fbpx
PorođajTrudnoća

Spisak stvari potrebnih za porodilište

Stvari za porodilište bi najpraktičnije bilo spakovati u torbu od nepromočivog materijala. Trudite se da ne nosite previše stvari, jer torbu sami nosite na odeljenje. Takođe, imajte u vidu da vam suprug ili neko od rodbine mogu doneti paket narednih dana sa stvarima koje vam nedostaju. Čak i u porodilištima u kojima je zabranjena poseta, dozvoljeno je dostavljanje paketa.

Spisak stvari potrebnih za porodilište

Torbu pripremite čim uđete u 9. mesec trudnoće, bićete opušteniji kada i o tome ne budete morali da razmišljate.

torba za porodiliste

Torba za porodilište

Dok neke trudnice žele da sastave što skraćeniji spisak stvari za porodilište, druge vole da se na njemu nađe sve što im može zatrebati. Najbolje je da uradite onako kako VAMA prija i da ne slušate nikog drugog. Isto tako, nemojte se nervirati oko trivijalnih detalja kao što je spisak stvari za porodilište ili to da li je dozvoljena pidžama, torba i drugo. Daleko od toga da su stvari idealne u srpskim porodilištima, ali sigurni smo da želite da se sada fokusirate samo na sebe i bebu i da vam ovi dani ostanu u najlepšoj uspomeni.


Spisak stvari za porodilište – zdravstvena dokumentacija

§ Overena zdravstvena knjižica

§ Lična karta

§ Uput za porodilište iz doma zdravlja

§ Krvna grupa i rh faktor

§ Vaginalni i cervikalni bris

§ Nalaz antitela na Hbs antigen

§ Krvna slika i nalaz urina

Stvari za porodilište za bebu

§ Malo pakovanje pelena za jednokratnu upotrebu. Kada su u pitanju vlažne maramice, svakako je dobro da spisak stvari za porodilište sadrži jedno pakovanje da vam se nađe. Neka porodilišta ne podržavaju upotrebu, vež insistiraju da bebu brišete mokrom pamučnom pelenom (koju tamo imaju), dok negde baš traže vlažne maramice. U nekim porodilištima se traži i krema za bebinu pelensku regiju, dok u nekim imaju svoju.

§ Peškir i/ili  3 tetra pelene na kojima ćete držati bebu kod vas na krevetu

§ Ukoliko budete smešteni u ”baby friendly” biće vam potrebne i vlažne maramice i krema za bebu, takođe naglasiće vam u porodilištu da li je potrebno poneti još nešto osim toga. U nekim porodilištima u Srbiji, potrebno je poneti sve za bebu (benkice, zeke, kapice, čarapice)

Vama će biti potrebno u porodilištu:

§ Spavaćica koja se napred otvara/otkopčava zbog dojenja – 2 komada (u nekim porodilištima dobijate njihove spavaćice)

§ Bade mantil – frotirski ili pamučan

§ Plastične papuče za tuširanje, možete poneti i neke toplije sobne ukoliko želite mada je u svim porodilištima prilično toplo

§ 2 para kratkih čarapa

demetra 70


Spisak stvari za porodilište – higijena za vas

§ Higijenski ulošci – spakujete 2-3 pakovanja običnih mrežastih uložaka (ostatak će vam doneti u porodilište kad zatreba)

§ Mrežaste ili gaćice za jednokratnu upotrebu – 5-10 komada

§ 1 veliki i 1 mali peškir (čiste će vam doneti naknadno)

§ Vlažne i papirne maramice

§ Toalet papir

§ Pribor za ličnu higijenu (četkica i pasta za zube, sapun, šampon, češalj, krema)

§ Mast za grudi (ukoliko se jave ragade, znači da nešto ne radite dobro, pa se obratite nekoj savetnici za dojenje da vam objasne gde grešite)

§ Tablete za bolove (čak i ako ste se porodili vaginalno, bez epiziotomije, tkivo je preživelo traumu i moguće je da ćete imati bolove u celoj vaginalnoj regiji. Bolovi mogu da blokiraju dotok mleka jer je adrenalin visok, pa obavezno pijte nešto za bolove, kako bi dozvolili oksitocinu da otpust mleka bude jači. Mnoge trudnice se bez razloga ustručavaju da piju lekove što je velika greška)

§ Šnalu, gumicu za kosu, ako imate dugu kosu

§ Obične plastične kese za odlaganje prljavih stvari

Ostale stvari u torbi za porodilište

§ Flaširana voda, za početak jedna velika ili dve male flaše

§ Bistri sok – 1l

§ Pakovanje suvog keksa ili neke grickalice koje nisu masne (krekeri, grisine)

§ Knjiga za razonodu

§ Blok i olovka, ukoliko osetite potrebu da zabeležite prve utiske

§ Mobilni telefon i punjač

Torba za izlazak iz porodilišta

Naš savet je da, kada budete spremali torbu za porodilište spremite i stvari za izlazak iz porodilišta. Prvo, tako ćete biti sigurni da će vam doneti baš ono što želite i što vam odgovara. Drugo, isto tako je manja verovatnoća da će nešto zaboraviti. Da li ste znali da neretko čujemo da partneri zaborave da ponesu donji veš ili obuću za mamu. Donji veš nekada i nije problem, jer se za toliko može izdržati do kuće i u mrežastim gaćicama ili bez grudnjaka. Ali recimo, izlazak iz porodilišta u japankama u decembru nije baš zabavan. Za izlazak iz porodilišta spremite stvari koje ste mogli da obučene u 6. mesecu trudnoće.

Za izlazak bebe iz porodilišta

§ Pelena za jednokratnu upotrebu (2 komada, za slučaj da se dogodi da se beba baš u momentu presvlačenja ukaki)

§ 2-3 tetra pelene (ako se ne stavlja široki povoj, koji kod kuće svakako više nema preporuka da se koristi, dovoljna će vam biti i jedna da se prekrije auto sedište)

§ 1 švedska pelena (samo ako se koristi široki povoj)

§ Bodi ili benkica

§ Odelce (zeka, kompletić) – tokom leta će biti dovoljan i samo bodi

§ Čarapice, ako je odelce bez stopica

§ Pamučna kapica

§ Tokom zimskih meseci, spisak stvari za porodilište, odnosno izlazak iz njega, treba da sadrži i jaknicu ili skafander. U prelaznim periodima će biti dovoljan prekrivač i nema potrebe da pretopljavate bebu

§ Prekrivač

spisak stvari za porodilište

§ Autosedište 0+, prema propisima Zakona o bezbednosti u saobraćaju 

Za mamu za izlazak iz porodilišta

§ Donji veš – udobne pamučne ili mrežaste gaćice i komotan trudnički ili grudnjak za dojenje

§ Garderoba koju je nosila u 6. mesecu trudnoće

§ Obuća 

Spisak stvari za porodilište – porodilišta u Srbiji

  • GAK Narodni Front
  • Spisak za Novi Sad
  • Ostala porodilišta još uvek nemaju zvanične spiskove na svojim sajtovima. Ono što znamo jeste da u neka nije dozvoljeno nositi svoju spavaćicu ili papuče. Da, na primer, u porodilište “Dr Dragiša Mišović” nije dozvoljeno nositi torbu, već se stvari moraju pakovati u najobičniju kesu.

SaveObjavljen: 18. oktobar 2012. godine, ažuriran: 12. maj 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button