fbpx
Porođaj

Skraćivanje grlića materice – Zašto se meri grlić materice?

Oko 37. nedelje trudnoće lekar će verovatno proveriti stanje vašeg grlića i da li je počelo skraćivanje grlića materice. To se čini radi procene da li je i koliko je skraćen i dilatiran (otvoren). Šta to u stvari znači i zašto je bitno?

preeklampsija

Skraćivanje grlića materice

Pre same trudnoće, kao i tokom njenog većeg dela, pa i samog trećeg tromesečja, grlić je dug i čvrst. Kako se porođaj približava on počinje da se skraćuje i istanjuje. Ova promena se naziva skraćivanje grlića.

Koliko je grlić skraćen se najčešće meri u postocima. Tako može da bude u rasponu od 0% (kada nije uopšte skraćen) do 100% (kada je potpuno zbrisan – izravnan). Kad je grlić u potpunosti zbrisan, on tada postaje deo zida materice i tada dolazi do ispadanja sluznog čepa.

Dilatacija – otvaranje grlića materice

Grlić materice bi trebalo da ostane čvrst i zatvoren do skoro samog kraja trećeg tromesečja. Time se bakterije drže podalje od bebe.

Kako se približavate porođaju, tako se ušće grlića materice otvara i širi. Na taj način se stvara prostor kroz koji će beba proći.

skracivanje grlica materice
Skraćivanje grlića materice

Otvaranje grlića se meri u centimetrima. Kroz najveći deo trudnoće bi trebalo da bude 0 centimetara otvaren, a kad dođe vreme da se beba rodi, na samom kraju porođaja – 10 centimetara. (Izvor)

Kako se grlić proširuje, neke trudnice to opisuju kao grčeve i pritisak, slično onome što se oseća tokom menstruacije.

Ako počnete da se otvarate u drugom tromesečju i to veoma brzo, kao i uopšte pre poslednjeg meseca trudnoće, to može da bude znak prevremenog porođaja. Lekar će vas posavetovati o daljim postupcima, kao što je postavljanje serklaža, hormonska terapija i mirovanje.

Objavljen: 4. maj 2014. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button