fbpx
Porođaj

Simptomi početka porođaja: Znakovi da će uskoro porođaj – 7 čestih (VIDEO)

Kako da znam da je porođaj počeo?

Simptomi početka porođaja su trenutak za koji se pripremate već mesecima. Ono što mnoge buduće mame muči jeste: da li će znati da prepoznaju da je porođaj počeo? Iako su žene uglavnom nestrpljive da trudnoća prođe i ugledaju bebu, nema koja se nije zapitala da li je zaista spremna da postane majka, bilo da joj je drugi ili neki naredni porođaj sada u pitanju.

kako raste beba u stomaku razvoj fetusa

Znaci da počinje porođaj

Znaci početka porođaja nisu isti kod svih žena. Neke žene imaju sve simptome početka porođaja, dok druge nemaju nijedan. Ipak, ovo su neki univerzalni znaci koji mogu nagovestiti da ste se približili kraju svoje trudnoće.

1. Dijareja i simptomi gripa

Poslednjih 48 sati pred porođaj može se dogoditi da se jave neprestana dijareja i grčevi u stomaku. Vaše telo čišćenjem creva signalizira da će porođaj uskoro početi.

Takođe, moguće je da se jave mučnina i povraćanje. Mada predporođajna mučnina nekad počinje i već na početku 9. meseca, jako podseća na onu sa početka trudnoće. Povraćanje izazivaju kontrakcije materice koje stvaraju osećaj mučnine u želucu. Pročitajte više o mučnini u trudnoći

2. Spuštanje bebe u karlicu

U prvoj trudnoći, beba se obično spušta niže par nedelja ranije. Međutim, u svakoj narednoj trudnoći, moguće je da se ovo dogodi pred sam porođaj. Kada se beba spusti, verovatno ćete češće morati da odlazite da mokrite, jer će pritiskati bešiku, a možda ćete početi i da se „gegate“ dok hodate.

3. Krvarenje i sluzni čep

Grlić materice počinje da se otvara i dovodi do ispadanja sluznog čepa. On može izgledati kao izvesna količina krvi, a može i kao dosta sluzav sekret, malo obojen krvlju. Kod prvorotki sluzni čep može ispasti i par dana ranije, on nije razlog da krenete u porodilište.

4. Skraćivanje i otvaranje grlića materice

Ovo je nešto što žene neće moći same da prepoznaju, ali ukoliko ginekolog odluči da trudnicu pregleda, može utvrditi da je grlić počeo da se skraćuje ili čak i otvara. Grlić materice je inače dug između 3.5 i 4 centimetra. Pred porođaj će početi da se skraćuje, zatim razmekšava i na kraju otvara. Sve dok na samom porođaju ne bude otvoren svih 10 centimetara.

simptomi pocetka porodaja

5. Simptomi početka porođaja: Pucanje vodenjaka

Nekim ženama se pucanje vodenjaka događa pre nego drugi simptomi početka porođaja. Ovo je signal da je beba spremna da upozna svet. Može se dogoditi da pucanje vodenjaka izgleda kao u filmu, sa ogromnom količinom vode koja se sliva, a može se dogoditi i da samo osećate malu količinu tečnosti koju ne možete da kontrolišete i zaustavite. Obično pucanje vodenjaka pokreće kontrakcije i beba vrlo brzo dolazi na svet. Pročitajte: Pucanje vodenjaka

Ukoliko se čeka da porođaj počne prirodnim putem, a došlo je do prskanja vodenjaka, onda se započinje antibiotska terapija da bi mama i beba bezbedne od dobijanja infekcije.

6. Pojava lažnih, pa pravih kontrakcija

Za razliku od lažnih kontrakcija, ove kontrakcije ćete prepoznati tako što se javljaju sve češće, traju duže i postaju sve bolnije. Lažne kontrakcije se mogu javiti nedeljama pre porođaja, uglavnom su blage, ali mogu biti i veoma bolne, s tim da se one obično ne javljaju u jednakim intervalima. Za lažne kontrakcije žene često misle da su simptomi početka porođaja.

Prave kontrakcije će se na početku javljati na svakih 10 minuta, a onda vremenom postati učestalije i javljati se na svakih 5 minuta. Kada budu počele da se javljaju na svakih 5 minuta, vreme je da krenete u porodilište.

Pročitajte: Faze porođaja – kako se odvija porođaj

7. Sindrom gnežđenja

Možda vam ne deluje kao nešto što je ozbiljno, ali veliki broj trudnica doživi nalet energije i želje da kuva, čisti i sprema dom neposredno pred porođaj. Ovaj fenomen se zove sindrom gnežđenja i zapravo su to simptomi početka porođaja. O njemu više možete čitati ovde: Sindrom gnežđenja

Objavljen: 27. marta 2013. godine, ažuriran: 27. decembar 2023. godine

simptomi pocetka porodaja

Literatura:

  1. 1 MNT: Signs of Labor – https://www.medicalnewstoday.com/articles/signs-of-labor, februar 2020. godine 
  2. 2HS: Signs that Labor has begun – https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/signs-that-labour-has-begun, mart 2020. godine 
  3. 3.March of Dimes – Contractions and signs of Labor https://www.marchofdimes.org/pregnancy/contractions-and-signs-of-labor.aspx, decembar 2018. godine

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button