću.

  Bebe koje su hranjene adaptiranim mlekom uglavnom imaju stolice ređe od dojenih beba.

  Objavljen: 8. maja 2012. godine, ažuriran: 10. maj 2024. godine

  Save

  Uredništvo

  Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

  Related Articles

  Back to top button