fbpx
Razvoj deteta

Spavanje preko dana kod dece: Kada prestaje spavanje dece preko dana?

San je neophodan za decu, njihovo zdravlje i rast. Roditelji često ne znaju da li da dete koje ne želi da spava puste ili je spavanje preko dana kod dece obavezno. Tačnije, kada prestaje spavanje dece preko dana?

San osim vitalnih stvari ima uticaj i na raspoloženje deteta, kao i njegovu sposobnost da uči. Kako rastu, tako se skraćuje spavanje dece preko dana. Do uzrasta od dve godine većina dece prestane da spava pre podne, ali još uvek im je neophodno posle podnevno spavanje. Do 3 godine, četvrtina dece u potpunosti prestane da spava preko dana, još polovina prestaje do 4. rođendana, a preostala četvrtina prestaje između 5 i 6 godina.

beba 5

Uzrast kada dete prestaje da spava popodne varira među decom u zavisnosti od faktora okruženja, kao i prakse u njihovom vrtiću. Skoro sva deca spavaju bar jednom dnevno do 3 godine, kao i skoro 60% četvorogodišnjaka. Ako sedmogodišnje dete još uvek ima potrebu za poslepodnevnu dremku, možda ne bi bilo loše da se posavetujete o tome sa pedijatrom.

Kada dete prestaje da spava popodne?

Možemo da zaključimo da se potrebe za dnevnim snom razlikuju od jednog deteta do drugog:

  • koliko preko dana spava dete (ako spava),
  • delimično zavisi od toga koliko sati spava tokom noći (iako mnoga deca moraju da spavaju i preko dana, bez obzira koliko su spavali noću).

Uzrast prestanka dremanja u toku dana varira, a roditelji treba da budu pažljivi i obrate pažnju na potrebe deteta. Deca treba da prestanu da dremaju preko dana, onda kada im ta dremka više ne bude potrebna i kada se budu osećala punom energije za ceo dan aktivnosti koji ih čeka. Često i roditelji nerado odustaju od poslepodnevnog dečijeg spavanja jer im je to prilika da nešto urade ili porazgovaraju na miru. Međutim, morate imati u vidu da taj mali čovek raste i menja svoje potrebe.

Znaci koji ukazuju na to da spavanje dece preko dana više nije potrebno su:

  • poteškoće da zaspi tokom dana, a nije umorno i nema promenu raspoloženja kako dan odmiče.
  • deca koja pevaju ili igraju kada je vreme za poslepodnevno spavanje ili
  • jednostavno ne uspeju da zaspu u toku dana.
  • Dete koje uveče ne može da zaspi jer se odmorilo u toku dana.
  • Dete se ujutru budi prerano.
beba 6
Spavanje preko dana kod dece

Preporučljivije je da spavanje dece preko dana skratite nego da odlažete večernji odlazak na spavanje. Isto je i ako se dete ujutru budi prerano. Nemojte izbacivati spavanje preko dana kod dece, ali smanjite vreme sna u toku dana. (Izvor: SleepFoundation)

Spavanje preko dana kod dece

Ako dete tokom dana ne pokazuje znake pospanosti, ne zeva i ne bori se da ostane budno tokom dana, a uveče ne postaje nervozno, spremno je da izbaci dnevni san. Tokom vremena u kom se očekivalo da spavaju, oni će se igrati ili crtati, bez naznaka da bi mogli da spavaju.

spavanje preko dana kod dece

Zdrav san je priroritet, a ne količina sna. Važnije je da dete legne na vreme uveče i spava tokom noći onoliko koliko mu je potrebno, nego da se forsira dnevni san.

Spavanje dece preko dana ne mora da se prekida naglo. Najbolje je prvo preći na “tiho vreme”. Ova opcija postoji i u mnogim vrtićima. Ona se odnosi na vreme kad će se mirno sedeti, čitati ili ležati, pa će dete moći da odabere da li još uvek želi da spava ili ne. Ovo “tiho vreme” treba da bude na određenoj lokaciji i u određenom vremenskom periodu. Nakon toga deca treba da imaju stimulativne aktivnosti, kako bi noću lepše spavala. Ponudite deci mirne aktivnosti kao što su crtanje, bojenje, čitanje ili slaganje slagalice. Bez obzira da li ne spava. Period odmora mu može prijati.

Izbegavajte da vreme spavanja menjate aktivnostima koje ih uspavljuju kao što je vožnja automobilom ili gledanja televizijskog programa. Treba izbegavati i glasne aktivnosti, jer će dete napustiti svoj tihi prostor da čuje šta je neko rekao.

Kako se san menja kada dete prestaje da spava popodne?

Kada deca prestanu da spavaju preko dana, možda će produžiti vreme spavanja noću. Bilo bi dobro da ih ranije stavljate na spavanje uveče, pa pomerite vreme spavanja u odnosu na uzrast deteta. Deci predškolskog uzrasta je potrebno do 13 sati tokom sna tokom noći. Preporučuje se i da imate redovnu rutinu odlaska na spavanje, na primer: večera, tuširanje, pranje zubića, čitanje bajke…

Normalno je da se povremeno dešava da dete spava tokom dana i nakon što je izbacilo dnevno spavanje. U pitanju mogu biti nagli rast, promene u školskoj rutini, loš san u toku noći, prehlada i drugo.

Objavljen: 13. oktobar 2022. godine, ažuriran: 5. godine. januar 2024. godine

Izvor
KidsHealthWebMDSleep Foundation

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button