fbpx
Nega trudnice

Stil i lepota u trudnoći: bezbedno ulepšavanje

Bezbedno ulepšavanje u trudnoći je veoma važno. Sa druge strane, većina stvari je dozvoljena i nema razloga da stil i lepota u trudnoći ne budu na listi prioriteta trudnici, ako je njoj to bitno.

Koji kozmetički tretmani su dozvoljeni u trudnoći?

Beljenje zuba

Ne postoji nijedan dokaz da izbeljivanje zubi u trudnoći predstavlja rizik za bilo vas ili vaše dete.

Međutim, ne postoji dovoljno podataka da sa sigurnošću možemo reći da li je to bezbedno ili ne. Zbog toga, lekari preporučuju da se čeka da izbeljivanjem zuba posle porođaja. Vaš lekar vam može takođe savetovati da čekate i nakon perioda dojenja.

Peroksid koji se koristi u izbeljivanju uzrokuje oksidacijski proces koji može da bude štetan za tkiva i ćelije. Ne zna se da li je to opasnost za vas ili vaše dete.

Depilacija

Dozvoljena je. Ali budući da je vaša koža osetljivija sada, trebalo bi da budete oprezni sa povlačenjem traka voska. Trudnoća takođe može da uzrokuje dekoloraciju kože i povećanu vidljivost krvnih sudova, pa čak i ako je vaš kozmetičar nežan, možda budete razočarani sa rezultatima.

Intimna depilacija

Nema ništa nesigurno u vezi toga. Ali zato sada više krvi teče kroz kožu sada – posebno u vašem intimnom području – verovatno ćete biti više osetljivi na sve što se vuče i čupa, tako da će bikini depilacija verovatno biti bolnija nego obično. Takođe je verovatno da ćete imati poneki puknut kapilar (bezopasno, ali vidljivo) nakon depilacije.

Piling tretmani

Vaša koža je osetljivija za vreme trudnoće, jer je cirkulacija pojačana. Dakle, so za piling će više nego uobičajeno dovesti do puknutih kapilara ako je koža pod stresom. Nema opasnosti da će soli koje se nanose spolja na telo naškoditi bebi, ipak, jer se so ne apsorbuje kroz kožu.

Sauna

To nije dobra ideja ako ne možete da kontrolišete temperaturu. Namakanje u toploj vodi ili sedenje u toploj, zagrejanoj soba može vas pregrejati, što povećava otkucaje srca i smanjuje dotok krvi u matericu, i potencijalno stavlja bebu pod stres ili ometa normalan razvoj. A budući da se trudnice sporo rashlađuju, verovatno ćete se onesvestiti ako se pregrejate u vrućoj kupki ili sauni – što bi, naravno, bilo vrlo opasno.

Tople kupke

Da, sve dok temperatura vode nije previsoka. Temperatura vode treba da je blizu vaše telesne temperature. Sve toplije može da oštetiti bebine ćelije u razvoju i, iako vi možete da se ohladite znojenjem, vaše dete ne može.

Takođe je u redu koristiti uljane kupke ili penušave kupke – vaš grlić je zatvoren, tako da nema opasnosti da ti proizvodi dopru vašeg deteta.

Nadogradnja noktiju

Ako radite u salonu, kao kozmetičar sa ograničenom izloženosti gasovima i isparenjima, rizik od akrilnih noktiju leži više u području razvoja alergije na lepak ili akril ili dobijanje gljivične ili bakterijske infekcije u ili oko noktiju. To su potencijalni problemi sa akrilnim noktima čak i kada niste trudni, a oni nemaju direktine štetne učinke na vaše dete.

Možda ćete uvideti da su vaši nokti jači i zdraviji za vreme trudnoće nego obično.

Pirsing na pupku

Ako niste uz pirsing pupka i zatrudneli, odgodite postupak. Kako će vaš trbuh biti sve veći zajedno sa detetom, koža na trbuhu može znatno da se zategne. To ponekad iritira područje pupka gde je prsten, čak i kada nosite komotnu trudničku odeću. Takođe postaje sve teže kako trudnoća napreduje da se prsten i koža održavaju čistim i da se izbegne infekcija.

Definitivno je potrebno ukloniti prsten pre planiranog carskog reza. A budući da se neplaniran carski rez takođe može odigrati, dobra je ideja da uklonite prsten pre ili na početku porođaja.

Tetovaža stil i lepota u trudnoći

Tetovaže se ne preporučuju tokom trudnoće. Pre svega, ako oprema nije pravilno sterilisana, postoji rizik od prenosa infekcija, kao što su hepatitis B, hepatitis C i HIV. Postojeće tetovaže neće uticati na vaše dete.

Ali bebin rast može da utiče na tetovaže. Strije mogu da oštete boju tetovaže i da bude iskrivljena.

Visoke štikle

Da, ali ne može biti udobno. I kako trudnoća napreduje verovatno ćete želite da pređete na nižu petu, jer će se težište stalno menjati i hodanje u potpeticama će biti sve teže, potencijalno i opasno zbog mogućih padova. Obično oko 25. nedelje se preporučuje prelazak na niže pete, pogotovo ako ste imate bolove u leđima.

Pročitajte još: Budite lepe i u trudnoći

Save

Related Articles

Back to top button