fbpx
Dojenje

Stare fotografije dojenja iz 20. veka

U cilju proslave Svetske nedelje dojenja 2014. godine, italijanski sajt Eticamente.net objavio je tekst koji sadrži stare fotografije dojenja, a mi vam ga ovde prenosimo.

Stare fotografije bude u nama znatiželju, ali i melahoniju. Pokušavamo da proniknemo u duše osoba na slikama, da izanaliziramo mesto gde je slikano i uporedimo sa onim gde smo mi sada, odeću koju nose, da utvrdimo navike, postupke, želje. A kad su u pitanju slike žena, pogotovo žena koje doje, ta znatiželja je još veća. Da, živimo u doba kad je dojenje taboo: poželjno je da se to radi krišom, da dojite kući ili u nekoj izolovanoj prostoriji, bez znatiželjnih očiju. Ali, to je, ipak, prirodan čin.

Živimo u doba kad je sramno da se doji u javnosti, ali ne i da osoba prošeta svoje skoro golo telo, u oskudnoj odeći, gde će se i videti grudi. To je posebno propagirano od strane medija i modne industrije.

Zato je bitno baciti pogled unazad, u prošlost gde su ove fotografije nastale i uživati u njima. Fotografije koje tako prikazuju tako laku svakodnevnicu, bez telefona i televizije, kada je dojenje bilo smatrano najprirodnijom stvari na svetu i žene se nisu stidele toga.

Treba prigrliti svoje korene, svoje instikte, ono što je u nama, bez potrebe da se plašimo, pokrivamo, bez predrasuda i društvenih uslovljavanja.

Autor originalnog teksta: Elena Bernabe

Stare fotografije dojenja

Starinske fotografije dojenja
Rumunija 1925.god.
Stare fotografije dojenja
Španija 1937.
meksiko 1962
Meksiko 1962.god.
Koreja 1920
Koreja 1920. godine
italija 1968
Stare fotografije dojenja – Italija 1968. godine
Paragvaj 1030
Paragvaj 1930. godine
italija 1890
Italija 1890. godine
Japan 1930
Japan 1930. godine
spanija 1966
Španija 1966. godine
spanija 1954
Španija 1954. godine
francuska 1925
Francuska 1925. godine

Milena Kostić,

vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ”Roditelj”

Mileni možete poslati pitanje na: dojenje@demetra.rs

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button