fbpx
Porođaj

Sluzni čep

Sluzni čep se formira u cervikalnom kanalu na početku trudnoće i sprečava bakterije i infekcije da uđu u matericu. Kada se grlić materice priprema za porođaj dolazi do ispadanja sluznog čepa. Kako treće tromesečje lagano odmiče, većina trudnica provodi vreme tražeći bilo kakav znak koji će im reći da li se porođaj približava.

Tokom većeg dela trudnoće trudnica ima vaginalni iscedak koji je proziran i onda je često u dilemi da li će znati da prepozna šta je zapravo sluzni čep.

Šta je to sluzni čep i kako izgleda?

Sluzni čep je bukvalno komad zgusnute sluzi koja blokira otvor grlića materice i formira barijeru za bakterije i infekcije. On ih sprečava da užu u matericu i ugroze bebu. Tokom većeg dela trudnoće trudnica ima vaginalni iscedak koji je proziran i onda je često u dilemi da li će znati da prepozna šta je zapravo sluzni čep.

Zamislite to kao barijeru između vaše vagine i materice gde se nalazi vaša beba. Izgubićete ovaj čep kako vam grlić materice počne da se širi (otvara) i briše (omekšava i tanji) u pripremi za porođaj.

sluzni cep 1

Kada se grlić materice počne skraćivati i time zbog osetljivosti kapilara unutar njega bude malog krvarenja, verovatno će biti krvi i na sluznom čepu.

Proširivanjem grlića doći će do gubitka čepa u vidu sluzi koja je prošarana nitima krvi, a boja može biti vrlo različita, od beličaste do braon. To se može dešavati tokom dužeg vremenskog perioda, jer sluz ispada u delovima, komadićima, ali se može desiti da ceo čep ispadne odjednom.

Kada ispada sluzni čep?

Većina trudnica ne bi trebalo da izgubi sluzni čep pre 37. nedelje trudnoće. Nekada sluzni čep ispada nedeljama, a neke žene ga pak izgube tek na porođaju. Kod nekih se ovo dogaža neposredno pred sam porođaj.

Ako vam se desi da izgubite sluzni čep pre 37. nedelje, javite se lekaru zbog mera predostrožnosti.

Kada se javiti lekaru?  

Ako je sluzni čep proziran ili ima vrlo malo krvi, nije potrebno javljati se lekaru.

Ali ako sluz postane izraženo krvava ili nastavlja da curi i dalje, javite se lekaru. To bi moglo da bude znak početka porođaja, ali i mogućih komplikacija (kao što je placenta previa ili odlubljivanja posteljice).

Kako izgleda sluzni čep?  

Veoma često pitanje i dilema trudnica jeste kako on izgleda. Često su uznemirene zbog toga što svakako imaju čest vaginalni iscedak, a pred sam kraj se može događati i nevoljno otpuštanje urina. Onda su trudnice stalno u strahu da li im je pukao vodenjak i šta ako je u pitanju sluzni čep. Pokušaćemo da vam rešimo tu dilemu:

sluzni čep

  • On nije vodenast, već je uglavnom gušći i lepljiviji, nalik na žele i relativno kompaktan.
  • Bistre je, prljavo bele i blago krvave strukture. Krv može biti roze, crvena ili braonkasta, ali je važno da nemate jako krvarenje, nalik menstrualnom.
  • Dug je 2.5 do 5 centimetara.
  • Zapremine jedne do dve kašike.
  • NE bi trebao da ima jak i karakterističan miris.

Nema štete od gubitka sluznog čepa, nema potrebe da brinete, a često ni da odmah pohrlite u porodlište. Ukoliko drugi simptomi izostaju, a posebno u prvoj trudnoći, može proći i do dve nedelje do porođaja.  U svakom slučaju, čestitamo! Uskoro ćete se družiti sa svojom bebom!

Literatura: 

  1. MyClevelandClinic: Mucus Plug – https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21606-mucus-plug
  2. Healthline: Losing Your Mucus Plug – https://www.healthline.com/health/pregnancy/losing-your-mucus-plug

Objavljen: 4. maj 2014. godine, ažuriran: 17. februar 2024. godine

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button