fbpx
Trudna sam

Sindrom nemirnih nogu u trudnoći – Nelagodnost u nogama u trudnoći

Sindrom nemirnih nogu u trudnoći i nelagodnost u nogama

Nelagodnost u nogama u trudnoći ili nemir koji se javlja u nogama, kao i otečenost i bol jedna je od muka sa kojima se najveći broj trudnica suočava. Poseban problem može biti noću kada se uobičajenim mukama sa nogama pridruže i grčevi.

Sindrom nemirnih nogu se najčešće javlja u trećem trimestru trudnoće i za njega ne postoji lek, ali postoje načini da sebi olakšate ove simptome.

Lekari nemaju usaglašen odgovor na pitanje šta je sve uzrok ovih problema. Znaju da sve nestaje odmah nakon porođaja, uključujući i oticanje i bol.

Šta je sindrom nemirnih nogu?

Sindrom nemirnih nogu je poznat kao Vilis-Ekbomova bolest je uobičajeno stanje nervnog sistema kada imate neodoljivu želju da pomerate noge. Bez obzira što se javlja želja za pomeranjem nogu, ona ne mora nužno biti neprijatna.

nekontrolisano mokrenje posle porođaja

Neki sindrom nemirnih nogu u trudnoći opisuju kao peckanje, „vatru u stopalima“, mravinjanje, kao da imaju mineralnu vodu u venama. Ovaj osećaj se često javlja samo u stopalima, a nekada i potkolenicama. Ne postoji način da se testiranjem ili pregledom utvrdi ovaj sindrom, osim što vi možete lekaru opisati simptome koje imate.

Simptomi koji prate sindrom nemirnih nogu u trudnoći se često gore osećaju dok odmarate i uveče ili tokom noći, odnosno kada vam se spava. Ponekad pomaže kretanje.

Važno je napomenuti da sindrom nemirnih nogu u trudnoći, osim što je dosadan, nema uticaja na zdravlje, ali može uticati na odmor i zdrav san.

Koliko se često i zašto javlja sindrom nemirnih nogu u trudnoći?

Oko 20% trudnica razvije sindrom nemirnih nogu u trudnoći, najčešće u trećem trimestru i pretpostavlja se da je on posledica hormonskih promena koje se dešavaju u telu. Jedan od mogućih okidača je i anemija koja može biti česta u trudnoći. Ako se javi anemija, verovatno će vam lekar prepisati suplemente gvožđa koje ćete uzimati svaki dan.

Trudnoća i vežbanje

Da li određena ishrana može da pomogne?

Postoje indicije da jedan od uzročnika da se pojavi sindrom nemirnih nogu u trudnoći mogu biti prekomeran unos čokolade, kofeina ili alkohola, ali za ovakve tvrdnje nema naučnih dokaza. Konzumiranje alkohola u trudnoći može da izazove ozbiljne komplikacije. Više: Alkohol u trudnoći

Kako olakšati ovo stanje?
 • Kada spavate, poduprite se jastucima – lezite na levu stranu i stavite jedan veliki jastik ispred nogu i na njega položite svoju desnu nogu, savijenu u kolenu. Možete još jednim jastukom da poduprete leđa ili stomak.
 • Prestanite da pušite i pijete alkohol.
 • Smanjite unos kofeina i čajeva koji sadrže kofein.
 • Topla kupka za stopala može biti od pomoći.
 • Masaža gelom za hlađenje poput neven gela može pomoći.
 • Birajte što udobnije cipele – nikako skroz ravne i nikako sa previsokom petom.
 • Krećite se – šetajte, ali se trudite da se ne premorite.
 • Masirajte polako noge, pokrećite prste i rotirajte skočni zglob.
 • Mnogi lekari savetuju ženama koje imaju grčeve u nogama da uzimaju dodatni magnezijum, ali se pre uzimanja bilo kakvih tableta obavezno konsultujte sa lekarom.
 • Pijte dosta tečnosti.
 • Prenatalna joga može vam veoma pomoći, ali osigurajte se da je radite pod nadzorom lica koje je stručno baš za prenatalnu jogu. Više: Trudnoća i vežbanje
sindrom nemirnih nogu u trudnoći

Važno je da imate na umu da je ovo stanje potpuno bezazleno, ali da krvni ugrušak, odnosno duboka venska tromboza to nije. Stoga je važno razlikovati da li se radi o sindromu nemirnih nogu ili venskoj trombozi. Simptomi duboke venske tromboze su: pulsirajući bol u jednoj nozi, otok na  nozi, crvena ili potamnela koža oko bolnog područja, topla koža oko bolnog područja, otečene vene koje su tvrde i bolne kada ih dodirnete. (Izvor: NHS)

Za sindrom nemirnih nogu u trudnoći ne postoji lečenje, možete sebi olakšati simptome i lagano šetati malo, bar po kući kada imate ovaj problem. Osim toga se potrudite da dovoljno spavate, jer se češće javlja zajedno sa umorom.

Objavljen: 11. marta 2017. godine, ažuriran: 30. decembra 2023. godine

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button