fbpx
Igra

Stare slikovnice i knjige našeg detinjstva 80-ih i 90-ih godina

Sačuvali smo neke stare slikovnice i knjige koje su mahom izdanja osamdesetih godina prošlog veka, ali ima i onih koji datiraju i koju deceniju ranije. Nema kome slikovnice našeg detinjstva ne probude neka lepa sećanja i emocije iz detinjih dana.

Knjige našeg detinjstva i stare slikovnice

Dok su neka deca imala slikovnice i knjige, većina se pak seća nekih knjiga koju nikada nije imala, a silno su želeli. Kod mene je to slučaj sa knjigom “1000 zašto 1000 zato” koju sam kasnije uspela da pronađem na sajtovima za prodaju polovnih stvari. Isti slučaj se i sa čuvenim diznijevim kompletom od kog mi je nedostajala naradžasta knjiga (ne znam kako). Želela sam i novu plavu jer u njoj je većina dugomteražnih Diznijevih crtanih filmova i prve stranice su potpuno raspadnute, ali nisam uspela da je nađem nikada.

“Čudesni svetovi Volta Diznija” su knjige koje dolaze iz Volt Dizni produkcije. Prvo italijansko izdanje se može naći već iz 1967. godine, ali su mahom prodavane tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Izdavač je Mladinska knjiga iz Ljubljane.

Čudesni svetovi Volta Diznija
Čudesni svetovi Volta Diznija

Jedna od popularnijih knjiga osamedesetih godina bila je upravo ova “365 priča za laku noć”. Postoje mnoge varijacije na temu i među novijim izdanjima. Ostaće upamćena i po tome što gotovo niko nije pročitao celu od korica do korica.

365 prica za laku noc stara knjiga
365 priča za laku noć

Među najpopularnijim knjigama koja je prodavana u neverovatnim tiražima bila je Riznica pesama za decu Jovana Jovanovića Zmaja. Čuvena žuta knjiga iz koje su deca recitovala Pačiju školu, Sedi žaba sama i mnoge druge pesme.

bajke našeg detinjstva knjige

Omiljene knjige bajki iz našeg detinjstva

Dok su neki voleli da slušaju stare i sada zaboravljene bajke, nekima su čitali ublažene verzije iz slikovnica, drugima originalne Andersenove i Grimove bajke koje nisu uvek imale srećan kraj. Originalan srećan kraj, na primer, nije imala Mala sirena koja se pretvara u penu na kraju.

devojcica sa sibicama i druge stare slikovnice

Definitivno najtužniji kraj ima bajka Devojčica sa šibicama koja nikada nije dočekala svoju blažu verziju već deca sa tugom pričaju o ovoj bajci.

bajke u slici ilustracije marije paskal
Bajke u slici – Ilustracije Marije Paskal

Bajke u slici i ilustracije Marije Paskal

“Bajke u slici” su jedne od knjiga koje su mnogima obeležile detinjstvo. Prodavale su se pojedinačno ili u kompletu 1-6, odnosno 7-12 koji je imao tvrde korice. Svaki deo se sastoji od 10 bajki na po desetak stranica. Na svakoj stranici je kratak tekst i prateća ilustracije Marije Paskal.

Pored ovih bajki, ilustracije Marije Paskal krasile su i mnoge druge bajke poput ukoričenih bajki, većeg formata koje su objedinjene prema piscima, te se mogu naći knjige sa po 3 Grimove bajke ili Lava Tolstoja. Ilustracije je ova autorka radila i za knjigu Čarlsa Dikensa “Srećne godine male Dorit”.

Ilustracije Marije Paskal
stare slikovnice naseg detinjstva 1
stare slikovnice naseg detinjstva 16

Ruske bajke su bile veoma popularne, često smo imali priliku da u okviru zimskog bioskopa na televiziji gledamo njihove ekranizacije. Među popularnijim je bila ruska verzija bajke Lepotica i zver.

Izvorna ruska bajka Maša i medved i čuveno medino: “Sešću na panjić, poješću kolačić!” i Mašino: “Vidim, vidim! Ne sedaj na panjić i ne jedi kolačić” mnogi pamte. Danas ova bajka ima brojne epizode modifikovanog crtanog filma koji milioni dece obožavaju. Na slici iznad je verzija 3D knjige iz 1980. godine. Sl

Lesi, Pipi duga čarapa i Tom Sojer – junaci jednog doba

Mark Tven, Astrid Lindgren, Džek London, Erik Najt i drugi pisci napisali su prava blaga koja su generacije dece čitale i upijale decenijama. Bela griva se i danas nalazi među lektirom, a sve verzije knjiga Tom Sojer, Lesi se vraća kući i Pipi duga čarapa doživele su popularnost bilo da se radi o ekranizaciji ili izdanjima prilagođenim mlađoj deci. Na slici su izdanje iz 1964. godine, zatim “Mališa i Karslon s krova”, Astrid Lindgren iz 1968. godine i Tom Sojer iz 1948. godine koji je vlasništvo mog dede, a sada sina.

stare slikovnice naseg detinjstva 3

Slikovnice našeg detinjstva 80-ih i 90-ih

Osamdesetih godina tiraži slikovnica, kao i knjiga, bili su nezamislivi za današnje vreme. Izbor je i tada bio odličan, kao i kvalitet izdanja. Tadašnja izdanja imala su gotovo sva tiraže od 10.000 primeraka i to odvojeno ćirilično i latinično izdanje, a neka su doživela štampanje tiraža i po pet, sedam, pa čak i 10 puta.

U prodaji su se mogle naći slikovnice koje su i bojanke istovremeno. Sa jedne strane je bila gotova ilustracija, sa druge identična crno-bela koju je trebalo obojiti. Prodavan je i čitav serijal slikovnica koje su imale tekst i stranice gde je trebalo dovršiti slike tako što ćete zalepiti nalepnice. Posebno su bili popularni takav serijal “Tom i Džeri”, kao i slikovnice sa prevoznim sredstvima.

Gde nabaviti stare slikovnice?

Možete i sami potražiti na Limundu, Kupindu, Kupujem prodajem i drugim mestima neke od ovih knjiga i stare slikovnice. Mnogi ih nalaze i na buvljacima u različitim gradovima. Moram priznati da nikako da odem, ali znam da ima i mnogo starijih od ovih koje pretežno datiraju iz osamedesetih godina.

Pišite nam na našoj Instagram stranici koje su vaše omiljene slikovnica iz detinjstva. Da li imate neku od ovih i koji se sećate.

Pročitajte: Zašto deci treba čitati knjige?

Objavljen: 16. decembar 2022. godine, ažuriran: 13. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button